Adj a magyar pofájára és tudja, hol a helye

Csehszlovák Kém | 2013. január 9. - 08:59
Magukról megfeledkezett magyarok és bolgárok miatt lesz zárt kapus meccs két kelet-európai derbi. Az eset nemzetközi visszhangja és a kemény büntetés mutatja: Magyarország az európai antiszemitizmus központja, a poszt címe pedig egy svejki idézet, még mielőtt.

Örömteli hír járta be kedden a világsajtót: az FIFA szigorú, de megnyugtató döntésthozott, első körben úgy tűnik, a magyar-román meccset zárt kapuk mögött játsszák. A döntésnek azok magyar és bolgár szurkolók örülhetnek igazán, akik szerint fontos, hogy a stadionok lelátóin nehogy már a fajgyűlölet és a nemzetek közötti gyalázkodás legyen a hangadó. A témában korábban több büntetést is kirótt az illetékes nemzetközi szervezet az ukrán-lengyel Eb idején, úgy tűnik a labdarúgó nemzetközi szervezet nem a Fidesz kettős beszéde és a Jobbik rasszizmusa mentén, hanem továbbra is elkötelezetten lép fel a faji, vallási és nemzetiségi gyűlölködés és kirekesztés ellen. Ezzel is példát mutat a magyar szerveknek (pl: MLSZ, stadionban alkalmazott biztonságiak): így kéne.

Másrészt – valószínűsíthetően sokadmagammal - meglehetősen bosszús is lettem a hír hallatán, hiszen több külföldi barátommal terveztem hónapok óta, hogy kilátogatunk a budapesti Puskásba, ahol minden bizonnyal izgalmas és a továbbjutás szempontjából is fontosnak ígérkező kelet-európai derbi várt volna ránk. Ez most a jelek szerint nem jön össze, egy fasza sportélmény helyszíni megtekintéséről kell most lemondanunk, köszönhetően néhány magáról megfeledkezett szardarabnak. Szégyen és gyalázat, elmehettek a picsába kedves magyarországi ultrák (ezen a csatornán - web1899hu – ők a video feltöltői!):miattatok sok tízezer ember marad azon a bizonyos napon szórakozás nélkül! Köszönjük.

Sajnos látni kell: a magukból kivetkőzve zsidózó, magyarul beszélő, náci szardarabok semmiben sem különböznek azoktól a magyarozó, szlovákul beszélő, náci szardaraboktól, akiknek mindenről csak az (ti. a magyar) jut eszébe, például Dunaszerdahelyen. Persze, ahogy Szlovákiában a lelátói „magyarozás”, Magyarországon a lelátói „zsidózás” maradt évtizedek óta komolyabb következmények nélkül – lásd: MTK-meccsek - a szarcsimbókok nagyon felbátorodtak. Akinek fontos a határon túli magyar (de bármilyen) kisebbség érdekképviselete, nem viselkedhet másképp hazájában sem: a mérkőzés után a dotohora megírtam véleményem és kitettem aztokat a videokat, amelyen egyes szurkolók minősíthetetlenül viselkedtek. Ismert: miután elénekelték a magyar himnuszt az izraeli nemzeti ima alatt „mocskoszsidóztak” és auschwitzi vonatozást emlegettek.

A posztot és a videókat átvette az index.hu blogketrece, a hvg.hu, aztán a nyomtatott sajtó, magyarországiszerbiai és izraeli bloggerek, a MAZSIHISZ és a Szombat,majd végre napokkal később, amikor már az izraeli média – Haaretz és aJerusalem Post - is felkapta az esetet. Öt nappal a poszt megjelenése után magyar kormány és az MLSZ is reagált az esetre a Hírcsárda által bemutatott sablonos bocsánatkérő bullshitgenerátorral összerakott szöveggel, fantasztikus. A jelek szerint itt náci szardarabjaink ezen a ponton azt hitték, vége a történetnek, de a FIFA nem így gondolta. Jött a hidegzuhany, lett nagy hiszti. Történt ugyanis, hogy a nemzetközi labdarúgó szervezet Magyarországot antiszemita, Bulgáriát rasszista (egy dán fekete játékost gyaláztak a bolgárok) bemutatója miatt zárt kapus Vb-selejtezők lejátszására és pénzbüntetésre ítélte, nahát. Íme néhány cikk, ahol a szerkesztőség "tanult" a történtekből: Zsidók miatt lesz zártkapus az oláhok elleni találkozóA zsidók bosszúja: nézők nélkül kell lejátszani a magyar-román Vb selejtezőt, stb. 

Úgy fest, szélsőjobboldali és az ultra szubkultúrában úgy gondolják, hogyha szidok egy kisebbséget – amit egyébként azért tehetek meg (CSK: egy nagy büdös lófaszt teheted meg, gyökérgyerek!), mert demokrácia van – majd miután a megsértett kisebbség, teljesen jogosan fellép az őt sértegetők ellen, azok hirtelen megsértődnek és durcásan az előbb egyébként általuk sértegetett kisebbségre mutogatnak: brühühű, miattatok ülök a szopórolleren. Ez azért így nagyon vicces. No meg persze full real történet, ezek a faék egyszerűségű emberek tényleg így gondolják! Egy kérdést azért fel kell tenni: egy olyan agy, amit köpőcsészének se nagyon használnak civilizált közegben, vajon mennyit érthet meg a mostani FIFA döntésből? Azon kívül, hogy számára a „mocskoszsidózás” és a „büdösrománozás” egyenlő a demokráciával – és ennek betiltása a liberális diktatúra bizonyítéka – mennyire lehet nevelő hatású, visszatartó erejű? Bele tud-e gondolni, hogy egy nacionalizmus nélküli, demokratikus közegben, ahol őt nemzetisége miatt atrocitás éri, a támadó fél retorzióra számíthat?

Vona Gábor, aki mostanában egy teljesen megroppant szélsőjobboldali pártocska elnökeként hívei számára két top témában – „cigánybűnözés” és „mocskoszsidók” – próbál valamiféle politikai üzenetcskéket megfogalmazni, hazudik, amikor ezt írja felhívásban: „Ilyen a foci világában nemzetközi meccseken nem csak Izraellel, de bármelyik országgal megesik, ha idegenbe megy.” Nem sokkal a budapesti meccs előtt, Izrael válogatottja Csehország válogatottjával találkozott, szintén barátságos mérkőzésen. Olvastam a cseh sport-, és szurkolói oldalakat, de vajon miért nem találtam olyan felhívást, amely az izraeli válogatott elleni tüntetésre, skandálásra szólított fel?

A cseh szurkolók nem tartották provokációnak vagy nem akarták bojkottálni a meccset, nem hordtak palesztin és iráni sálakat, zászlókat. Mert ne legyünk naivak, ezek az antiszemita drukkerek előre tudták, miért mennek oda, hogy csak egy hozzászólást idézzek – több héttel (!) a meccs előtt: „A televiziós közvetítés hangját vajon hányszor fogják majd lekapcsolni a stadionban harsogó Mocskos zsidók! Mocskos zsidók  Takarodjatok! - szólamok miatt? Mindenesetre remek véleménynyilvánítási lehetőség az országfoglaló cionista megszállók irányába, még ha a labdarúgó csapatukat nem is közvetlenül érinti az ügy.” (2012. július 21., 22:02). Persze Vona most a kivetítőt is kifizetné, gyorsan rátelepedett pártjával a döntés miatt kiakadt ultrák dühére.

A Videoton szurkolói köcsögök, állapítottam meg az EL-kiesés estéjén, a hisztis drukkerek bejegyzéseit olvasva a Gent Facebook oldalán. Mit lehet most mondani? Ezúttal a FIFA Facebook üzenőfalára néztem fel, megint nem csalódtam, hozzátok a formátok: megint köcsögök vagytok. A fagyi visszanyalt, csak stílusosan: elqúrtátok, ultrák! Persze, tudjuk, "a cigányok" állatok, "a zsidók" a magyar föld tulajdonosai, "a román" meg szőrös talpú, de most legalább biztosan nem lesz tavasszal magyar-román boksz a pesti utcákon. A zsidózó ultrák miatt nem fogjuk az egész stadiont hallani: „Ki nem ugrál, büdös román, hej, hej. Amit kaptatok, megérdemeltétek. Csendben, alázatosan kérjetek azoktól bocsánatot, akik miattatok nem mehetnek ki a helyszínre drukkolni.