Magyarok lövöldöztek Senicán!

Barak Bálint | 2008. február 21. - 13:55

Nos, a Hedviges-lövöldözős-youtubos videó kapcsán körülnéztem kicsit a youtube.com weboldalon, beírtam a keresőjükbe, hogy: slovakia shooting, és természetesen kaptam pár találatot.

 

Arra voltam elsősorban kíváncsi, hogy Szlovákiában készültek-e más "lövöldözős" videók, mivel Ladislav Dovičovič ezredes a bazini rendőrségi szakközépiskola igazgatója azt nyilatkozta az Új Szónak a Hedviges-lövöldözős ügy kapcsán, hogy: "Nem is gyakorlatozunk 58-as géppisztolyokkal, ezek nagyon hatékony, veszélyes fegyverek, fedetlen gyakorlópályán nem szabad lőni velük, még 2800 méteres távolságra is halált okoz a találat. A mi gyakorlóterünk oldalról védett, hogy meggátoljuk a lövedékek kirepülését...".

Aha, ezredes úr, értem. Tehát nem szabad... Az lehet, hogy nem szabad, de LEHET! Ugyanis ezeken a videófelvételeken is látszik, hogy nem csak otthon a kert végében lehet lövöldözni automata fegyverekkel, hanem szervezett formában is (a felvételen a senicai lőtér látható), akár külföldieknek is. Még magyaroknak is! :) Persze, bennük volt annyi, hogy nem kiabálták lövöldözés kozben, hogy DÖGÖLJ MEG SLOOOTA (kaptak is volna a seggükbe a senicai fiúktól egy-két golyót)! Ámde mondandóm lényege, hogy a videón látható fegyverek lőtávolsága is hasonló, mint amilyennel "Hedvigre lövöldöztek". Így, ha jól értelmezem az ezredes úr szavait, akkor elvileg azokkal sem szabadna csak úgy lövöldözni akárhol... Mert hisz a videón látható lőtér se nem fedett, se nem oldalról védett. Mégis szarrá lövöldözik magukat a Hungarian Military Turisták!

Őszintén bevallom, szeretem a fegyvereket, lőtéren is voltam már párszor, lőttem "éles fegyverrel is", paintballozni is járok, de egy kicsit még én is megdöbbentem, hogy csak úgy pár méterre egymástól komplett sorozatokat adhatnak le teljesen amatőrök... Mi van, ha véletlenül lecsúszik egyikük válláról az Ak-47-es sorozatlövés közben, és lekaszabol pár embert? Brutális még belegondolni is.

A rendőrség szerint sorozatlövésre alkalmas fegyvert csak a rendőrség és a hadsereg birtokolhat, annak "amatőr változatát" viszont bárki pár ezer koronáért beszerezheti. Hedvigre a videók tanúsága szerint nem lőttek ki sorozatot, "csak" single shotokat. Viszont a senicai lőtéren készült felvételen brutális sorozatokat adnak le a céltáblákra még II. világháborús fegyverekből is.

Akkor most hogy is van ez? Ezek szerint rendőri vagy katonai felügyelet mellett lehet lövöldözni Szlovákiában, akár külföldieknek is, törvényesen? Vagy nem szabad, de LEHET!? Ugye, nem mondok újat: "bordel" van ebben az egész országban! :(