Bálám szamara(i)

Jobbközép | 2019. március 6. - 14:58

Mistrík visszalépett Čaputová javára. Meglepő, de nem váratlan fordulat. Valószínűleg ez is a terv része volt. Két hasonló beállítottságú, a “demokratikus értékeket“ képviselő jelölt. Egy férfi, egy nő az egyenlőség jegyében, ugye. Egy kicsit konzervatívabb, meg egy igazi, 21. századi, “haladó gondolkodású” liberális. Az utóbbi lett a befutó, sajnos.

A bábmester csak az egyik kesztyűbábját tartja meg, a másik a szemétdombra kerül.

Nem tudok szabadulni a gondolattól, ha Čaputovára és az elvbarátaira terelődik a szó, hogy a hajdanvolt Szabad Demokratát Szövetségének egy szlovákiai reinkarnációjával van dolgom. Az SZDSZ, Pető Iván, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor, Kóka János; kísértetek a történelem szemétdombjáról. Kiver a veríték, amikor ezek a nevek eszembe jutnak. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Szerencsére a magyarok felébredtek és elzavarták őket, egyelőre. Nem úgy, szlovák barátaink, akik még naivan úgy gondolják, hogy az igen is reális, hogy egy gyakorlatilag teljesen ismeretlen hölgy, ilyen “haladó nézetekkel“, képes gyakorlatilag a nulláról a népszerűségi lista csúcsára kerülni. Ilyen csak a mesében van, meg persze a jól megtervezett és levezényelt marketingkampányokban. Talán fel kéne már végre ébredni, ki kéne kapcsolni a tévét esetleg csatornát váltani.

Az ultraliberalizmus pincsikutyaként itt ólálkodik már ajtónk előtt, és talán, Progressívné Slovensko van a bilétájára vésve. Ma még csak nyüszít a küszöbön, mert be szeretne jönni, de ha beengedjük, akkor lehet, ordas farkasként hozza majd az egész falkáját, megeszi a vacsoránkat és odapisil a sarokba, mert az szerinte haladó és 21 századi.

Ez van. Állunk itt mi, konzervatív érzületű szlovákiai szavazók, mint Bálám szamara, ámulva és értetlenül, és tesszük fel a kérdést: hogy vajon menjük-e tovább a ficoi úton és szavazzunk Šefčovičra, vagy teret adjunk a “haladó, 21. századi gondolatoknak“ és jöjjön Čaputová. Két rossz közül melyiket válasszam? Olyan Déjá vu érzésem támadt.

Czompoly Csaba

 

A szerző informatikus-közgazdász valamint a Magyar Fórum alapító tagja.