Fico elleni ügyészségi feljelentés, avagy: "Rettenetes, ha a gyűlölet a vizsgálóbíró"

Bósza János | 2013. március 9. - 10:07
Szervusz, vagyis alászolgálja, tisztelt olvasó! Mindjárt az elején megjegyezném, sem fényképészt, sem kamerást, mégcsak újságírót sem vittem magammal, mikor Fico elleni büntetőjogi feljelentésemet elküldtem, postáztam. Miért? mert nem magamutogatás volt a célom, hanem, ahogyan már a múltban is megtettem (sokszor egyedül), hogy figyelmeztessem az ügyészséget, hogy amit Fico mondott az túllépett egy határt, amit büntetlenül nem tehet meg senki sem, még egy ország kormányfője sem.. Csupán az igazságérzetem azt diktálta, itt többet kell tenni, mint semmitmondóan levelet megpróbálni átadni, nyilatkozatokat kiadni, majd semmi tovább.
Mi is történt?

Csak annyi, hogy Fico kormányfő szavaival nekirontott legalább egy millió itt élő adófizető állampolgárnak, kollektívan másodrendű, megtűrt kategóriába sorolva őket. Sokan mondhatnák, na és mi van, már sokan sokszor nekünk rontottak, mégse tettünk ellene semmit, mert nem szabad, mert akkor még rosszabb lesz.

A pártjaink, a civil szféra és az ismert személyiségek, értelmetlen nyilatkozatok formájában, azt gondolva ennyit szabad, ennyi elég alapon félve reagáltak a Fico gyűlöletbeszédére. Igen az volt, most ezt ne is akarja senkisem szépítgetni. Más országokban, ha egy magas rangú képviselője az államhatalomnak ilyeneket mond minimum mennie kell. Erre rengeteg példát lehetne felsorolni. De most ezt inkább meghagyom azoknak, akik szeretnek ilyen dolgokban vájkálni. Nálunk mi a helyzet? Én csak a felvidéki magyar nemzeti közösség nevében mondhatom el a véleményemet, mert magyar vagyok, a romák, és többi kisebbség nevében nem beszélhetek. Fico aki elmondta Túrocszentmártonban a gyűlöletbeszédét, a részünkről csupán némi papírra körmölt és szóbeli dorgáláson kívül (politikusok, civil szféra) mást nem is kapott. Ő ezt előre tudta, hogy a reakció ilyen lesz és az én meggyőződésem (egy MKP-s politikus is ezt írta) is, hogy ez előre elkészített provokáció volt. Most az okokat szintén nem firtatnám, mert a médiák eléggé részletesen elemezték a miérteket és az okokat.

Engemet inkább az zavar, ahogyan mi magyarok reagáltunk, Boldoghy megint a szokásos pótcselekvéssel rukkol elő, nagy média felhajtás közepette megpróbált egy szerényen megfogalmazott levelet átadni, persze előre el lehetett könyvelni, hogy Fico szóba sem fog vele állni és nem veszi át. Tiltakoztak levélben Berényi, Bugár, több politikusok és a civil szféra is megfogalmazta a maga tiltakozó mindenségét. Igen a mindenségét, ennyi csak erre vagyunk képesek. A földbe döngöltek megint minket, mi pedig megint csak gyáván, alibizmusi ellenállásra vagyunk képesek, ha azokat a tiltakozó leveleket, amelyek ebben a témában megíródtak lehet egyáltalán annak tekinteni.

Szerintem a soviniszták mostani próbálkozása többről szól, egy újfajta asszimilációs folyamat beindításáról, annak leteszteléséről. Kíváncsiak voltak meddig merünk elmenni, hol a tűrőhatárunk. Jól tudták nagyon mélyre ásva van. Hát semeddig, továbbra is gyáván meghunyászkodunk és kívárunk, mi lesz alapon. Mi is lenne? Jön majd egy újabb esetleg egy Csaplovics javaslat, Magyaricsos ötlet és majd mi megint esetleg összeruccanunk egy népünnepély formájában, hogy sirdogáljunk egyet, hogy mennyire rosszak is ezek a szlovákok, pedig mi csak itt szeretnénk élni Szlovákiában szlovák állampolgárként. Egy más vállára borulunk meggyőzzük egymást, hogy mennyire rossz nekünk, majd beülünk a BMW-be, a Mercedesekbe, jobb esetben is a közép kategóriájú luxus autónkba és hazamegyünk a villáinkba, már akinek van, most azokról beszélek, akik hitegetnek minket, hogy értünk vannak, értünk politizálnak és közben a mi adónkból jól eléldegélnek. Itt most elvágnám a zsinórt, mert a levelemmel nem kritizálni akarom azokat, akik azt megérdemlik, hanem az, hogy mindenfajta magamutogatás nélkül, csak ebben az emailban szeretném megszólítani a felvidéki magyar értelmiségieket, a kisembereket, a médiákat és mindenkit, aki úgy érzi, amit és ahogyan eddig reagáltunk a Fico gyűlöletbeszédére az kevés, elégtelen volt.

A szívem az mondatta velem (médiák, újságírók, fotósok nélkül is), mást is kell most tenni, többet. Ezért a már ismert tiltakozó levelem után elküldtem egy feljelentést is a legfelsőbb ügyészségre Fico gyűlöletbeszéde okán.

Elég volt a meghunyászkodásunkból, elég volt az asszimilációnkból, elég volt abból is, hogy adófizető polgárként minket semmit vesznek csak azért, mert a Miatyánkot nem szlovákul, hanem magyarul szeretnénk elmondani. Elég volt a bizonyítható diszkriminációnkból, elég volt mindenből, ami megfoszt minket attól, ami egy szlováknak a születésétől megadatik. Mi is csak annyit akarunk, sem többet, sem kevesebbet.

Ezért jelentettem fel Ficot és személyében a szlovákok államát is.

A levél tartalma:

 


Fico elleni ügyészségi feljelentés

Most már hivatalosan is kipostáztam, elküldtem az ügyészségre Fico kirohanásait, hogy állapítsák meg nem sértett-e törvényt, alkotmányát. p.c.: RS344980035SK

2013.03.06.
Generálna prokuratúra
Slovenskej republiky
Štúrová 2.
812 85 Bratislava
Komárno, 2013.03.06-06.03.2013

Vec - tárgy: Trestné oznámenie na predsedu vlády SR
na Róberta Ficu za strestny čin rozšírenie nenávisti voči
národnostným menšinám - prejav nenávisti -gyűlöletbeszéd.
Pod pojmom prejavy nenávisti rozumejú všetky formy vyjadrenia, ktoré rozširujú, podnecujú, podporujú alebo ospravedlňujú rasovú nenávisť, xenofóbiu, antisemitizmus, či iné formy diskriminácie a nenávisti, založené na neznášanlivosti, vrátane diskrimináciou a nevraživosťou voči menšinám.
Prejavy nenávisti, napríklad zobrazovanie ´národných a etnických menšin ako zločincov ži podradných bytosti sú nenávistné trestné činy motivované rasizmom, xenofóbiou, etnickou neznášanlivosťou.

Rozširovanie alebo podnecovanie rasovej nenávisti, xenofóbie, antisemitizmu či iných foriem diskriminácie alebo nenávisti založenej na neznášanlivosti sú trestné a takéto vyhlásenia by mali byť zakázané a pokiaľ sa vyskytnú, zakaždým verejne odsúdené.

Büntetőjogi feljelentést teszek gyűlöletbeszéd okán, a szlovák kormányfő Fico Róbert ellen.
Túrócszentmártonban így vélekedett a Szlovákiában élő nemzeti és etnikai kisebbségekről: „Furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok. Húsz év alatt egy demokratikus, független szlovák államot hoztunk létre, mely azonos lehetőségekkel bír mindenki számára. Senkivel nem kivételezik, vagy fordítva. Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás. Teljesen mindegy, hogy a romákról, más orientáltságú, vagy más véleménnyel bíró személyekről, netán etnikai kisebbségről van szó.

Mi a független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem legfőképpen a szlovák államalkotó nemzet számára. Mert éppen a szlovákok voltak azok, akik anno a közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket.

Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt. Inkább kéregetve nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez be is fog következni.”

Ezek Robert Fico szavai voltak, a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen mondott.

Robert Fico szavaival nekirontott legalább egy millió itt élő adófizető polgárnak, kollektívan másodrendű, megtűrt kategóriába sorolva őket, köztük fél millió magyarnak, több százezernyi romának és a többi kisebbségi néphez (rutén, német, cseh, lengyel, továbbiak) tartozó állampolgárának.

Fico beszédéből egyértelművé vált: van egy államalkotó "szlovák" , valamint a többi nem államalkotó és nem "szlovák" nép. Az állam az államalkotóké, a nem államalkotók mindenben alkalmazkodjanak az ő jogaikat csorbító államalkotókhoz. Az államalkotó a főnök, a nem államalkotó a beosztott. Az államalkotó a kiváltságos, a nem államalkotó kussoljon. Az államalkotó a meghatározó, a nem államalkotó örüljön,hogy megtűrik szülőföldjén. Az államalkotó az elsőrendű, a nem államalkotó a másodrendű állampolgár. A Benes-dekrétumok hatályossága az államalkotók kiváltsága, amely egy eszköz, egy ostor, mellyel el lehet zavarni, ki lehet telepíteni egy parlamenti döntéssel a magyarokat Felvidékről. Az államalkotók főnöke Fico, a nem államalkotók legyenek csendben, alkalmazkodjanak az államalkotókhoz, mert különben előveszik az "ostort". Az államalkotók bár kisebbségek megkérdezése nélkül betelepedtek a házaikba, a soha az államalkotók által nem lakott területeken. Nekik nem kellett, kell, hogy alkalmazkodjanak a helyi többségi nem szlovák néphez, mert Fico szerint nem volt államalkotó. Az államalkotóknak jól jön a nem államalkotók adóbefiztetése, de a nem államalkotók nyelve nem lehet hivatalos nyelv és a pénzük felhasználásáról az államalkotók döntenek.

Élesen elítélem a a kisebbségekre vonatkozó nacionalista szemléletét, legyen szó akár a nemzeti, akár a vallási kisebbségekről. A mai Európában nincs tere a hasonló kijelentéseknek" – jelentette ki Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője,
Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője azt állítja: "A kisebbségek tisztelete és támogatása kulcsfontosságú értékek számunkra, amelyek hosszú távú elveken alapulnak. Ezt nem kellene kétségbe vonni. A szociális nyugalmat és a szlovák társadalom különböző csoportjai közötti együttműködést. Elismerem, hogy az ügy aggasztó, és azt frakciónk képviselői nem támogatják, beleértve jómagamat is. A Szocialisták és Demokraták Szövetségének frakciója és én hosszú ideje harcolunk a szlovák többség és az ország kisebbségei – különösképp a magyar kisebbség – közötti jó viszonyért""


Az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül. Az európai jogrend saját hatáskörében tiltja a hátrányos megkülönböztetést.
A rejtett sovinizmusa, amit a gyűlöletbeszéde tartalmazott. azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté. Az effajta megnyilvánulások, beszédek veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet. Az állam iránti elkötelezettséget hogy kérheti számon annak a kormánynak az elnöke, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, hallani sem akarnak az autonómiáról, miközben az a legjobb konfliktús megelőző megoldás és egész Európában alkalmazzák. Ha Fico úr utálja a saját nemzeti kisebbségeit adjon nekik polgári elvű(minden polgár egyforma jogokkal bír) autonómiát (ami nem jelenti az állan szétzilálását), amellyel az alkotmányba lefektetett jog- és esélyegyenlőséget biztosítaná, nemcsak írásban, hanem a napi életben felhasználhatót.

Köpönyegforgatás, alibizmus és mellébeszélés. A nemzeti közösségekhez tartozó álampolgárok nem hiszik el Robert Fico miniszterelnöknek, amivel a Matica slovenská évfordulóján egy hete mondott beszédét magyarázza. Fico az Új Szónak azt mondta: egy konkrét kisebbségi projekt dühítette fel, ezért általánosított. Bocsánatot nem kért a kisebbségektől, ám többször is sajnálatát fejezte ki. Igaz, csak azért, mert „félreértették”.
Színészkedésről van szó – véli Bugár Béla, a Híd elnöke. Szerinte ha Fico a hazai kisebbségekre olyan emberekként tekintene, akik egyenrangú állampolgárok a szlovákokkal, és gazdagítják az ország kultúráját, akkor minimum bocsánatot kellett volna kérnie.

Ha a kormányfőt egy konkrét projekt dühítette volna fel, nem biztos, hogy azonnal teóriát alkotott volna a kisebbségekről a legnagyobb szlovák nemzeti egyesület ünnepségén – vélekedik Berényi József.

Fico szavai a Smerben sem maradtak visszhang nélkül. Monika Flašíková-Beňová, a párt EP-képviselője elmondta: ő biztosan nem tett volna ilyen kijelentéseket.
Arról egyetlen politikusnak sincs sejtése, hogy Fico milyen kisebbségi projektre gondolt. Mindenki úgy véli, a miniszterelnök csak blöffölt, hogy valamivel kimagyarázhassa törvénysértő kirohanását.

Folyik a találgatás, miért volt annyira titokzatos, miféle konkrét projektre gondolt, amely miatt Túrócszentmártonban olyannyira kifakadt. Nyilván a szlováktól eltérő, más (szerintünk államalkotó, az ő olvasatában nem államalkotó) nemzeti közösségek asszimilációját, beolvasztását, elszlovákosítását célzó projektről van szó. Titkolózik, nem akarja ezt részletezni, mert fű alatt, alattomosan zajlik az egész projekt megvalósítása.

Kérem a Legfelsőbb Állami Ügyészséget, hogy vizsgálja ki, hogy Fico Róbert kormányfő gyűlöletbeszédével nem sértette-e meg az alkotmányt és a hatályos törvényeket. Kötelezze határozott bocsánatkérésre a nemzeti kisebbségek és az etnikai csoportok ellen tett kijelentése okán, ha ezt nem teszi meg akkor indítson büntetőjogi eljárt ellene és kormánya ellen, mert a kijelentését tudomásom szerint miniszterelnöki minőségében tette Túrócszentmártonban, vagy mint magánszemély ellen. Azt a válaszukat, hogy mikor egy szlovák politikusok a a nemzeti kisebbségeket sértegetik valójában a saját nemzetüket védik, ilyen magyarázatot előre kijelentem nem fogadok el, mint ahogyan Slota esetében tették. Mert semmilyen nemzetet, nemzeti kisebbséget, vagy etnikumot nem lehet sértegetni és mindezt büntetlenül hagyni. Előre figyelmeztetem,az ügyészséget, ha megint megmagyarázzák a megmagyarázhatatlan és nem indítanak büntetőjogi eljárást, ilyen, vagy olyan okok miatt, akkor az alkotmánybírósághoz fogok folyamodni, utána Strassburghoz ahol is európai ügy keletkezik ebből a gyűlöletbeszédből. Valamint mindezekkel párhuzamosan polgári engedetlenségi mozgalmat indítok el az alkotmány 32.fejezet okán, mert az állam sértett törvényt a polgáraival szemben. Szerintem Fico úr egy határozott bocsánatkéréssel megoldhatná ezt a számára kényelmetlen ügyet és az asztalán lévő autonómia tervezetre adandó pozitív válaszával elkerülheti a hasonló esetek megismétlődését. Ennek része kell lennie a bocsánatkérésének, vagy az európai parlamenti képviselők asztalára fog kerülni a szlovák állam inkorrekt lépései az eltelt 23 év alatt és előtte is a csehszlovák állam idejéből.

Feljelentésem egyes részeit magyarul írtam, éltem ama alkotmányos jogommal, hogy a magyar nemzeti közösség tagja vagyok, írhatok, beszélhetek magyarul és a magyar nyelv is hivatalos egész EÚ területén, mint a szlovákoknak a szlovák anyanyelvük, Minden polgár jogban és méltóságban egyforma, senki büntetlenül nem szabad sértegetni azért, mert más nyelven, a saját anyanyelven szeretne beszélni és a saját ügyeit maga szeretné intézni. Ez alapvető jog emberi jog, ami minden embert , polgárt megillet .

Tisztelettel


Bósza János