A SME kommentátora....tora....tora

Bödők Zsiga | 2009. augusztus 5. - 10:29

A SME napilap mai száma egy felettébb furcsa írást közöl egyik főkommentátorának, Peter Schutznak a tollából. Első olvasatra azt hittem napszúrást kapott a fazon, netán fogyasztott valamit annakelőtte, hogy nekifogott annak a bődületes ökörségnek a megírásának, amit sikerült kierőlködnie magából.

Kommentjében arról értekezik az újságírók gyöngye, hogy visszafogottabbak lehetnének a magyarországi politikusok a szlovák nyelvtörvény bírálatakor, mivel a romák elleni merényletek miatt van mit söpörgetni a saját portájuk előtt is. A józan ítélőképességet kéri számon a magyar politikusoktól, mondván, hogy Magyarország csődöt mondott a romapogromok megfékezése ügyében, miközben egészen morbid dolog – így ő –, hogy ujjal mutogatnak az erőszakhullámnál sokkal ártatlanabb nyelvtörvényt megalkotó Szlovákiára.

Maga egy barom! A világ tele van ámokfutókkal, amiről naponta meggyőződhet. A hírműsorok szinte naponta számolnak be arról, hogy óvodákban, iskolákban, egyetemeken milyen vérengzéseket hajtanak végre elmebeteg emberek. Klasszikus példa a sorozatgyilkos hasfelmetsző Jack, akit sohasem tudott a londoni rendőrség elkapni, noha minden épkézláb rendőr hónapokig a nyomába loholt. Csak nem tételezi fel Schultz úr, hogy szándékosan tétlen a rendőrség? Hiszen már 100 milliós vérdíjat tűztek ki a gyilkos, vagy gyilkosok fejére, miközben a nyomozásba bekapcsolódott az FBI is. Egyébként is ezt a két dolgot (romapogromok, nyelvtörvény) egymás mellé tenni a legnagyobb osotobaság egy közönséges mezei halandótól is, nem egy magára valamit is adó kommentátor részéről.

Írása egyébként is úgy hat, mintha azt az SNS-ből rendelték volna meg- keresve egy írástudót a sajtó köreiből. Aztán, tetszik tudni Schutz úr, én attól sem lennék ám nagyon meglepve, ha megint valami turpisság derülne ki, mint az Aranykéz utcai (és még ki tudja hány?) robbantásnál. Történetesen, hogy Roháč kartárs volt a végrehajtó, aki ugyebár szlovák állampolgár, és ahogy rebesgetik: a szlovák titkosszolgálat is sáros ez ügyben. Úgyhogy aludja ki a mámort, és tanúsítson Ön is egy kis önmérsékletet. Ha pedig felébredt, sepergessen Ön is a saját portája előtt.