Verne Gyula, Orosch János, meg a Matica slovenská…

Barak László - excl. | 2013. június 12. - 11:37
A szlovákiai magyar katolikus nyáj terelgetésével megbízott Ján Orosch a magyarellenességéről (is) hírhedt Matica slovenská legszűkebb vezetőségének (prezídium) oszlopos tagja.

A nagyszombati püspökségen regnáló Ján Orosch püspök, megbízott apostoli kormányzó, egyszersmind a szlovákiai magyar katolikus nyáj terelgetésével megbízott főpap, úgy lett János, ahogyan Gyula a tudományos-fantasztikus regény világhírű francia megteremtője, Jules Verne (1828-1905).

Utóbbit, Jules-t, ugyanazért magyarosította Gyulára annak idején a szakmával együtt a köznép, amiért Jánossá „léptette elő” Ján Orosch püspököt a szlovákiai magyar hívők tekintélyes hányada. Megszerették őket, nevezetesen. Jules Verne a teljesítményéért érdemelte ki a gesztust, Ján Orosch meg azért lett János, mert azt gondolták róla, hogy a szlovákiai magyar katolikus hívők pásztora.

Van azonban némi különbség – méghozzá Mecsoda…! – Jules Verne és Ján Orosch püspök között: míg Jules Verne írói érdemei máig csorbítatlanok, Ján Orosch pásztori minőségében bizony megromlott. Vagy mindig is rossz pásztora volt a szlovákiai magyaroknak, csak éppen nem látszott eléggé a foga fehérje…?

Például az a tény, hogy a magyarellenességéről (is) hírhedt Matica slovenská legszűkebb vezetőségének (prezídium) oszlopos tagja. Amihez egyébként joga van. Mármint, hogy olyan szervezetekben, egyletekben vállaljon tagságot, amilyenek neki tetszenek. Ahhoz viszont egyáltalán nincsen joga, hogy Jánosként tiszteljék őt meg a szlovákiai magyarok. És nemcsak azért tévedés Jánosként megtisztelni őt, mert kénye kedve szerint szívatja a szlovákiai magyar katolikus lelkipásztorokat. Azért is, mert talán ő maga sem igényli, sőt, hogy János atyának szólítsák…