SJE főiskola

Balkó Gábor | 2009. augusztus 10. - 20:51

Az SJE-vel kapcsolatban a kezdetektől az a véleményem, hogy a szlovákiai magyaroknak nem Magyar Egyetemre volt szükségük, a magyar oktatásnak nem ez volt a legégetőbb problémája.
Mégha nem is minősítették volna le, akkor sem tartottam magyar egyetemnek, mert az egyetemi képzés csak 2 szakon folyt, a pedagógusi és közgazdász, a teológia csak néhány hallgatót érintett.

A magyar pedagógusképzés megoldott volt Nyitrán és Pozsonyban, de Komáromban mégis beindították, mert a közgazdász karral és a mini teológia karral nem lehetett volna egyetemnek nevezni. 

A magyar középiskolát végzett egyetemisták többsége ezután is szlovák vagy cseh egytemeken tanul vagy Magyarországon, de már nyugati egyetemeken is tanulnak.
Elég megnézni a számokat, úgy 3500-3800 gyerekünk van évente, ebből mennyi lehet egyetemista, mégha 25% is lenne, ami már talán magasabb a szlovák átlagnál, akkor sem lehetnénk önellátók magyar egyetemistákból, mert ha jól emlékszem az SJE évente 800 hallgatóra tervezte az oktatást, de ez lehetetlen, mert akkor minden magyarnak Komáromba kellene járni, de ha mégis /közel/ ennyi hallgatója van az SJE-nek évente, akkor valami nem stimmel a magyar egyetemisták körül, vagy nekünk magyaroknak sokkal magasabb a tudásszintünk más nemzetektől, vagy hasonló, de akkor kisebb tudásszinttel töltik fel a hallgatók számát.

Az SJE helyett Magyar Kollégiumokat kellett volna létesíteni Pozsonyban, Nyitrán és ott, ahol nagyobb számú magyar egyetemista van, így a vegyesházasságok száma is csökkent volna.

Az SJE alapításáért sok mindenről lemondott az MKP, megérte? Egyeseknek, de nem a szlovákiai magyarságnak!

Az SJE alapítása sok konfliktust szült, például az MKP vezérkarából senki nem volt Nyitrán az ünnepélyes magyar karalapításon, még a zoboralji parlamenti képviselő sem, de Pokorny Zoltán el tudott jönni, és itt egy további példa:

http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=16&MId=&P=index,hu,&Ind=192

Prioritásnak nem a Magyar Egyetemnek kellett lenni, hanem magyar óvodáknak és óvodásoknak, magyar alap- és középiskolásoknak, és nem újabb középiskolák alapításának, hanem a meglévők fejlesztésének, alkalmazkodva az új követelményekhez.

A szlovákiai magyar oktatáspolitika = biznisz, vállalkozás, politikai karrierizmus, vagyonszerzés!

Zoboralja magyar alapiskola hálózata az összeomlás határán van, de hasonló helyzetben van a szlovákiai magyar alapiskolák kb. 10%-a, 10-15% már lefelé csúszik a szakadékba, 20-25% pedig a szakadék szélén, ez annyit jelent, hogy az alapiskoláink fele végveszélyben van vagy közel ehhez, de nekünk magyar egyetemünk van. Hasonló az Alsóbodoki Magyar Szakközépiskola alapítása, amire szintén nem volt szüksége Zoboraljának, hiszen nem is volt rá igény, ezt az alapító Ladányi árulta el egy rádióriportban, de akkor is alapítottak, mert erre dőlnek a milliók és erről volt szó Zoboralján, és közben nincs elég pénz az alapiskoláink működésére! 

Mintahogy az alsóbodoki középiskola esetében nem az ott tanító pedagógusokról és diákokról, hanem az iskola alapításáról, az előzményekről és a következményekről mondok véleményt, az SJE esetében ugyanúgy.