Becsüljük a múltat, vigyázzunk a műemlékekre!

Rigó Konrád | 2019. november 6. - 16:28
Amennyiben a házammal nem törődöm, az ledől és a szomszéd házában kárt tesz ezzel, egyértelmű, hogy a történtekért én felelek. Nemzeti műemlékek esetében sincs ez másképp.

Annyiban még súlyosabb is a helyzet, hogy a műemlékek mindannyiunk kulturális öröksége, így ha jogilag nem is, valójában viszont mindannyiunkat kulturális veszteség éri. Ennek a veszteségnek a kompenzálása pedig a tulajdonos feladata. Az állam tud és akar is segíteni, de ehhez ingerre, kérvényre, kezdeményezésre van szüksége. A műemlélkfelújítás anyagi támogatására a kulturális tárca egyik dotációs rendszere nyújt lehetőséget. 

Két hete leégett az osgyáni várkastély, amely Gömörben kétségkívül genius locinak számít, jelentősége viszont nem csupán lokális jellegű. Dél-Szlovákia számára nagyon fontos szimbólum ez a reneszánsz építmény. A kastély a 16. században egy korábbi, 13. századi kerek sarokbástyás vár alapjaira épült. Itt született Korponay Jánosné Géczy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony, és itt volt a Luzsénszky család nagybecsű levél-, könyv- és képtára. Az osgyáni műemlék viszont csak egy a sok közül, amely ráfizetett az előző rendszer közönyére, és a későbbi tulajdonváltások káoszára. Láttam az osgyáni lángokat, tudtam, hogy valamit tennünk kell.

Amikor leégett a Notre Dame, a fél világ szörnyülködve állt a felismerés előtt, hogy egy ilyen ikonikus szimbólum, egy globális jelkép is megsemmisülhet egyik napról a másikra. A franciák akkor észbe kaptak, és összehívták az EU kulturális minisztereit, hogy minden ország szenteljen nagyobb figyelmet a műemlékeinek. Az osgyáni kastély leégése kapcsán ugyanez tudatosult bennem.

Ha működőképes Dél-Szlovákiában gondolkodunk, akkor ugyanígy kell tennünk, együtt kell védenünk a közös kulturális örökségünk jelképeit. Ez a szomorú esemény újra bebizonyította, hogy az ilyen jellegű tragédiák még mindig össze tudnak kovácsolni minket.

Ezért hívtuk össze az érintett felek képviselőit, akik előtt a tulajdonos ígéretet tett, hogy jelentős beruházással stabilizálja a kastély állapotát, és abban is megegyeztünk, hogy november 8-ig benyújtják a pályázatot, hogy minisztérium is segíthessen. Mindent megteszünk Osgyánért.

Az elmúlt három évben tudatosan dolgoztunk a dél-szlovákiai regionális kulturális hagyatékaink megmentésén. A Komáromi Erőd több mint fél millió euróból gazdálkodhatott, a galántai neogótikus Esterházy-kastély 490 000 eurós támogatáshoz jutott, a Tallósi kastélyparkra és a csallóközcsütörtöki templomra egyaránt sikeresen pályáztak a kulturális minisztérium műemlékfelújításra szánt támogatási programjában, ugyanígy az Egyházgellei Szent Péter és Pál római katolikus templomot 93 000 euróból újíthatták fel.

Ebben az időszakban a déli járások kulturális örökségének megmentésére több mint 11 millió euró került befeketetésre.

Ez komoly eredmény, de folytatnunk kell a munkát. Osgyàn arról is szól, hogy nem elég akarni, tenni is tudni kell.

Megjelent a Csallóköz hetilap 43. számában.