MKP a bőséget választotta és az itéletet kapta

Bósza János | 2010. június 14. - 16:11

Csáky és Bugár, ameddig szegények voltak, a szegénység összekötötte őket, később a gazdagság eltávolította őket egymástól. Ameddig Csáky gyűjtögetett, addig Bugár gazdag lett. Csáky kezdettől fogva Bugárral tartott. Csáky sohasem a saját útját járta, hanem Bugár elképzeléseit valósította meg. Csáky sohasem a saját szívére hallgatott, hanem Bugár elképzelései szerint cselekedett, mégha erről talán nem is tudott, még akkor amikor Bugár a kastélyával volt elfoglalva.


Csáky azzal, hogy elárulta Bugárt látszólag jól járt, de egyúttal megpecsételte az MKP sorsát is. Mikor Csáky elnök lett, már nem volt mestere, akit másolhatott volna, saját döntésképtelenségével teljesen ellehetetlenítette az MKP-t.


A pártból kiűzte mesterét, Sodomát és Gomorát választotta. Csáky sorsa annak az embernek a tragédiáját szimbolizálja, aki egy ideig látszattevékenysége tartja a felszinen, úgy tűnik, mintha valódi elképzelései lennének, de valójában azt sem tudta mit is akar. Lassan kiderül róla, hogy csak érdekek és szükségek mesgyéjén képes politizálni, mindenfajta saját elképzelés nélkül. Ez azonban nem látszik meg azonnal, idő kell hozzá, hogy mindenre fény derüljön.

 

Mi a megoldás?

 

A személyes ellentéteket félre kéne tenni és csakis egy dologra kéne fókuszálni, hogy meghatározzuk a nemzeti minimumonkat. Néhány pontban meg kéne fogalmazni mit is akarunk, hogyan akarjuk mindezt elérni.


Például úgy, hogy egy új párt jönne létre, vagy minden meglévő eszköz bevetésével (meggyőzés, az igaz szó segítségével ) félre kell állítani az MKP-ból mindazokat akik eddig a pártot csak egy ugródeszkának tartották, politikai karrierjük beteljesülése végett. Igen minden eszköz, mert békésen nem fognak távozni. Meg kéne találni azokat az embereket párton belül, akik mernek és akár egyes saját pozíciók feladása árán is képesek lennének a váltásra. Félek, hogy a feltörekvő fiatal nemzedék (pártonbelüli) már annyira meg van fertőzve, hogy képtelen lennének a váltásra.

 

Bevallom néhányan Komárombam megszólítottak, itt az idő lépjek be a pártba és azt a következettességet, amivel az autonómia ügyét eddig képviseltem próbáljam a párt szineiben továbbvinni és segíteni a megújhodásban. Látszatra csábító ajánlatnak tünhet, ha a karrier építés lenne a célom, ellenben, ha maguk az MKP-sok kérnének fel a "piszkos munka" elvégzésére, akkor hajlandó lennék segíteni, de persze ennek előfeltétele, hogy mindezt a párt legfelsőbb berkeiből kéne javaslat formában megtörténnie.

 

Még egyszer engemet semmiféle karriervágy, gazdasági előnyök élvezete, vagy másfajta öncélú érdek nem vezérel. Tudom hihetetlen tünik, de csakis a segítség és egy új párt felépítése vezérel, ami képes lenne a területi autonómia polgári elvű felvállalását, ami még az EÚ-nak is elfogadható lenne és ami Brüsszelből visszaüthet a szlovákokra is, kellő magyarázat és garanciák kiséretében. Korrekt tárgyalások után a területi autonómia megvalósítható lenne.

 

Az eltelt időszak alatt mióta politikába egy kicsit belekontárkodtam, egyet megtanultam és amit nyugodtan kimondhatok, csakis a tenniakarás és az asszimiláció megállítása vezérelt, az ehhez szükséges autonómia kikövetelésével együtt az azonos jogok mesgyéjén, se több se kevesebb. Ehhez két dolgot hívtam segítségül az igazmondást, mégha ezáltal az ember sebezhetővé válik, mindenfajta támadásoknak lehet kitéve ezt is vállaltam és a másik az erkölcsös politizálás.

 

A fent említettekről az MKP elfelejtkezett, vagy képtelenek voltak már megváltozni és pontosan ezért mindenkinek akinek köze volt a párt ellehetetlenítésében távozniuk kell, vagy másutt politizálhatnának tovább, az öregek tanácsában , ott folytathatnák a tevékenységüket, úgy kamatoztatva mindazt ami pozitívum volt az eddigi tetteikben.

 

Realista vagyok és nyitott szemmel járok, így azt is ki kell jelentenem az MKP egy gazdag párt, ha sikerülne mindezt a jó szolgálatába állítani, akkor az új MKP, új logóval, névvel, akár 4 év múlva egy 10% körüli párt lehetne. Ha nem, akkor a bugárista az MKP-ba beépített janicsárjai fogják ugymond átmenteni a Hídba az MKP vagyonát, felajánlani semmiért a szlovákoknak. Az MKP új arculatát őszinte beszéddel és a nép, az emberek, polgárok hathatós informálásával, megkérdezésükkel el lehetne érni. Ez tény nem vágyálom, elég gondolkodni és cselekedni. Ha mi ez nem lépjük meg, akkor ki teszi meg helyettünk? Senkisem, ..... ez a mi keresztünk, a mi feladatunk, a felvidéki magyarságé, annak igazhitű érdekképviseletéé.

 

Nem kenyerem a szép beszéd, sem a mellébeszélés, azért írtam le mindezt, mert a szívem ezt diktálta. Tudom sokan majd megint önjelöltnek és tehetségtelennek fognak titulálni. Lehet, hogy igazuk van, de akkor is mindaz amit ide leírtam igaz és a változás csak így érhető el.