Az ember drogériája

Bödők Zsiga | 2008. december 5. - 10:45
  Gondolom, vagyunk egynéhányan, akik egy-egy sziporkázóbb parlamenti csatajelenet vagy otromba képviselői megnyilatkozás után, amikorra már kellőképpen kiröhögtük, netán kidühöngtünk magunkat, elgondolkodunk a demokrácia tökéletlen voltán. Hogyan a fészkes fenébe kerülhetett olyan fontos pozícióba annyi ökör, akik képességük, tudásuk, mentális állapotuk alapján egy normális társadalomban legfeljebb a szeméttelep hulladékszelektálójának környékén fordulhatnának elő. Védősisakkal, kesztyűvel, narancssárga overallban persze, ahogyan azt kell.

Mert azt várná a magmafajta mezei halandó, hogy az ország, de akár egy-egy város vezetését, fontos hivatalának irányítását csupa felkészült, rátermett, okos és bölcs ember végzi, a haza és valamennyiünk üdvére. Ehelyett azt látjuk, hogy egy rakás koncraéhes, félig hülye (vagy tán egészen az) tehetségtelen és primitív barom kezében van a sorsunk és gyermekeink jövője is.

Mit lehet ez ellen tenni? – tárja szét karját a kisember. Talán egyik járható útja lenne, hogy a demokrácia néhány, ma még dogmaként kezelt alaptézisét újrafogalmaznánk. Jelen esetben azt, hogy mindenki választhat és mindenki választható. Ebből elvileg az is következhet, ugyebár, hogy egy analfabétát, vagy hottentottát választ a köznép az ország, egy város vagy falu élére.

A választási törvény ugyanis nem követel meg a jelöltektől semmilyen képzettséget, tudásszintet, jártasságot az adott posztok elnyerésére. És ez így nincs rendjén.

Magától értetődő dolog, hogy csak olyan egyén vezethet közúton járművet, akinek ebbéli alkalmasságáról papírja van. Magyarán: annak rendje és módja szerint egy vizsgán esett át, amelyen beigazolódott, hogy ismeri a közlekedési szabályokat, ért a motor működéséhez és ha a szükség úgy hozza, elsősegélyt tud nyújtani. Erről a megfelelő szervek egy bizonylatot állítanak ki, aminek hajtási a közismert elnevezése.

Ha egy vállakozó kedvű falusi hentes mészárszéket akar nyitni a házánál, amellett, hogy tucatnyi engedélyt kell beszereznie, rendelkeznie kell egy segédlevéllel, amely azt igazolja, hogy eredményesen befejezete a hentesképző iskolát, azaz szakszerű húsfeldolgozás várható el tőle. Ilyen előképzést kéne a közigazgatásba és államirányításba buzgón igyekvőktől is számonkérni. Közigazgatási törvények ismeretéből, diplomáciából, illemtanból és egyéb szaktantárgyakból állana a vizsga, amelyhez még természetesen felsőfokú nyelvvizsga és egy erősebb IQ teszt abszolválása is kötelező lenne. Csak azok kapnának minőségi bizonyítványt (certifikát), akik az előírt vizsgákat egy független, évente egyszer-kétszer hazánkba látogató európai komisszió előtt tennék le. Nos, ezeket a sikeres egyéneket környékezhetnék meg azután a pártok, vagy indulnának azok függetlenként a megfelelő képviselői, polgármesteri posztért.

Utópia? Lehet. Így azonban lassan tényleg elhagyhatjuk  szóhasználatunkból a Kárpát-medence kifejezést. Nyugodtan használhatjuk helyette a magyar és szlovák nemzetre egyarán illő Neander-völgy fogalmat.