Benes Eduárd dekrétumai

Bugár Viktor | 2020. november 2. - 13:13

2020 számos kellemetlen meglepetést tartogatott számunkra, egy apró vírus valószínűleg hossszú időre megváltoztatta az életvitelünket, egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő rendelkezésekkel kell megtanulnunk együttélni.

De a mondanivalóm nem a vírusról fog szólni, erről sokan sokféleképpen kifejtették véleményüket, az internet sötét bugyraiban vírustagadók vívják szélmalomharcukat a tényekkel szemben.

2020 lefújta a port a Benes nevével ellátott dekrétumokról. Az emberek a média által megszellőztetett hírek hallatára nem győztek csodálkozni, hogy 2020-ban ismét elkobozhatják a vagyonukat csak azért, mert otthon magyarul vagy németül beszélnek?

Ha tiszta vizet akarunk önteni a pohárba, pár pontban megemlíteném a saját véleményem, miről is van itt szó:

  1. Jelenleg már „új“ vagyont nem konfiskálnak.
  2. Az 1945-1948 közti időszakban kiadott határozatokat próbálják az állami szervek az adott eljárásokban (bírósági, adminisztratív) érvényesíteni, beíratni.
  3. Főképp az „ismeretlen tulajdonosú“ földek állami bekebelezését próbálják elérni.
  4. Ezeket a földeket nem lehetett a „restitúciós“ törvények alapján visszaigényelni, mivel ezek a törvények az 1945-1948 – as évekre nem vonatkoznak.

Felvetődhet a kérdés, minek erőszakoskodnak az állami szervek több mint 70 éves határozatokkal?

Ahogy mindig, valószínűleg a válasz A PÉNZ.

Az állami földeket az állam használja, értsd bérbe adja, eladja, kereskedik vele, bevételt termel. Minél több a föld, annál nagyobb a bevétel.

A jelenlegi időszakban pedig láthatjuk, a vírus által legyengített állam szűkös esztendők elé néz.