Kicsit megzavarodott, na

Böcskei Balázs | 2012. november 19. - 17:09
Tanácsos Mile Lajosnak korábban felkelnie, gyakorolja be a szerepet és az álláspontot, mert egy-két hasonló, a kongresszusi döntés kapcsán megfogalmazott kommunikációs kanyar után egyre inkább előtérbe kerülnek azok a személyi ambíciók, amelyek talán mégis nagyobb szerepet játszottak a döntésben, mint a hőn hangoztatott elvek vagy az Orbán-kormány leváltásának stratégiája.

Mint kiderült, „az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyiket Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet”. Ez eddig érthető is, a párt legutóbbi hétvégi kongresszusán a küldöttek többsége így döntött. Emellett arról is határozott a párt (vékony többséggel), hogy nem csatlakoznak a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014-hez, azaz teljes elutasításra került az a Jávor Benedek, immáron korábbi frakcióvezető által is képviselt összefogás-párti álláspont, mely szerint a két félnek egy „nyílt tárgyalási folyamat” során kell közelíteni az álláspontjukat egymáshoz. Egy ilyen folyamat végén választási együttműködés, szövetségkötés éppúgy állhatna, mint közös kormányzás. Ennek feltétele garanciák adása, az LMP ökopolititikai szempontjainak, illetve a politikai osztállyal szemben támasztott elvárásainak programszerű beépítése lenne.

Ennek alapján tehát Jávorék nem automatikus kívántak csatlakozni az Együtt 2014-hez, a napvilágra került információk szerint ilyen forgatókönyvük nem is volt, hanem tárgyalás, tárgyalás, tárgyalás, aztán majd meglátják, mire vezet az. Lehet, hogy a csatlakozáshoz, lehet, hogy nem. Az LMP kongresszusa viszont azt mondta, szó sem lehet róla, plusz „nem csatlakozunk, de együttműködünk”. Ezt a mondatot sikerült kisütnie a változások mögött sejthető Schiffer András egykori frakcióvezetőnek és az LMP (válság)kommunikációs csapatának. Ez nem „a mondunk is valamit, meg nem is álláspontja”, hanem a nettó értelmetlenség és értelmezhetetlenség.

Ez volt tehát szombaton és vasárnap, hétfőn reggel már Mile Lajos, az új és ideiglenes frakcióvezető adott interjút a Klubrádiónak, amelyben így fogalmazott: „Nem zárkóztunk el semmitől, azt mondtuk, hogy ami most igazán aktuális és lehetséges, az a tárgyalások megkezdése. És aztán a csatlakozásnak csak akkor van értelme, ha ezek a tárgyalások eredményesek. (…) Nem előítélésen közelítünk ehhez a dologhoz, a diskurzushoz sem, először csak tárgyalni kell, hogy valahova ki tudjuk lyukadni…”.

Hogyan?! Akkor most mégis a jávori állásponton van a párt? Mert hogy a nyilvánosságban megjelentek alapján a megegyezéspártiak programjának kerete és tartalma egészen hasonlít az MDF-ből kivált Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) korábbi alapítója, Mile Lajos (ma: az ökopolitikáért végtelenül aggódó és ténykedő frakcióvezető) mondataihoz. Vagy csak túl korán volt az interjú, álmában még a kongresszus előtt volt, ráadásul az álomban nem is Schiffer, hanem Jávor-táborában.

Egy jó óra múlva aztán Mile talán felébredt, kiállt a sajtó elé, és „pontosította egy reggeli nyilatkozatát is, amelyikben a Klubrádiónak úgy fogalmazott: nem zárja ki, hogy az LMP csatlakozni fog az együtt 2014-hez, de előbb tárgyalniuk kell (…) felolvasta a kongresszus döntését, amelyik szerint az LMP nem kíván belépni az Együtt 2014 választási mozgalomba. A párt az elfogadott stratégia szabta keretek között folytatja a megbeszéléseket az Együtt 2014 tagszervezeteivel és képviselőivel a politikai együttműködés lehetőségeiről.”

Úgy tűnik, reggel kicsit megzavarodott, utoljára biztos az MDF szakadásakor kellett neki ilyen komoly kérdésben megszólalnia, nem volt formában.

„Megzavarodtam, na, de már minden oké, nem? Szerintetek nem?”

Nem tudom, mit válaszolhatott erre Schiffer András, aki mint mondotta nem szereti a politikai spekulációkat – látjuk –, emellett ismer keleti mondásokat is, úgymint „törekedj a lehetetlen elérésére, hogy a lehetségest el tudjad érni.”

A tagmondat első fele az LMP jelenlegi helyzetében helytálló, a második fele kétséges. Viszont annak érdekében, hogy az sikerüljön, tanácsos Mile Lajosnak korábban felkelnie, gyakorolja be a szerepet és az álláspontot, mert egy-két hasonló, a kongresszusi döntés kapcsán megfogalmazott kommunikációs kanyar után egyre inkább előtérbe kerülnek azok a személyi ambíciók, amelyek talán mégis nagyobb szerepet játszottak a döntésben, mint a hőn hangoztatott elvek vagy az Orbán-kormány leváltásának stratégiája.