Bővült létszámmal indult a Petőfi Sándor Program

Balkó Gábor | 2017. szeptember 10. - 10:02
Ki számára hasznos a Petőfi program? 1. MO kormánya számára, van mivel dicsekedni, hogy mennyire szivükön viselik a külhoni magyarok megmaradását! 2. A programban résztvevő mo-i ösztöndíjasok számára. 3. A külhoni-felvidéki-szlovákiai magyar befogadó szervezet számára, de elsősorban a MENTOR számára, hivatalosan is van nemzetmentő “tevékenysége”, mint Ladányi Lajosnak Zoboralján, még talán honoráriumot is kapott és ismét kap a mentorságért, mert más tevékenysége nem igen látszik a Zoboralja KHT és Zoboralji Kulturális és Információs Központ részére érkezett mo-i milliókból és a “Csemadok” épület nagyobbik részének bérbeadásából!!!

MO kormányának további sikeres programja, de valóban sikeres és konkrétan mi a siker?
Mert már voltak sikeres “külhoni óvodák éve, alsótagozatos-, felsőtagozatos iskolák, középiskolák éve stb. a médiából csöpögött a sok siker, mikor a valóságban 110 felsőtagozatos alapiskolánk vészhelyzetben volt és van, mennyi alsótagozatos lehet hasonló helyzetben, sőt rosszabban, több középiskolánk 10 körüli-alatti létszámmal agonizál, tehát ez lenne az a siker, amivel a magyarországi kormánypropaganda dicsekedett?!
Ki számára hasznos a Petőfi program?
1. MO kormánya számára, van mivel dicsekedni, hogy mennyire szivükön viselik a külhoni magyarok megmaradását!
2. A programban résztvevő mo-i ösztöndíjasok számára.
3. A külhoni-felvidéki-szlovákiai magyar befogadó szervezet számára, de elsősorban a MENTOR számára, hivatalosan is van nemzetmentő “tevékenysége”, mint Ladányi Lajosnak Zoboralján, még talán honoráriumot is kapott és ismét kap a mentorságért, mert más tevékenysége nem igen látszik a Zoboralja KHT és Zoboralji Kulturális és Információs Központ részére érkezett mo-i milliókból és a “Csemadok” épület nagyobbik részének bérbeadásából, az "oszd meg és uralkodj" pusztító-romboló tevékenységének annál inkább van látszatja!!!

Azt nem vitatom, hogy a mo-i ösztöndíjasok jószándékkal, őszintén akarnak segíteni nekünk (remélem így van), de ha nekünk mo-i ösztöndíjasokra van szükségünk a megmaradásunkhoz, akkor “becsukhajtuk a boltot”!!!
Zoboralján legutóbb Balázs Mihály teljesített szolgálatot, jó lenne ismerni a több hónapos tevékenységét, miben volt eredményes és miben nem. Két, talán három alkalommal beszéltem vele röviden, az első beszélgetésünk alkalmával nagyon jól látta a magyar óvodák hiányát és ennek a következményeit, de azt nem tudta, hogy épp a Ladányi-Paulisz társaság fúrta meg a magyar óvodai foglakozások hivatalosítását 1999-ben, tőlem tudta meg. Később már inkább kitért a velem való találkozás elől, de megértem őt, hisz ez van másfél évtizede Zoboralján…
Balkó Gábor
www.zoboralja.sk