Egyet jobbra, egyet barna

Bödők Zsiga | 2009. július 3. - 13:37

Az agent provocateur intézménye bevett módszere az olyan kormányoknak, amelyek ingoványos ösvényeken próbálnak meg manőverezni. Klasszikus példák sokaságát lehetne felsorolni – akár a gyarmatosítás korából – amikor is a fizetett felbujtók addig piszkálták a helyi lakosságot, mígnem lemészárolták a geológus kutatóexpedíció tagjait. Megszületett az óhajtott casus belli és jöhetett a rendteremtő katonaság, állandó helyőrség, támaszpont, melyek őrizete alatt azután gátlás nélkül folyhatott az ásványkincsek kitermelése, helybeli munkaerő alkalmazásával, persze.

 Slota és Fico, Mikolaj meg a többiek, a maguk korlátoltsága ellenére annyira nem hülyék, hogy ne tudnák mi fán terem az agent provocateur kifejezés, no és, hogy miként kell alkalmazni azt saját hatalmuk megtartása érdekében, amelynek végső célja végül is a megtermelt javak gátlás nélküli kisajátítása.Elég folyamatosan piszkálni a magyar kisebbséget, jogos háborgásaikat az ország egysége veszélyeztetésének beállítani és máris kész a politikai helyzet. A megmentő szerepét kell ezután eljátszani és dőlnek a szavazatok, alkalmasint a parlamenti választások idején. A mostani nyelvtörvény is egy előre megfontolt provokáció, amelynek gyümölcse várhatóan mostantól kezd érlelődni s jövőre, mint égi manna pottyan az SNS és SMER ölébe. A kormányhivatal szarkeverői jól tudják, hogy az efféle politikai lépések az autonomista törekvéseket és hangokat fogja erősíteni Szlovákiában. Ugyanis az iskolaügybe és a nyelvhasználatunkba történő ilyen durva beavatkozás még a józanabb vérmérsékletű embereket is arra készteti, hogy rávágjon az asztalra. Ilyen vonatkozásban tuladonképpen Slota a magyar autonomisták élharcosa.

Ennek okán Bugárék kudarca nagy valószínűséggel előrevetíthető a jövő évi választásokon. Azokban a hónapokban, amikor a választási kampányban Slota és Fico pajtások javában fröcsögnek majd a magyarokra, Dzurindáék pedig sunyin hallgatnak (mint mindig), aligha arat osztatlan sikert Bugár a szlovák-magyar megbékélés jelszavával. Ilyen tekintetben Slotáék alantas kútmérgezése kapóra jön a Csákyéknak is a nyáj akolban tartása tekintetében.

Addig még persze lesznek szép asszók az anyaország és Szlovákia között is, ami vélhetően tovább paprikázza a hangulatot. Úgyhogy felebarátaim, nem éppen ingerszegény hónapok köszöntenek ránk.