Valóban menthetetlen Zoboralja?!

Lassan 2 hónap eltelik a legutóbbi figyelemfelkeltő és figyelmeztető írásom óta - MI VÁR RÁNK? -, később a Vasárnap is közölte a Koperta rovatban/köszönet érte/, erre válaszolt Dr. Pecena György Szentpéterről, szavai szerint "az utóbbi időben ilyen elkeserítőt és szomorút nem olvasott."

Lassan 2 hónap eltelik a legutóbbi figyelemfelkeltő és figyelmeztető írásom óta - MI VÁR RÁNK? -, később a Vasárnap is közölte a Koperta rovatban/köszönet érte/,  erre válaszolt Dr. Pecena György Szentpéterről, szavai szerint "az utóbbi időben ilyen elkeserítőt és szomorút nem olvasott."
Valóban elkeserítő, hogy lassan 15 éve koptatom a számat és a billentyűzetet, hogy katasztrófális helyzetbe kerülnek az iskoláink, de mintha mindenki hallássérült vagy analfabéta lenne, nem tudnak olvasni és nem hallják a segélykiáltásokat. 15 évvel ezelőtt még csak füstöt lehetett érezni, de jelenleg már hatalmas lángok csaptak fel, melyek elpusztíthatják a magyar iskolákat és a tűzoltók sehol.
Semmit nem tudok-tudunk mi lesz az iskoláinkkal és mi lesz a magyar gyerekekkel?!
Tudomásom szerint Nagycétényben és Alsóbodokon is volt megbeszélés, de semmi hír, mintha csak azokat érintené, akik ott megjelentek, Zoboralja magyar közösségét nem informálják, ez van 15 éve, épp a közösség kizárása a közügyekből az egyik ok, hogy ebbe a helyzetbe kerültünk!!!
A vezetők és a pedagógusok csodálkoznak, hogy mind kevesebben adják magyar iskolába gyereküket!!! Valószínűnek tartom, hogy már legalább 5 éve épp amiatt kerülnek magyar gyerekek szlovák iskolába, mert a magyar iskolák létéről senki nem informálja őket, meddig lesznek, a gyerekük befejezheti a magyar iskolát, vagy közben kell majd átlépni szlovákba, vagy lesz egy központi iskola, melybe iskolabusz fogja hordani őket, és hol lesz ez az iskola?! Erről már 10 évvel ezelőtt meg kellett volna egyezni, ki kellett volna dolgozni az iskola és magyarságmentő stratégiát, de se ez se az, a februári kerekasztal-fórum óta eltelt 8 hónap, de minden maradt a régiben, sodródunk és morzsolódunk!
Két napja egy interjút olvastam a szórvány magyarok "visszamagyarításáról", a plébános nagy fába vágta fejszéjét. A visszamagyarítás és a mi magyar iskolamentésünk között óriási különbség van, sokan ismerjük a csángó magyar oktatást, a dél-erdélyi szórvány visszamagyarításánál még egy lépcsőfokkal mélyebbről kell indulni, mint a csángóknál.  Akik próbálkoztak iskolamentéssel, ismerik mennyi akadálya van, elsősorban emberi tulajdonságúak, közömbösök lettünk a régió magyarsága fennmaradásával kapcsolatban, beletörődtünk sorsunkba, a magyar öntudat meggyöngülése, sőt elvesztése, kiveszett belőlünk a felelősségtudat az őseink nyelve iránt, de nem csak ezek az aszimiláció éltetői, hanem más emberi tulajdonságok is közrejátszanak a beolvadás felgyorsulásában, és ezek nagyobb súllyal döntik romba a közösséget, éspedig az emberi irigység, nehogy mások terve sikerüljön, mert akkor veszélybe kerül a funkcióm, ezért meg kell akadályozni mások kezdeményezéseit, intrikálni kell ellenük, nem sorolom tovább, így megy lassan 20 éve, iskolamentés helyett mások kezdeményezéseinek megfúrása, közösségépítés helyett megosztás, közösségrombolás. Mikor ébredünk fel, megvárjuk míg abba a helyzetbe jutunk, mint Dél-Erdély szórványmagyarsága, mert a menekülés útja helyett a teljes beolvadás útján haladunk?!
Nyáron egy társaságban beszélgettünk a helyzetünkről

Tovább http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=16&MId=&P=index,hu,&Ind=1469