Ha nem fújod - szívod

Bödők Zsiga | 2008. október 16. - 10:24

Immunitásra kétféle képpen tehet szert az ember. A gyakoribb, hétköznapi módszer szerint az emberi testbe legyengített baktérium –vagy vírustörzseket  injekcióznak, kiváltva ezzel a szervezet védekező mechanizmusát. Válaszreakcióként a szervezet antianyagot kezd el termelni, kialakítva a saját maga immunválaszát a betolakodókkal szemben.

Azonban vannak helyzetek - éppenséggel az alkoholmolekulák esetében - amikor az efféle vakcínák mit sem segítenek. A snapszok, konyakok, borok vagy pezsgők elfogyasztásának mértékében az alkoholszint hirtelenszerűen megemelkedik az emberi testben. Először csak felelőtlen csacsogásba kezd az ember, majd tekintete elbizonytalanodik, felborul az egyensúlyérzékelője végül elveszti józan ítélőképességét. Ami például abban is megnyilvánulhat, hogy autóba ül, mégpedig a kormányfelőli oldalon, pedig ellenzékben van neki a helye.

Ezenközben az alkoholmolekulák fel s alá korzóznak a vércsatornákban, amelyekből bőven jut a leheletbe is – ami furfangos műszerekkel könnyen kimutatható. Erre azért van szükség, hogy a magáról megfeledkezett italozókat a rend őrei kiszűrjék a forgalomból, mielőtt kárt tesznek valemely vétlen járókelő vagy szabályosan közlekedő polgártársunkban. Az ilyen tettenért helytelenkedőkre azután példásan lesujt a törvény keze, nehogy a jövőben eszébe jusson újból letérni a helyes útról. Nem is ül volánhoz senki bekonyakozva, aki tiszteletben tarja a közösségre vonatkozó szabályzatokat, aki mértéktartó és példamutató cselekedeteiben embertársai előtt, különösen, ha egyike azon személyeknek, akik a betartandó törvényeket alkotják nekünk.

Mert kérem szépen, a bevezetőben felemlített immunitás megszerzésének másik módja, ha képviselőnek választatja magát a küldetéstudattól vezérelt egyén. Hajdanában, amikor az immunitásra vonatkozó törvényeket szentesítették, elsősorban azt a célt követték, hogy a képviselők ne lehessenek akadályoztatva mindenféle kitalált okok miatt. Teszem azt egy fontos parlamenti szavazás előtt ne gyűjtsék be az ellenzékieket egy-két nap vizsgálati fogságra annak ürügyén, hogy a pusztába kiáltott szavuk csendháborítást okozott.

Azok az idők már rég elmúltak, az immunitás pedig egyre kiterjedtebbé vált, s manapság bizony a láthatóan lerészegedett képviselői is elutasíthatja a szondázást – mondjuk meg őszintén, nem kis felháborodást okozva az egyszerű honpolgárok körében.

Most néhány napig tele lesz a sajtó a képviselői immunitás megnyirbálását szorgalmazó hadovával, azután majd megint csend lesz. Mint amilyen csend van az MKP házatáján is ez ügyben. Pedig e témában igencsak érintettek vagyuk – többrendbelileg. Csak aztán nehogy az MKP szívja majd meg – a szonda Ipsost.