„Az MKP jobban szól Bugár Bélánál” - megyei választások - elemzés(ek)

Balkó Gábor | 2009. december 7. - 07:31

Ezen a címen olvasható az MKP pozsonyi kampányfőnökének választási elemzése a Bumm internetes portálon, így folytatja:

„Sommásan talán így jellemezhető leginkább a 2009-es megyei önkormányzati választások eredménye Szlovákiában, legalábbis az MKP és a Most-Híd között magyar jelöltekben mért 40:2 mandátumszám alapján. A szlovákiai magyarok ezzel tetszik vagy sem, (a korábbi közvélemény-kutatásokhoz képest jóval reprezentatívabb) véleményt is mondtak, melyet ahogy az lenni szokott, sokan sokféleképpen értékelnek. Írásunkkal ezen vélemények sora bővül, mégpedig a választásokat testközelből végig güriző, saját bőrét is vásárra vivő kampányilletékes tapasztalataival.
Valljuk meg őszintén, magyar szempontból ez a megyei választás elsősorban az MKP és a Most-Híd versengése miatt volt érdekes.
Ilyen szempontból a 40:2-es végeredmény duplán meglepetés. Egyrészt az MKP valószínűleg nem számított ekkora különbségre, a Most-Híd pedig ekkora leégésre. Mert égtek, mint a Reichstag, ehhez kétség sem férhet, próbálják bárhogy is kozmetikázni, relativizálni az eredményt. (Karikák száma, pártra adott öszszavazat, “újak vagyunk a porondon”, stb.).”
A szerző felteszi a kérdést: az előző választásokhoz képest a 18-al kevesebb mandátum vereség vagy tisztes helytállás, majd a szlovák pártok eredményéhez viszonyítva megállapítja:
az MKP mostani egyharmados gyengülése reális eredmény, annak minden tanulságával együtt. Csak ahhoz hogy ezt észrevegyük és belássuk, az kell, hogy összefüggéseiben legyünk képesek és hajlandóak nézni a dolgokat. Főleg, miután a Most-Híd projekt sikeresen megosztotta a magyar választókat.

Már az utolsó mondaton lehet vitázni, de nem ezért ültem a billentyűzethez.
A kampányfőnök vastagon kiemelt alcímmel folytatja:

Néhány konkrét számadat ennek alátámasztására

Az MKP Nyitra megyében az újvári és a lévai járásban maradt teljesen hoppon, miközben ha a karikákat nézzük, látható, hogy Léván hat, Újvárban egyenesen hét képviselőjelöltjük maradt rögtön a vonal alatt, akiknek éppen annyi karika hiányzott a bejutáshoz, amennyit a Most-Híd elvett tőlük. Ugyanez a helyzet Nagyszombat megyében, a galántai járásában is, ahol három MKP-st likvidált a Most-Híd, és részben Besztercebánya megyében, annak is a rimaszombati, ill. nagykürtösi járásában, valamint Kassa megye rozsnyói, és Kassa-környéki járásában is. Csak az utóbbi két helyen nyolc MKP-s képviselő végzett rögtön a vonal alatt, alig pár tíz, pár száz szavazat híján ahhoz, hogy bejussanak. E karikák, mondani sem kell, a futottak még kategóriában került “hidasok” nevei mellett találhatók.

Adódik a kérdés, hogy nem ez volt-e az elsődleges célja a Most-Híd projektnek, magyarán megosztani a magyar választókat? Hisz jelöltjeik döntő többsége outsiderként teljesen megbukott, miközben naivitás volt abban bízniuk, hogy a Béla Bugár - Bugár Béla nevével címkézett billboardok, szórólapok és miegymás majd automatikusan bejuttatják őket. “Bugár Béla hiteltelen emberekkel vette magát körül, ezért nem szavazunk rá”, ez volt az általános vélemény országszerte a magyarlakta vidékeken.

Ez az, amiért szólni merészkedem, az MKP pozsonyi kampányfőnöke konkrét számadat nélkül a Hídra keni a 18-as veszteséget és „általános véleményként” hiteltelen embereknek nevezi a Híd tagjait és jelöltjeit!

Akkor nézzük meg közelebbről mit mondanak a számok!

tovább