Zoboralji Magyar Bál – 2010 / 2000

Balkó Gábor | 2010. március 1. - 13:11

Vége a báli szezonnak, sajnos nem voltam a Zoboralji Magyar Bálon, készültem, de ismét váratlan események akadályoztak meg a bálozásban.

Majdhogy semmi hír nem jutott el hozzám, senki nem küldött egyetlen képet, amihez véleményt mondok a belépő ára, - én soknak tartom a 30 eurós belépőt és az 1 eurós tombolajegyet, de hallom mások is. A Magyar Bál vagy más (régiós) rendezvény fontos része a közösségépítésnek, tehát azon kell lenni, minél többen együtt legyünk, ne pénzszerzés legyen a cél, hanem a zoboralji magyarság összekovácsolása, természetesen ne legyen ráfizetés, de ne legyen nyerészkedés! Sajnos 1-1 ilyen rendezvény nem tudja ellensúlyozni a másfél évtizedes rombolást, az „oszd meg és uralkodj“ következményét, a magyarság megosztottságát, mely a legagresszívebb katalizátora a rohamos asszimilációnak. A „feltámadásunkhoz“ radikális változások szükségesek Zoboralja közéletében, egyelőre erre semmi szándékot nem látok, mert akik megszólalhatnának még nem fogták fel, hogy milyen mélyen vagyunk a szakadékban, vagy ha tudják, akkor (vala)miért hallgatnak?!

Egy régi flopyn ráakadtam a 2000-es I. Zoboralji Magyar Szülői Bálra készített szövegemre:
„Habár szórakozni jöttünk, hisz erre van a bál, a szórakozás mellett nem feledkezhetünk meg Nyitra-vidék illetve Zoboralja problémájáról, arról, hogy évről-évre csökken a számunk. Szórakozni jöttünk, de ezzel a találkozóval azt is megcéloztuk, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, Céténytől Lédecig, Zsérétől Verebélyig, hogy keressünk valamilyen megoldást, amivel megfékezhetnénk a beolvadásunkat, hogy többé ne fordulhasson elő, mint tavaly Lédecen, hogy megszűnik egy magyar iskola. Mert a magyar iskolák megszűnésének következményeit éppen mi, az ebben a régióban élők látjuk és tapasztaljuk a legjobban. Látjuk a Kálazhoz közeli falvakban, Vicsápapátin, Egerszergen, Béden, Menyhén, hogy mit okozott a magyar iskola hiánya. Mit tehetnénk, hogy néhány évtized múltán Nyitragerencsérre és Alsócsitárra ne csak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok emlékeztessenek“?!.

A teljes írás