A Beneš-gumicsontok

Csehszlovák Kém | 2015. december 17. - 11:41
Hív a játéksarok, ahol biztosan lehet egy jó napod.

Sóhajtózik nagyokat Tokár Géza, a szlovákiai CÖF (ejtsd: Kerekasztal) szóvivője, nagy a baj, nem került elő a szlovák politikában a magyar kártya. Pedig az MKP mindent megpróbált, uszítottak a menekültek ellen, sorosoztak (ejtsd: zsidóznak), kapóra jött a Deichmann sztori is, ahol végül szegény áldozat próbálta már két kézzel elhessegetni maga körül a politikát, sőt a minap bevetette magát az MKP nagy barátja, a napokban teljesen megbolondult Kövér László, a magyar parlament elnöke is.

Arról már mi is írtunk, hogy újabban a menekültek mellett a nők lettek az ún. “magyar polgári keresztény jobboldal” legújabb ellenségei, de Kövér a genderpolitikán kívül, ért a külpolitikához is, aszonta: "Egyáltalán nem lett volna szabad felvenni Szlovákiát és Csehországot az Európai Unióba". Vigyázz, nincs itt vége, a pali ezt is kifejti, szerinte elfogadhatatlan, hogy a Beneš-dekrétumokat mind Szlovákia, mind Csehország megtartotta jogrendje részeként, mivel azok mind az országaik területén élő magyarokat, mind a németeket kollekítven háborús bűnősnek minősítették, és kisemmizték.

Lendüljünk most azon túl, hogy Kövér naptárán nyilvánvalóan nem 2015-öt mutat a számláló, azonnal megkezdődtek a találgatások, nem értik a helyzetet a csehek a szlovákok sem, most, amikor a visegrádi négyek rég nem látott egységben politizálnak - tegyük hozzá: egyformán uszítanak mindegyik országban a menekültek ellen, ez a nagy egység és közös politika alapja, a gyűlölet - vajon mi történt a magyar országgyűlés elnökével, tényleg csak rossz napja volt, ahogy Chovanec cseh belügyminiszter mondta?

Ugyan, kérem. A megfejtést az álcivil Terepasztal magányos lovagja szállítja, miután közeli munkatársa, szintén civilként, a pártpolitkát választotta: “az MKP a szlovák médiában láthatatlan” - írja. De nagy a baj, mert nem csak ott, hiszen a szlovákiai közvéleménykutató intézetek gyakorlatilag nem is mérik a pártot, a kudarc előre borítékolható. Külön érdekesség, hogy Tokár mennyire nem érti a körülötte lévő világot, és nem akar szembenézni a valósággal, amikor megjegyzi, “a Híd a szlovák választók megszólítására összpontosít”.

De térjünk vissza egy pillanatra a kövéri ámokfutáshoz! Igen, le lehetne itt már századszorra is írni, hogy egy hetven éve lezárt világrend és békszerződés darabjait kapargatja visszatérően a magyar nacionalisták egy jól meghatározott köre. De mondja már meg neki végre valaki, hogy a világháborúban sajnos soha nem érvényesültek 1945 előtt az emberi jogok (utána sem nagyon), ráadásul nemcsak Csehszlovákiából, de Lengyelorságból és Magyaroszágról is - a kollektív bűnösség elve mentén - telepítették ki a németeket, nem volt bocsánat.

Azt is le lehetne írni, hogy az állampolgárság elvétele után, nagyhatalmi nyomásra, a csehszlovákiai magyarokat nem telepítették ki, hanem egy részüket, kétoldalú megállpodás keretén belül, lakosságcserére kényszerítették, illetve Csehszlovákián belül deportálták.

Ebben a piszkos játszmában pedig benne volt a korabeli magyar politikai elit is.

Tudom, az áldozatokat ez még nem vígasztalja, de ettől még tény marad: a (cseh)szlovákiai magyarok megmenekültek a teljes eltűnés elől.

A kérdés valójában az, hogy miért bántja a szemét a magyar parlament elnökének egy ma már nem alkalmazott, jogilag elhalt, a kollektív bűnösség alapján megfogalmazott jogfosztó dekrétum. Abba vajon belegondolt Kövér, ha a magyarokra vonatkozó dekrétumok érvényben lennének, akkor, hogy a csudába lehet a szlovákiai magyaroknak a bölcsödétől az egyetemig terjedő, anyanyelvi oktatásuk? Miközben pártja és főnöke, a kollektív bűnösség alapján bélyegez meg embercsoportokat és rekeszt ki a jobb élet lehetősége elől?

Btw: cseh és szlovák történészek és liberális gondolkodók szerint igen, egyébként a Beneš-dekrétumok 133-as passzusát formailag meg lehetne semmisíteni. Csakhogy ezt épp az olyan cseh és szlovák nacionalista politikusok miatt nem lehet megtenni, mint magyar nacionalista oldalon Kövér és az MKP.

Gumicsontnak viszont mindig jó lesz!