HUF: 397.96 Ft

CZK: 24.703 Kč

18°C

8°C

2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Alena

Ne vetkőzz komám, mert szopni fogsz!

Bödők Zsiga | 2007. augusztus 30. - 08:16

Nincs rosszabb helyzetben egy politikus, mint amikor csend honol körülötte. Azaz, nem kerül címoldalakra fényképe, nem avat hidat, nincs operabál, ahol a kamerák elé tolakodná magát merő véletlenségből – egyszóval: nem foglalkozik vele a sajtó. Különösen rossz idők járnak a politikában lebzselőkre, amikor ellenzékben tengődik, és nem tudja mivel magára hívni a médiák figyelmét. Ilyen helyzetben a kikopott színész, aki iránt már egy falusi társulat sem érdeklődik, nem átallja a gatyáját is letolni egy parányi sikerért.

Tegnap, a KDH négy prominens képviselője, egy volt miniszterelnök, egy volt belügyminiszter, egy volt parlamenti elnök és egy képviselő nem mindennapi attrakcióra szánta el magát. Nyilvánosan, szemérmetlenül letolták a gatyájukat. Képletesen ugyan, de visszataszító látvány volt így is. A szánalmas produkción, bizony, még sokáig fogunk könnyes szemmel röhögni. Naná, hogy az alkalmi társulat magyar darabot vett a kezébe, hálás közönségük ezt a színművet mindig ovációval fogadja.

Már egy hete folyik Pannónia lankáin a Magyar Gárda fajtának a szürete. Direkt termő, nem kedvelt, egy-egy Fürben éretlen és penészes szemek vannak, idén mégis csemege. A pincesoron áll a bál, hangosak a hegyoldalak és az ottani hegygazdák már mindent elmondtak erről a kisajtolt lőréről, amit fontos volt elmondani. Ez a kései utószüret, amit e négy levitézlett KDH-ból szalajtott puttonyos most produkált, az semmi más, mint egy kis „bengézés” a már üres tőkéken, hátha akad még valami erjeszteni való. Must most. Ezt persze Csínom Palkóék hazai piacra szánják, a szlivovica állagát javítandó.

A Magyar Gárdáról már sok szó esett, nem is kell rá több szót vesztegetni, mert szerintem egyébként is nagyobb a füstje, mint a lángja az egész ügynek. Mindig, minden korban, minden országban volt olyan csoportosulás, amelyek tagjait nacionalista elvek hevítettek. Körül kell nézni a világban, de innét Szlovákiából pláne nem kell a szomszédba menni, mert több mint 10%-os támogatottságú kormánytényező tesz naponta durva kijelentéseket a magyarság rovására. Nem emlékszem, hogy a KDH sajtótájékoztatót rögtönzött volna Slota vagy az ifjú Hlinka-gárdisták egy-egy ostoba megnyilatkozása, megmozdulása után. És arról sem kell elfeledkezni, hogy Magyarországon már régen marginalizálódott a rossz emlékű Csurka-féle párt és jó ideje nem jut a parlamenti küszöbnek a közelébe sem. Napjainkban egy-egy utcai szónoklatára több újságíró kíváncsi, mint honpolgár.

Úgyhogy, kereszténydemokrata atyafiak, ebből a szüretből csiger bort remélhetnek csupán, amit a már kisajtolt, újraáztatott szőlőhéjból, jól fölculkrozva erjeszthetnek. Igaz, ütősre lehet fokolni, amitől tankba szállni vágyik az ember, de nem lesz ebből misebor egy csepp sem. Javaslom ezért, hagyjanak fel a bűvészkedéssel a présházban. Inkább figyeljenek a minőségre, amihez persze józanság és egy-két év érlelési idő szükséges. Azután lehet bort prédikálni és inni is.

De akkor is csak mértékletességgel fogyasztani, Čarnogurský uram. Mert akkor nem fordulhat elő, hogy elveszíti önuralmát és azonnali börtönbezárással fenyeget valakit, aki átlépi az országhatárt. Csak azért, mert tagja egy gittegyletnek. Mégha bármit is feltételez a társulatról és tagjairól, ha vétenek a törvény ellen, biztos lehet benne, hogy odahaza intézkedni fognak. Jogászként pedig ilyet mondani (ha nem Ön mondta, hanem valamelyik társa – akkor pedig szó nélkül hagyta), az szakmai becsületének elvesztésével egyenlő. Izmos beszédei azt a képzetet keltik az emberben, hogy az ominózus sajtótájékoztató előtt fogyasztott valamit. A stílust és fóbiáit ugyan már megszokhattuk az elmúlt két évtizedben, de már a korára való tekintettel is ideje lenne kikapcsolni fejében a lemezjátszót.

Nem kell tehát mindenáron letolni a gatyát az azonnali hatás kedvéért, hiszen errefelé már az is elég meghökkentő, ha valaki normális tud maradni. Ami leginkább a magukat demokratikusnak kikiáltott politikusoktól várható el igazán. Igazi demokrataként egyformán kell ostorozni a butaságot, akár magyarul, akár szlovákul is hangzik el. Mert idővel ez a nacionalista kotyvalék is kiforrja ám magát, mint a jó bor. A sok korábbi meggondolatlan nyilatkozat meg hiteltelenné teszi az embert, kiismerik kétszínűségét s eljön a pillanat, amikor megtartják az igazság pillanatát. Amikor egy sajtótájékoztató előtt hanyagul fogasra dobja kabátját gyanútlan politikusunk, ám valamelyik jóakarója a fülébe súgja: Ne vetkőzz komám, mert szopni fogsz!

HOZZÁSZÓLÁSOK
Napi friss