Csíksomlyó és/vagy Cannes?

Barak László | 2015. május 25. - 16:22
Hagyjuk az ítélkezést az értelmi fogyatékosokra. Akik mindig sokkal többen voltak, vannak és lesznek mint ahánynak hivatalos a diagnózisa…

Több mint jelzésértékű, sőt, (keserű) röhej, hogy a Csehszlovák Kém legutóbbi posztjára húszszor annyian kattintottak itt, mint ahányan arra a hírre, hogy Cannes zsűrijétől nagydíjat kapott egy fiatal magyar filmrendező, Nemes Jeles László. Illetve alkotása, a Saul fia. Amely most már az egyetemes magyar kultúra nemzetközi mércével is megkérdőjelezhetetlen, emblematikus teljesítményeként tartható számon.

Igaz, bloggerünk a csíksomlyói búcsú kapcsán tette közzé személyes véleményét, vont le néhány keresetlen következtetést, kérdőjelezett meg némely áltörténelmi dogmát. És minő égbekiáltó inzultus, azzal is gondja volt, hogy mennyi az annyi. Vagyis azt a bizonyos sajtótermékek által világba pumpált infót is firtatni bátorkodott, hogy több százezer zarándoka volt a csíksomlyói búcsúnak… Konzekvenciaként pedig mindennek tetejébe megállapította, a szóban forgó búcsún sokkal több a politikai parazita, mint illenék. Lett is ebből kommentözön akármekkora: fikaokádás, anyázás, cenzúráért kiáltás, nemzetből kitagadás, a virtuális gyilkolászásig… És, ahogy az általában „nemzeti ügyekben” lenni szokott, zsidózás is. Vastagon.

Ami, mielőtt a másodlagos analfabéták meg a vakhitű barmok kisütnék, természetesen nem magát a blogger által tárgyalt csíksomlyói búcsút minősíti!

A Saul fia sikerét dokumentáló hír az inkriminált poszttal szemben „csak“ arról szólt, hogy akadt végre megint egy magyar művész, illetve egy magyar művészekből álló csapat, akik világraszólót voltak képesek alkotni. „Csak“ ehhez képest jelzésértékű az érdektelenség és az olvasói tompaság, süketség! Ami ugyancsak nem Cannes sikerfilmjét minősíti!

Mindennek ellenére téved, aki azt gondolja, hogy itt most annak kellene következnie, hogy megérett a világ a pusztulásra. Hagyjuk az ilyen ítélkezést az értelmi fogyatékosokra. Akik mindig sokkal többen voltak, vannak és lesznek mint ahánynak hivatalos a diagnózisa…