LIKE a csallóközi vízért már nem elég!

Csallóköz.

Volt idő, amikor úgy gondoltuk, hogy az Ice Bucket Challenge, avagy az „Öntsd nyakon magad jeges vízzel” internet hullám gyakorlásával károsítjuk legjobban földünk vízkészletét, mert „óriási” vízpazarlás élő követői voltunk a közösségi hálón. Miután haragunkat kellőképpen a világ tudtára adtuk mérges és mindenkit alázó faces bejegyzéssel, nyugodt szívvel elvonultunk az otthoni „trónunkra” és az aznapi ebédet leküldtük a mindenható szennyvízcsatornába egy jó nagy adag minőséges ivóvízzel az otthoni klotyónkból. Mindezt egy óriási adag jó érzéssel. Ma is tettünk valami jót a világunkért.

 

Ezek vagyunk mi emberek. Védjük a világunkat, természetünket. Legalábbis amíg számunkra nem okoz kellemetlenséget vagy egyenesen komfortcsökkentést. Legjobb, ha egy LIKE egy élőlényt ment meg, a MEGOSZTÁS pedig a fél világot. Szóval, nincs is itt nagy baj, csak nehogy privátra legyen állítva a facebook bejegyzés, mert akkor lehetetlen osztani!

Mielőtt nekem futna az internet haragja, ide írom, én sem vagyok kivétel a fent leírtakból. Én is járok „üríteni”, én sem láncolom magam egy fához. Sajnos az emberek többségében a valamiért való kiállás a profilképünk megváltoztatására szűkült le. Legyen az terrorcselekmény, tömegkatasztrófa, vagy épen a kedvenc sztárunk sírás rohama. Sőt, néha már úgy érzem, az utolsó a felsorolt „csapásokból” szorongatja meg az emberiséget legjobban!

De ez itt Csallóköz. Az a Csallóköz, azzal az életet adó kincsével, amit az egész világ, vagy legalább egész Európa irigyelhet tőlünk.

De amíg mindenki más elől veszetten védjük a földünket, vizünket, nem vesszük észre, hogy mi magunk tesszük egyre jobban tönkre is.

Nem Bill Gates, Soros vagy más nagyhatalmú titkos atrazin-emberirtási terve, sem más nemzetek összeesküvés elmélet megvalósítása. Mi magunk, itt a közelben élők, az otthoniak, saját életet adó fészkünkbe piszkítunk! A legrosszabb ebben, hogy sokszor nem is tudatosítjuk, és tovább bután harcolunk a virtuális ellenfelek ellen. Legtöbbször LIKE gombbal és megosztással.

És nem is lesz ez máshogy, amíg a kis embertől a nagyhatalmú politikusokig nem változunk meg. Amíg gyorsabban fogynak az erdőink, mint ahogy azt a Google fel tudná térképezni.

Amíg vannak egyszerű emberek és a többiek.

Amíg vannak egyenlőek és egyenlőbbek.

Amíg a víz tisztaságáról prédikálunk, de olajjal szennyezük!

Amíg kívülre tiszták vagyunk, de belül romlottak.

Amíg a látszatnak élünk.

 

Csallóköz.

Sokak számára csak egy folt a térképen. Számunkra az élet szigete.

Mások számára csak egy távoli térség. Számunkra a mindennapok.

Az otthonunkat látjuk benne. De az életünk.

Mások szerint egy kincses láda! Szerintünk mi is?