Felvidéki autonómiatervezet 2007 óta

Bósza János | 2011. február 13. - 09:43

Felvidéki autonómiatervezet 2007 óta



2011.02.13.



LINK az autonómia tervezetre



Egy fórumozó véleménye inspirált, hogy leírjam újból a véleményemet, autonómia témában.



Idézet:
"Nagyon gyengíti alkupoziciónkat, hogy a lőport elpufogtattuk másodlagos célokra, és a legfontosabb - kulturális autonómia a kisebbségi törvénycsokorral nem valósult meg.

A megoldás egy karakán kiállás érdekeink és másságunk mellett. Be kell nyújtani egy területi autonómia követelményet. Aztán úgy tárgyalni, hogy abból megszülessen a széleskörű kulturális autonómia mint kompromisszum. És főleg, hogy a szlovákok ezt a győzelmüknek érezhessék." (idézet vége)



Be lett nyútva hivatalosan is, amit 2008-ban a kormányhivatal jogi osztályának a vezetője át is vett aláírás fejében, megkapták a parlamenti képviselők még 2007 decemberében, a köztársasági elnök is vitaanyag gyanánt, sőt Belousovová úgy nyilatkozott a tervezetről, hogy azt szerinte képzett jogászok készítették. tehát nem lehet olyan rossz vitaanyag mint ahogyan arról a kerekasztalos nemakarók nyilatkoztak, élükön Őllössel aki hülyeségnek nevezte, pedig szerintem el sem olvasta, akárcsak a sok ellenzője aki kritizálja, de tartalmát nem ismeri. Tehát van egy tervezet, ami már ott van a parlament és a kormányhivatalán asztalán. Elég lenne, ha a mi nemakaró politikusaink élükön Durayval, Bugárral, Csákyval, Nagyokkal stb felébrednének és követelnék, hogy a parlament indítson vitát a témában. Ennyi elég lenne, de ők ez helyett zsebretett kézzel a legnagyobb ellenzőivé váltak mindenfajta autónómia törekvésnek. Itt a baj, nekünk már csak egy egyiptomi stílusú népfelkelés segítene, nem az állam ellen, hanem a saját politikusaink ellen, mert ameddig őket nem küldjük a történelem szemétdombjára addig nem lesz semmiféle párbeszéd a felvidéki magyarság igazi képviselői és a normálisan gondolkodó szlovákság között. Pedig ameddig ez nem így lesz, addig autonómia sem lesz. Ennek egyik alapfeltétele az, hogy mi mindannyian, ne a fórumokban kiabáljunk, hanem békésen kint azt utcán, csakis ez segít. Csakis így lehet. Csakis ez hozza el az egyenlőséget, az azonos alkotmányos jogokat, megmaradásunk egyedüli zálogaként.