Szlovák állami szintű sovinizmus

Bósza János | 2011. január 27. - 10:07

Szlovák állami szintű sovinizmus

 

2011.01.25.

 

A SME-ben megjelent írására válaszolva:

 


Tisztelt Morvay Úr!

 

A baj nem ott van, hogy Szlovákiában léteznek Sloták és fiatalabb kiadásban Matovičok. Az a baj, hogy Szlovákia nem jogállam és állami szintre emelte a magyarellenességét, állami szintű sovinizmussal szembesül a felvidéki magyarság.

 

A felvidéki magyarok úgyanúgy kötelessek fizetni az adót, az illetékeket, a törvények sem kivételeznek velünk.

 

DE!!!

 

Amikor, az azonos jogról, a jogegyenlőségről beszélünk már a helyzet megváltozik, a felvidéki magyarság szinte minden szinten diszkriminálva van és nem részesül az alkotmányban dekralált egyforma bánásmódban.

 

Tisztelt Morvay úr, miért nem erről ír már végre egy cikket. Nem szabad, nem lehet, vagy csak egyszerűen nem mer, mert a soviniszta légkör, a beteges magyarellenes közeg megbüntetné ezért.

 

Ha valaki kettősállampolgár akar lenni, az legyen, ha valaki a jogegyenlőséget követeli, az ne legyen diszkriminálva, hanem kapja meg, ha valaki békésen az autonómiára törekszik, azt senki ne küldözgesse a Dunába, jobb esetben a Duna másik oldalára, vagy ne akarja az állam becsukatni.

 

Ezekről a dolgokról miért nem ír cikket. Az írásaival csak az új magyar kormányt fikázza állandóan, azt a látszatot kelti, mintha minden magyar Szlovákia elpusztítására törekszik.

 

Tudja, szerintem ami Felvidéken, bocsánat Szlovákiában zajlik az nem nacionalizmus, hanem sovinizmus, ami az ovodában kezdődik és nyugdíjkor után ér véget.

 

Ezen kéne változtatni, mert ha tetszik Önöknek, ha nem az ezeréves történelmünk közös, Szt.István volt az első királyuk és csakis ez lehet a közös túlélésünk alapja. Nem a történelemhamisítás és nem a Sloták és Matovicok magyargyűlölete.

 

NACIONALISTA a saját nemzetét védi, SOVINISZTA a másik nemzetet sértegeti, támadja, ELPUSZTÍTÁSÁRA TÖREKSZIK !!!!!!

 

Sajnos a szlovákok többsége soviniszta. Írom sajnos.

 

Pl. amikor Slotát 2008-ban feljelentettem, hogy a magyar nemzetet sértegeti, vagyis soviniszta módon viselkedik.

 

A rendőrség és az ügyészség sem, nem indított ellene eljárást, azt az írásbeli választ kaptam, idézem:

 

AMIKOR SLOTA A MAGYAROKAT SÉRTEGETI (megj. soviniszta) AKKOR CSAK A SAJÁT NEMZETÉT VÉDI, EZÉRT EZ NEM BŰNCSELEKMÉNY.

 

Čl.12  Fordítás: 12. cikkely

 

(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

 

Szerk.fordítás: Az emberek szabadok, egyenlőek úgy méltóságban mint jogaikban. Az alapvető jogok és szabadságjogok el nem vehetők, el nem idegeníthetők, el nem hallgathatóak, meg nem semmisíthetőek.

 

(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

 

Fordítás: Az alapvető emberi jogok és szabadságjokok mindenkit megilletnek a Szlovák Köztársaság területén függetlenül a nemre, rasszra, bőrszínre, nyelvre, világnézetre, istenhitre, politikai vagy egyéb gondolkodásra, nemzeti vagy szociális származásra, nemzetiségi vagy etnikai hovatartozásra, birtokra, születési származásra vagy egyéb funckióra való tekintet nélkül

 

(3) Každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania a všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu.

 

Fordítás: Minden kinek joga van szabadon dönteni a saját nemzetiségéről. Tilos bárnimeű befolyásolása ennek a döntésnek és mindennemű nyomásgyakorlás,mely a nemzeti hovatartozás elidegenítésére irányul.

 

(4) Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.

 

Fordítás: Senkit nem érhet hátrány a jogaiban amiatt, mert érvényesíti a saját alapvető jogait és szabadságát.

 

Tehát a magyarokat szabad sértegetni, nem gondolja ez egy kicsit beteges dolog, sőt alkotmányellenes. Az ilyen embereket pellengérre kéne állítani, majd elitélni és börtönben a helyük. Tévednék?

 

Az az alotmányból idézet fejezettel, a MÁSODIK BEKEZDÉSSEL ELLENTÉTES, az állami szervek, benne gyakran a rendőrség, ügyészség eljárása, vagyis diszkriminatív és a sovinizmust támogatja. Erről sokat mesélhetnék a diszkriminációt, a sovinizmust gyakran a saját bőrömöm tapasztaltam meg. Pl. pár napja is. Ilyenkor maguk csöndbe maradtak, a bűnöst támogatják, a törvénysértők mögé sorakoznak fel.

 

Mindez nem más, mint állami szintű sovinizmus, vagyis a szlovák állam a saját alkotmányát sem tarja be, ami sajnos egyes fejezeteiben eleve diszkriminatív, vagyis soviniszta. Még azt sem tartják be, ami más EÚ-s alkotmányokban szent és sérthetetlen, a jogegyenlőség és a diszkriminációmentes méltóságteljes élet.

 

Erről írjon, még az is megtörténhet, majd kiérdemli a felvidéki magyarság tiszteletét.

 

Bósza János