Részeg „szavak ereje” a Kossuth Rádióban?

Barak László | 2012. április 9. - 16:08

 

Amióta Obersovszky Péter, khm, riporterként egy interjúban a nyílt színen nyalta föl magát hátulról Schmitt Pál torkáig, nyilván nem bír komoly hírértékkel, hogy a magyar közszolgálati médiában a közszolgálat intézményét szinte percenként megcsúfoló, elvetemült kormánypárti lakájok gyülekezete dominál.

A szakmai és erkölcsi romlásnak viszont minden esetben törvényszerűek a lesújtó következményei. Ennek a ténynek egyik tragikomikus bizonyítékát szolgáltatta a minap egy Auth Magda nevű matróna, aki húsvét vasárnapján a hvg.hu szerint „meglepő stílusban”, szerény véleményem szerint viszont a szalonspiccnél enyhén szólva valamivel ittasabb, avagy egyéb tudamódósító szer által befolyásolt állapotban ülhetett a Kossuth Rádió mikrofonja elé - legalábbis ez jött le a hallgatónak,  -, hogy egyenes adásban olvassa be (ITT)az ünnepkört érintő híreket. A merész cselekmény eredményeként a hölgy ugyan nem hányt bele a mikrofonba, szövegét viszont annyira összezagyválta – idétlen kiszólásaival is - mintha azt tette volna.

Mármost, ezt a szégyenteljes cselekményt a médium jelenlegi morális állapotát igencsak hűen tükröző képmutatással a következőképpen magyarázták hivatalos közleményben: "a korrektül megszerkesztett hírek a Kossuth Rádióban a hírolvasó rosszulléte miatt zavarosan és hibásan hangzottak el. A Magyar Rádió Zrt. vezetése megértést és elnézést kér mindazoktól, akiket akaratlanul is megsérthettek vagy megbánthattak az elhangzottak."

És mintha mi sem történt volna, a felvételt törölték a rádió hangtárából.

Olcsóság lenne most a történteket egy olyan poénra kihegyezni, hogy ami történt, a vég kezdete. Ráadásul igaz sem lenne. Merthogy a közszolgálati médiumok függetlenségének, a szakma iránti alázatnak Magyarországon már akkor befellegzett, amikor a közszolgálati médiumokból szinte a portásokig bezárólag minden olyan embert kiebrudaltak az Orbán-kormány illetékes komiszárjai, akikről akár csak feltételezni lehetett, hogy hallottak valaha szakmai alázatról. No és nem lehet őket  szervilis nyaloncokká idomítani…