“Bábu vagy, nem te lépsz, valaki irányít….”

Jobbközép | 2019. március 27. - 20:39

Már csak pár nap és Szlovákia ismét választ. Minden választópolgár, kinek kicsit is fontos az ország jövője, gondolom, már javában hegyezi a választó-pennáját. De, nézzük csak, kik is készülnek megharcolni a “bajnoki” címért.

A vörös sarokban, a “legfüggetlenebb jelölt”, Maroš Šefčovič, a SMER marionettfigurája.

Próbálkozik Ő serényen, hogy magához csalogassa a még hagyományos értékekben hívő polgárokat. Ha nem tudnám, ki rángatja a zsinórjait, talán még meg is sajnálnám, ahogy a maga esetlen módján a keresztény értékek megtartása mellett tör lándzsát. Vicces, amikor ezeknek a komcsiknak ilyenkor mindig eszükbe jut a keresztény múltjuk. Lásd Ficót, na és persze a nagymestert, az “őszödi igazmondót”, ki saját bevallása szerint „bérmálkozott is egy darabig”. Šefčovič minden megnyilvánulása mesterkélt, és minden, csak nem őszinte. Brüsszelben a birodalom lelkes szolgálója, itthon igazi hazafi. Hajrá!

A kék, zöld, sárga, narancssárga, vagyis a szivárványszínű sarokban a tökéletes jelölt. Egy érző nő, mondhatnánk. Csak az őszinte érzéseket látná már rajta az ember végre. Gépszerű és nagyon professzionális megszólalásai, válaszai után, nem tudom, mit gondoljak. Lehet, a Turing-teszten is megbukna, ha kicsit mélyebbre ásnánk a múltjában. Čaputovának a kereszténységgel semmi gondja, mivel ahhoz neki semmi köze. Ő már egy 21. századi, haladó gondolkodású hölgy, akit az ilyen régimódi dolgok, mint Isten és haza nem nagyon izgatnak. A hagyományos családmodellt is túlhaladottnak tartja már. A sok-sok migránsra is szükség van persze, mert így lesz nagyszerű és sokszínű a mi kis elmaradott, nemzetállamokból álló Európánk. Ő már az Egyesült Európai Államok lelkes építője és szolgálója.

Sajnos Čaputová is csak egy kesztyűbáb. Hogy ki mozgatja, majd arra is fény derül talán egyszer.

Ha nyer, akkor szinte biztosan Szlovákia legnagyszerűbb elnökéhez lesz majd szerencsénk közel egy évig. Igazságos és kegyes lesz, amíg a liberális vonat be nem fut a parlamentbe. Reklámarca lesz Ő a liberális ideológiáknak. Ha minden a terveik szerint alakul és a liberális massza rácuppan majd a szlovák törvényhozásra, na akkor majd beindul a gőzhenger. Csak győzzünk lépést tartani majd a történésekkel!

Nos, egyszerű, felvidéki, konzervatív érzületű magyarként nem tudom, kinek szurkoljak. A jelöltek talán jobbak, mint legutóbb, de jó választás, ismét nem létezik. Szavazni persze elmegyek, de hogy kit fogok választani?
Lehet, feldobok majd egy érmét!?

 

Czompoly Csaba

 

A szerző informatikus-közgazdász valamint a Magyar Fórum alapító tagja.