A Birodalom visszavág

Balkó Gábor | 2009. június 12. - 16:02

„Duray Miklós az igazi játékos“, olvastam valamelyik internetes portálon.

Így igaz, a legügyesebb stratéga, a rendszerváltás óta valódi birodalmat épített ki magának, média birodalmat, Szabad Újság, Felvidék.Ma és ott a magyarországi nemzeti médiák, mind Durayt és kegyeltjeit fényezik, „gyártják a sikereket“, sőt Kárpátalját is bevonták. Az ilyen propaganda ellen pedig nagyon nehéz elhitetni a valóságot.

De abban biztos vagyok, hogy „lesz még olyan idő, mikor a tiszta hangok a hamisakkal végleg helyet cserélnek“ (Zoboralja Himnusza) és akkor ledőlnek a szobrok, nagy robajjal, csak sajnos akkorra már alig lesz magyar Zoboralján, aki ezt megköszönje!

Egy hónapja, május 9-én a Pátria rádió Délidő műsorában Miklósi Péter beszélgetett Ladányi Lajossal, - a feltett kérdései azt sugallják, hogy elég jól ismeri a zoboralji porblémákat, de valójában mégsem eléggé, mert akkor nem elégszik meg Lajos válaszaival. Épp ezért felmerült bennem a kérdés, hogy valójában mi volt a célja ennek a beszélgetésnek, Zoboralja kilátástalan helyzetének elemzése és a lehetséges megoldások keresése vagy Lajos polírozása?! Ismerve a szlovákiai magyar média szerepét az elmúlt másfél évtizedben, sajnos a polírozást tartom valószinűnek, ezt az is alátámasztja, hogy míg a szerkesztő úr Gímesen és Zsérén említi az elsőshiányt, Kálazról hallgat/nak/, pedig Lajos falujában már 4. éve nincs beíratott, emiatt néhány éve a kisiskola is megszűnt! És arról szintén nem esett szó, hogy 2000-ben Zsérén a helyi MKP alapszervezet elnökénél akadt el a magyar óvodai foglalkozás hivatalosítása, ezért jutalomból beülhetett egy vállalat igazgatói székébe. És ott van Gímes, 1998-tól háromszorra sem lehetett külünválasztani az alapsikola magyar részlegét, s mindez akkor történik, mikor az MKP kormányon van, Szigeti László az oktatási államtitkár, sőt 2003-ban a helyi MKP képviselők is a külön igazgatóság ellen szavaztak!

Tovább...