Szivesen látott Novák - ale on nechápe!

Ez a blogbejegyzés pontosan egy héttel ezelőtt került be a blogomba. Rövid életűnek bizonyult, mert csupán egy délelőtt folyamán volt olvasható, különféle okok miatt törölték. Egy „tarisznya" nevű fórumozó viszont megtalálta a google segítségével (ügyes, nekem eszembe se jutott rákeresni) a mai nap, így most már vissza tudom helyezni az írást a helyére.

Még csak egy utolsó megjegyzés: az írás, hangsúlyozom, egy héttel ezelőtti. Azóta történt pár dolog a témával kapcsolatban, így az írás (és akár a hozzáállásom is a dologhoz) nem teljesen aktuális. De mivel én írtam, természetesen vállalom annak minden egyes betűjét.

 

2007. október 10.

A rohadt életbe. Egyszerűen már nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá az ifjú szivekes témához. Nem leszek túlságosan hosszú, nem szeretném a szót feleslegesen szaporítani, elegen nyilatkoznak szakmabeliek-szakmán kívüliek manapság (az elmúlt egy évben "marhasokan") a témával kapcsolatban. Én nem Papp Sándor meddő "ámokfutásáról" akarok most írni, nem is a Szivek régi-új táncosainak eredményes - indokolt vagy indokolatlan - ellenállásáról, hanem csak egyetlen aktuális momentumot szeretnék kommentálni nagyon röviden:

 

- az Ifjú Szivek táncegyüttes élére igazgatót keres annak működtetője, a Szlovák Állam Kulturális Minisztériuma (a Szivek a minisztérium alá tartozik, annak "príspevková organizácia-ja) a pályázati kiírásban feltételként szabta, hogy az együttes leendő igazgatója tudjon szlovákul.

 

- az Ifjú Szivek táncegyüttes táncosai - pontosabban annak újonnan kinevezett művészeti vezetője, Hégli Dusan (szia Dusan, nem személyes) így nyilatkozik az Új Szónak: "az államnyelv ismeretének hiánya nem jelentett volna akadályt." A táncosok, s Dusan is úgy vélik, hogy a szlovák nyelv ismeretének feltételként szabása a minisztérium által azt (volt) hivatott kiküszöbölni, nehogy Novák Ferenc lehessen az intézmény új igazgatója (mivel a mester nem tud szlovákul).

 

Nos, tőlem aztán lehetne Novák Ferenc úr a Szivek igazgatója, sokéves művészeti tapasztalatai biztosan csak az együttes javára váltak volna. De mivel nem tud szlovákul, sajna nem lehet igazgató. De sajna, nem sajna, sose a "prostik" választják a "madamot", hanem fordítva... A "prostik" már kirúgtak egy "madamot", pedig ilyen nem nagyon szokott lenni... Kérdésem: nem akarnak túl sokat a "prostik" most? Kirúgatnak (ok, felmondott) egy "madamot" (igazgatót), aztán azon háborognak, hogy nem lehet az az új igazgató, akit ők szemeltek ki? Ha annyira meg vannak győződve Novák Ferenc művészi kvalitásairól, miért nem művészeti vezetőjüknek akarták őt??? Talán mert az már van egy, egy fiatalabb "novák", Hégli Dusan.

 

Dusan, gyerekek, visszavettek titeket, táncoljatok! És lobbizzatok egy szlovákul is tudó igazgató személyéért, hagyjátok már a háborgást, az összeesküvés-elméleteket. Ez már kezd nekem is sok lenni. És ha a színházatokat befejezik decemberig, hát én nem is tudom, kalapom nincs, de valamit megeszek!