Bugár lehetne 2012 Sulíkja, de Berényi teljesen reménytelen

Csehszlovák Kém | 2016. március 9. - 11:43
El tudom képzelni, hogy egy előrehozott választás során Kotleba kétszer annyi mandátumhoz is juthatna, szélsőséges esetben. De!

Aki követi az eseményeket, tudja: Fico itt már nehezen fog tudni kormányt alakítani, következő játékos, aki ezzel megpróbálkozhat, Sulík. Körvonalazódik egy széles megállapodás, mindenki tárgyal mindenkivel, nyilatkozatok, rendkívüli sajtótájékoztatók, vajon összejön-e a SaS, Átlagemberek, SNS, Háló, Híd kormány, Kollár külső támogatásával? Egy valakin most nagyon sok múlhat, Bugár Béla, a Híd elnökének szava döntő lehet az események menetében. Ha kiszáll, akkor egy esetleges Sulík-kormányt 76 képviselő támogatna, ez kevés lenne a többséghez, a Híddal viszont 87 fős többségben lenne az új jobboldali kormány.

Nem egy szép látvány ez a sok párt, a faluvégi búcsúban is van minden, félszem, kakasos nyalóka, cigányzene, tutti-frutti, nápolyi, szalámis szendvics. És miért és hol kell a szépséget és a harmóniát keresni ott, ahol a körülmények ezt amúgy is lehetetlenné teszik? Csakhogy belemenni egy olyan koalába, amely kifejezetten menekült-ellenes, sokszor rasszista felhangú álláspontot képvisel, egészen biztosan a Híd által egyedül stabilan biztos menekültsemleges politika, a humanizmus és a kisebbségi párt esszenciájának feladását jelentené.

Rövidebben fogalmazva: azt adná fel Bugár Hídja, ha belemenne Sulík koalíciójába, amiért 2012-ben Sulík oly erősen és a végsőkig kiállt: az elveiért.

Érdekes most látni, hogy ma azok, akik Szlovákia érdekére hivatkoznak, 2012-ben, az „eureval-botrány” idején, mindezt másodrendű kihívásnak tartották és elvi alapon, elvhűségre hivatkozva végül a Radicová-kormány bukásában szerepet vállaltak.

Persze, ilyet már láthattunk, halhattunk. De azt is érdekes látni, hogy most ezek az emberek vagy mézes-mázos szavakkal udvarolják körbe Bélát, vagy már-már Szlovákia legújabb árulójának kiáltják ki, ha nem akar egy olyan koalába bemenni, amelyben ott van az SNS is. Ez azért jókora újdonság. Mert most tényleg minden ezen a két párton múlhat.

Danko kedden már tartott egy rendkívüli sajtótájt, amelyben elmondta, nem keresi a közös nevezőt a Híddal, minek, de rá fog Bugárnál kérdezni az autonómiára. (Ha tudná szerencsétlen Danko, hogy a szlovmagyar autonómiát éppen Orbán Viktor akadályozta meg a kettős állampolgárság megszerezhetőségével, akkor hagyná a francba az egészet, de hát neki is produkálnia kell magát a választói felé.)

És itt érhetünk el az okoskodásban egy sarokponthoz:

Annak az esélye, hogy a Híd és az SNS egy kormányban legyen, meglehetősen kicsi, elvi alapokról nézve. Amennyiben mégis koalíciót kötnének, mindkét pártelnöknek valami nagyon faszagányosat kellene a választóik felé mondani. Az egyik megígéri, hogy tankkal megyünk Budapestre, a másik piros-fehér-zöldre festi a Tátrát, whatever. Csakhogy ezek az ígéretek kölcsönösen kizárják egymást. Ha a Híd egyik programpontja teljesül látványosan, az SNS szavazói akadhatnak ki, és fordítva, dettó.

Tessék, kiabálhatja a pillanatra belém költöző SNS-es kisördög: Fico haverkodott a legnagyobb magyarral, Orbánnal, erre mi történik? Csinál 28 százalékot!

Ha Danko belemegy egy jobboldali kormányba, ahol magyarok is vannak, a szavazói fogják tudni, kire szavazzanak egy előre hozott választásokon. És az nem az SNS lesz. Nagy mértékben szkeptikus vagyok Kollár szavazóival szemben is, akik szintén az idegenellenes retorika repített be a parlamentbe. Most, hogy hívei látják, könnyedén bejutott, egy új választás esetén ők is másra szavazhatnak. Igen, el tudom képzelni, hogy egy előrehozott választás során Kotleba kétszer annyi mandátumhoz is juthatna, szélsőséges esetben. De!

Ugyanez megtörténhetne a szlovmagy politikai szcénán belül is. Vajon lesz-e bátorság Bélában, hogy ő legyen a 2012-es Sulík?

Nem lesz kormány? Na és? Ez a szlovákiai magyarok számára annyira nem rossz hír, új választások esetén, ha az MKP is tanul hibájából, egy alkalmi választási szövetség keretén belül, a Híd és az MKP szavazói beszavazhatnak egy 10-11 százalékos parlamenti képviseletet is. Ez az arány parlamenti helyekre lefordítva akár 20-22 képviselőt is jelenthetne. Persze, csak abban az esetben, ha egy ilyen alkalmi magyar választási pártszövetség meg tudná tartani a Híd által megszerzett szlovák szavazótábort is.

Mert most az obicsajní szlovenszkí magyar meg pörgeti csak a fejét, tessék, SNS?

Amikor nemrég Sulíkot az tette politikailag naggyá, hogy elvhűségre hivatkozva szétkúrta a Radicová-kormánykoalíciót, most akkor itt az alkalom, hogy Béla visszahozza azt az elszivárgott bizalmat. Azt, amit a kampány finisében hozott össze a Smerrel való teljességgel értelmetlen összeborulás belengetésével. Bélának ugyanis csak annyit kéne mondania, hogy ő ugyanúgy ragaszkodik 2016-ban is a magyar kisebbség érdekeinek képviseletére, mint ahogy Sulík is végig vitte 2012-ben az elvhűség motyóját. Még egy kicsit törleszthet is a standard politikai pártok nevében, höhö.

Itt tartottam nagyjából a cikk megírásában, amikor megnyomom az f5-öt a parán, felugrik az új címlap: a megbukott Berényi a régi nótát fújja. Akutyaúristenit! És két perccel korábban azt tudtam leírni, “ha az MKP tanul a hibájából?” Erről van szó, és csodálkozik a Nagyfejű Józsi, miért mentek el kevesen szavazni. Ezért, baszkikám! Egy nyilvánvaló kudarc után a régi nótád fújod, te szlovmagyarok Gyurcsányja! Minden eltörött. Így teljesen felesleges, nincs értelme alkalmi Híd-MKP választási szövetségről beszélni, és felesleges Bélának elvi okokból hezitálni.

Mert Béla és az SNS, együtt a kormányban, még mindig kisebb tökelütöttnek fog látszani, mint az MKP Lemondok De Jól Kampányoltunk Teljesen Meghülyült Józsija.