Bajuszgate

Csehszlovák Kém | 2015. szeptember 13. - 09:26
Borzolja a kedélyeket a szlovák származású Marian Kamenský kerítés-bajszos Orbán-karikatúrja alapján készült Magyar Narancs címlap.

A cinkes Szily Laci máris bejelentette, utoljára vett Magyar Narancsot, de szép számmal olvashattunk a témában még félreértelmezést vagy nettó gyűlöletet.

Érdekes megfigyelni, hogy a néhány éve még a jobbikos szélsőjobboldal táborában uralkodó nézet  - ti. a kirekesztő nácikat kirekesztő demokraták közé egyenlőséget tesznek – mára a demokratikus alapállású emberek között is terjedni látszik. Ez az érvelési technika más témában is megmutatkozik, lásd még az ún. „Az Amerikában verik a négereket” típusú olcsó, relativizáló megközelítés. Ettől már csak egy érveléstechnikai módszer van lejjebb:

„Mondjuk, annak azért van pontértéke, amikor egy magyar szerkesztőség Szlovákiából kap muníciót a hisztériához.” Erősíti meg Dévényi „Leleplező” István a Heti Válaszban a Hitler-bajszos karikatúra érvényességét. Ebben a mondatban minden benne van, ami legalább kétszáz éve jellemzi azt a soviniszta magyar nacionalista gondolkodást, ami a szomszédos népek felé megmutatkozik. Értitek ugye: így általánosítva, a rohadék Beneš-dekrétumos, magyargyűlölő szlovák és a hazaáruló, nemzetére mindig rárontó baloldali liberálisok közös aknamunkája lehet ez, nem más! Már megint nem mi, magyarok vagyunk a hibásak, Magyarországon minden rendben működik és a hatóságok tökéletesen végzik munkájukat, a megtévesztő és lejárató képek és cikkek pedig a mocskos nyugat aknamunkája. Meg a szlovákoké.

Szólok Dévényinek, a szlovákok jó része ugyanolyan rasszista, xenofób és idegenellenes megnyilvánulásokkal vetette észre magát menekültügyben, mint a magyarok. Megmutatkozott ez már választott kormányaikban, a nacionalista-populista Fico és Orbán között épp egy kétharmadnyi különbség van. De nincs már különbség a szlovák és magyar szélsőjobb között sem: a minap a jobbikos Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Kotleba-féle Mi Szlovákián Néppárt tüntetett volna közösen Bősön az iszlám és a menekültek ellen a szándéknyilatkozatok alapján, végül a szlovák rendőrség ezt másképp gondolta. A közös ellenség rémképe összehozta azokat is, akik egy DAC-Slovan meccsen egymást köpdösik.

Na de feltette-e valaki a kérdést, vajon mivel érdemelte ki Orbán a karikaturista ábrázolását?

Ha elfogadjuk a műfaj alapvető jegyeit, azaz egy karikatúra olyan gúnyos célú, szándékosan túlzó módon készült alkotás, amely torzítva mutatja be egy ember jellegzetes vonásait, amely rámutat egy társadalmi jelenség vagy személy sötét vonásaira, akkor joggal merül fel a kérdés, miért ez a nagy hiszti?

Orbán Viktor megdolgozott ezért a képért, mivel menekültekkel szembeni politikája és a menekültekkel szemben megvalósuló gyakorlati bánásmód totális fail, amely egy dolgot biztosan szolgál: Európa megosztását. Nem a Magyar Narancs a frusztrált, kedves Jámbor András, hanem azok, akik képtelenek fogást találni a Moszkva által támogatott szélsőjobboldali, etnicista, bezárkózó nacionalista politika ellen és elfogadják a szélsőjobb érvrendszerét! Hiába próbálsz szekértáborokból kilépni, a kirekesztő nácik számára te ugyanaz a nemzetére rontó, rohadék baloldali maradsz.

András, gondolkodj: a szellemi gettók megszüntetését, meghaladását csak úgy lehetne elérni, ha mindkét fél két vagy három lépést tesz hátra és felad valamit eddigi gondolkodásából és egy lehetséges új, univerzalista alapot hoz létre. Jó szándékod nem vonva kétségbe erre esély azért nem mutatkozik, mert a kerítés-bajszos Orbán, itt Kelet-Európában ott tart, hogy a „keresztény Európát” szeretné megvédeni. Te egy olyan politikától vársz szellemi kiegyezést, amely a lehető legkisebb mértékben sem érzékeli a való világot.

Keresztény Európa? Hol él ez az ember? „Európa nem a keresztények jogait, hanem az emberi jogokat találta fel, nem Európa, hanem a nemzeti önzés vallott kudarcot ebben a migrációs válságban.” Ezt egyébként nem egy „baloldali kirekesztő” mondta kedves András, hanem Manfred Weber, az Európa Parlament  jobbközép Néppárt frakcióvezetője.

Ráadásul a jelenség nem egyedi, Orbánt már korábban is nevezték politikája alapján neofasiszta diktátornak, és csak az elmúlt 24 órában Werner Faymann osztrák kancellár hasonlította össze Orbán politikáját a nácik fajelméletével vagy a szerbiai Blic szombati száma is alaposan beolvas a magyar miniszterelnöknek egy Hitler-bajusz formájában. Nem a levegőbe beszélve, hanem az elmúlt napok, hetek magyarországi eseményeinek és Orbán Viktor politikai „teljesítményének” tükrében.

Hogy a botrányos eseményekről sokan nem is hallottak? Jó példa a magyarországi szellemi háborús állapotokra, hogy a menekülteket disznóként etető rendőrökről szóló rejtett felvételről csak az mno.hu, a hirado.hu, az origo.hu, a magyarhirlap.hu nem számolt be. Totális az öncenzúra a pártsajtóban.

Ha pedig ehhez még odatesszük, hogy Putyin már nem is titkolja a szíriai orosz katonai jelenlétet Asszad oldalán, amely újabb milliós menekülthullámot indíthat el, a „Qui prodest?” kérdés feltétel sem indokolatlan.

Rasszista gyűlölethisztéria, embertelen bánásmód, Európa megosztása és sajtócenzúra – ez ma a hivatalos Magyarország.

Marian Kamenský karikaturista egyébként évek óta Bécsben, Ausztriában él.