Csak kiszólok a konyhából

antalagi | 2019. március 28. - 20:56
Szombaton köztársasági elnököt választok. Elsősorban intuitív és érzelmi alapon. Van, akinek innentől kezdve nem is kell tovább olvasnia. Másodsorban a női logikámat követve, amely fogalom ugye alapból nem is létezik, tehát van, akit csak eddig zavartam írásommal :)

Szombaton köztársasági elnököt választok. Elsősorban intuitív és érzelmi alapon. Van, akinek innentől kezdve nem is kell tovább olvasnia. Másodsorban a női logikámat követve, amely fogalom ugye alapból nem is létezik, tehát van, akit csak eddig zavartam írásommal :)

Ha abból indulok ki, hogy nő vagyok, eleve van egyfajta együttérzésem, sorstársi szövetségem a női jelölttel kapcsolatban. Mert családod irányítani majdnem olyan, mint egy országot. A család nem úgy áll össze, hogy hasonló gondolkodású és személyiségű emberek összejönnek és egy közös cél érdekében szövetségre lépnek, egy irányba haladnak. Egy családban ahány ember van, mind mást akar és máshogy, és mindnek eltérő véleménye van- lehet dolgokról. Nekem akkor is szeretnem, törődnöm kell velük. Nem kell, persze, de anya vagyok és nem tudok másként tenni. Meg tudok nekik mutatni értékeket, irányokat, lehetőségeket és a döntéseiknek a lehetséges következményeit, de nem oszthatom őket jókra és rosszakra, kékszeműekre és barna szeműekre, és nem parancsolhatok nekik (pedig néha milyen jó lenne). Amit főzök, nem fog mindenkinek ízleni, de megeszik, mert bíznak a képességeimben, tudják, hogy odafigyeléssel készítettem, szeretettel, és nem ártok vele nekik, le kell nyelniük a spenótot is, nem csak a csülköt. El kell viselnem azt is, ha visszaszólnak. Felemelhetem a hangom, meg is teszem, ha kell, ééééés vétójogom is van, amit kötelesek tiszteletben tartani. Ez nem kérdés.

Azt is megtapasztaltam, milyen nőként harcolni közéletben, politikában. Mosolyognak kicsit, hadd játsszon a leánko, teret is adunk neki, sok vizet úgy sem fog zavarni. Majd, amikor megnyilvánul valami belső felfoghatatlan erő és bizonyosság, ami szerény és alázatos, magával tudja ragadni az embereket, nőt és férfit egyaránt. Innentől kezdve kezdi el irritálni az ellenfeleket, mert ezzel nem tudnak mit kezdeni, ezek ellen nincsenek észérvek sem, csak a mocskolódás, a vagdalózás. Mert nem erőszakos. Ha megtartja a női energiáit, és nem akar férfierővel irányítani, akkor kifinomultan, de határozottan fog vezetni. A tisztánlátás kedvéért: a nő akkor tud hiteles maradni, akár vezetőként is, amikor nem veszi át a férfi minőséget és a saját eszközeivel dolgozik. Nem mintha a férfié valami elvetendő lenne, nem, az szimplán az övé, ne vegyük el tőle. 

Ha abból indulok ki, hogy kisebbségben élek egy országban, és azt szeretném, hogy biztosítva legyenek a jogaim, akkor jobban megérint az olyan kommunikáció, ahol együttérzésről, törődésről, odafogyelésről, párbeszédről, netán egy lehetséges magyar tanácsadóról hallok. 

Ha abból indulok ki, hogy ha netán Fico ülne a Mészáros Lajos helyén az alkotmánybíróságon, szégyenletesnek tartanám. Ennek viszont reális esélye van, ha az ő emberük lesz az államfő. És ez rajtunk, magyarokon is múlik. Nem elég beinteni Bugár Bélának és Menyhárt Dodinak az első körrel, a második fordulóban erről is döntünk. Arról, hogy merre felé fog haladni az ország, és a pártjaink is vélhetően megrázzák magukat, kicsit lejjebb adnak az egójukból, felfogják azt, hogy nem vagyunk mind idióták, akiknek meg lehet mondani, hogy kikre szavazzunk, hiszen világosan kinyilvánítottuk, hogy helló, elég volt, kezdjetek magatokkal valamit, ha kellenek a voksaink. Akkor talán esély lesz arra, hogy ha Mészáros Lajoshoz fogható kaliber nem is, de vállalható emberek kerüljenek megfelelő posztokra.

Ha abból indulok ki, hogy a mostani elnökválasztás egy szimbolikus üzenet a jelenlegi kormánynak, az eszközeinek, a garázdálkodásuknak, akkor kutya kötelességem ezzel is kifejezni a nemtetszésemet.

Ha abból indulok ki, hogy a köztársasági elnök írja alá a törvényeket, jó érzés tudni, hogy olyan ember teheti azt, aki pontosan tisztában van velük, átlátja a lehetséges következményeket is, különböző nézőpontokból képes megvizsgálni körültekintően, hozzáértően.

Szombaton Zuzana Čaputovára fogok szavazni, és a körülöttem lévőket, a családomat, a barátaimat is arra bíztatom majd, hogy menjenek el szavazni, hiszen ez az egyetlen alkalom, amikor kifejezhetjük a véleményünket, akaratunkat. Mindenki választ. Az is, aki nem.
Szeretettel
ági