Tiltakozzunk az arrogancia ellen!

Bósza János | 2010. június 27. - 10:40

2010 július 4.-én és 5.-én reggel 8.00 és este 18.00 között tiltakozást tart Bósza János polgármesterjelölt, Komáromban a Kossuth téren az új körforgalom mellett. Az erre a célra lefoglalt 225 m2 területtel próbálja megakadályozni   Szlovákia nemzeti ünnepén- Cirill és Metód napján- az ünnep névadóit ábrázoló szobor elhelyezését. Miután ma hivatalosan bejelentette a demonstrációt, így a rendőrkapitányság már nem hagyhat jóvá egyéb rendezvényt az említett területen.

 


 

Ezzel a törvényes módszerrel próbálja  megakadályozni az államhatalom törvénytelen szoborállítási szándékát. Miután alig egy hónap alatt ez már a másodig engedély nélküli szoborállítás, amellyel szemben a helyi hivatalok tehetetlenek, más demokratikus megoldást kellett választani.  A tegnapi bejegyzésemből kiderült, hogy egyik hivatal illetve állami szerv sem rendelkezik információval a szoborról, így hivatalos eljárást sem tudnak senkivel szemben kezdeményezni. Tény, hogy a körforgalom közepén jól kivehetően egy szobortalapzatszerű építmény magasodik, amely nem szerepel sem az építési, sem a közlekedési hatóságok által jóváhagyott terveken, de pillanatnyilag nem bizonyítható, hogy szoborállításról lenne szó. A kivitelező állítása szerint egy kisebb építészeti módosítás történik, amely nincs hatással a kiadott engedélyekre. A “kis” módosítás 100.000 euróba kerül.

 

Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy az erőszak és a jogellenes magatartás miatt tiltakozunk. Amennyinek a helyi szlovák közösségnek, vagy annak kulturális  szervének igénye lenne egy emlékhely kialakítására, akkor arra lenne békés és törvényes megoldás. Az említett szobor elmozdítását nem támogatják  sem a helyi magyarok sem a szlovákok.  Miután engedély nélkül elhelyezett tárgyról van szó a város vezetése megpróbált méltó helyet találni a szobornak. Az ősszel  tárgyalások folytak a helyi szlovák gimnázium vezetésével, amely örömmel fogadta azt a javaslatot, hogy az iskola előtti kertbe kerüljön át a balesetveszélyesen egy épület homlokzatán álló szoborcsoport, de mivel sem a szobor, sem a szlovák kulturális egyesület székháza -amely homlokzatán áll a szobor-nincs komáromi tulajdonban, nehéz egyességre jutni.

 

Fontos megjegyezni, hogy egy engedély nélkül, erőszakkal felállított szobor újabb és ismét engedély nélküli áthelyezéséről van szó!

 

http://www.komarom.org/2010/06/tiltakozzunk-az-arrogancia-ellen/