Aki Gombaszögre megy, nem magyar

Csehszlovák Kém | 2013. május 13. - 09:28
Ezúttal fideszes hátszéllel megoszt, gyűlölködik, kirekeszt a Via Nova.

 

Miközben északon Jan Slota megjárta a börit, és talán már kijózanodott, lent délen Gubík “Szávay a barátom” László és csipet csapata újra mérgezi a levegőt, gyűlöletet szít és mindenkit nettó hülyének néz: rászervezte nacionalista dzsemboriját a nemzeti bolsevikok apró élcsapata, a szlovmagyar fiatalok hagyományosnak mondható diáktáborára. Aki ne tudná, a gombaszögi diáktábor majd egy évtizedes múltra tekint vissza, helyszíne Krasznahorka, Kelet-Szlovákia, ahol már csak szórványban élnek magyarok. A rendezvény egyfajta hiánypótló szerepet is betölt a gazdaságilag-kulturálisan is leszakadó térségben, élvezi a magyar és a szlovák kormány támogatását is.

Ezzel ellenben a “felvidéki Tusványos” fedőnév alatt “hagyományteremtő” céllal szerveződő rendezvény főbb támogatója a MOL és a Bethlen Gábor Alapítvány, amely az interneten keringő pletykák szerint megfelezte a gombaszögi tábor támogatását a martosi rendezvény javára. A szlovmagyar politikát napi szinten nem követőknek érdemes tudni, hogy a magyarországi adófizetők pénzén elinduló négy napos eseményt arra a Via Novára ( a Magyar Közösség Pártja ifjúsági szervezete, VN) bízták, amely idén tavasszal lőtte ki magát a világűrbe és kompromitálta magát, illetve anyapártját a Jobbikkal. A hosszan kiváró MKP-s Berényi elnök úr a botrány kirobbanása után egy hónappal tett vérszegény, elhatárolódási kísérletét a párt szélsőséges szavazói nemtetszéssel fogadták.

Érezhették a NER-ben is, szar van a palacsintában, helyre kell állítani a kompromittálódott ifi csapat és az MKP pedigréjét, jelenleg ennek az igencsak bőkezű próbálkozásnak lehetünk szemtanúi: nagyszabású rendezvény lebonyolítására kapott lehetőséget a szlovmagyar mikrovilágban jelentéktelennek minősülő nácikeltető. Aki nem értené, miért olyan fontos a magyar kormányzatnak e jelentéktelen csoportocska, azoknak felhívom a figyelmét a tényre, hogy 2014-ben Magyarországon országgyűlési választások lesznek. Az elhíresült Szávay-féle “öszödi beszédből” kiderült: a “nemzetpolitikus” szerint a Via Nova csoport és a Selye Egyetem HÖK-je által megmozgatott fiatalok használhatók és formázhatók a magyarországi politikai jobboldal számára, értsd: ezek le fognak szavazni a “jobboldalra”.

Ne legyen kétségünk: a Jobbik és a Fidesz nemzetpolitikai kérdésekben együttműködik, a két párt véleménye csupán hangsúlyaiban és a módszerek milyenségében tér el. A Fidesz több, a Jobbikosok által megfogalmazott “nemzetpolitikai” célitűzés és törvényjavaslat politikailag felpuhított átfogalmazása után a martosi rendezvénnyel tatarozná a Via Nova benácult hírnevét is, politikusai és újságírói (Magyar Hírlap + Magyar Nemzet) trolljai elszabadításával. Elég csak belenézni a “felvidéki Tusványos” előzetes programkínálatába: “Az önfenntartó gazdálkodás kiaknázatlan lehetőségei” (WTF?), “A kalocsai himzéstől az unicumig” – Lezsák Sándor, “Magyarok Dél-Amerikától Észak-Koreáig” – Lukács Csaba, “Politikailag inkorrekt” – Pozsonyi Ádám, “Nem leszünk gyarmat”  - Bayer Zsolt, “London hősei. Egy nemzet büszkeségei”, “A magyar foci jelene és jövője. Útban Rio felé?” – Deutch Tamás, Egervári Sándor.

Érthetően forrong a szlovmagyar gulyásleves, ajkukba harapnak a gombaszögiek is, nemcsak a korábban nekik juttatott támogatások megkurtítása miatt. Tekintsünk most el attól egy pillanatra, hogy politikai kérdésekben mennyire nem értünk egyet, a korrektség úgy kívánja, hogy megjegyezzem: én is két éve rendszeresen meghívást kapok a rendezvényre (eddig nem sikerült eljutnom, sajnos) és a korábbi programok áttanulmányozása után egy-egy alapvetően nyitott, szimpatikus eseményről lehet szó. Fotók alapján a csajok is jók. Ezért is volt szórakoztató, amikor Tokár pajtás közepes nagyságú krokodilkönnycseppeket hullajtott tumblr bejegyzésében, árokásás, bruhaha. Tokár, a Terepasztal lovagja, a gombaszögi tábor állandó résztvevője, mit csinál? GYUR-CSÁ-NYO-ZIK! Érted: Gyurcsány a hibás a szlovmagyar fiatalok táborozási lehetőségeinek párhuzamos valóságáért! Azért ez már tényleg egy jókora asztakurva!

De térjünk át a történet Sas-kabaré részére!

Hazugság egy : Aki keletre megy, az nem magyar

Mérsékelten szórakoztató elemeket tartalmaz a martosi fidesz-jobbikos etető-itató megszervezése körül kialakult kommunikációs ellentmondás. Gubík “Szávay a barátom” László a felháborodott reagálásokra ezt írta: “Martoson gyerkőcöknek, családoknak és idősebbeknek is kínálunk programot. Mindemellett sokkal jobban kihangsúlyozzuk felvidéki régiók szerepét, erősítvén ezáltal a magyar öntudatot és a lokálpatriotizmust”. Samu “Agysebész”  Pista szerint, “ha akarsz Egervárival dumcsizni akkor szintén Martos”, Csonka “Pincsikutya” Ákos pedig így magyarázkodott a Facebookon Napigerzson posztja alatt: “Martos inkább családias, illetve hagyományőrzős, nemzeti zenekaros akció, míg Gömbaszög inkább az Undergrund, MR2”. Máris előttem van egy átlagos Martos-tábor visitor: honfoglaláskori hacukába öltözött nagypapák és nagymamák Egervári előadással melegítenek a jobbikos nemzeti rockra, ahol babakocsis apukák dobálják egymást gyerekeikkel. Rock!

Ha a Via Novásokat nem hivatalosan kérdezed, ezt mondják: aki keletre megy, az nem magyar. Helyben vagyunk. Az már 2010 óta tudott, hogy “nem magyar” a szlovák parlament egyetlen magyar kisebbségvédelmi képviselete a Híd sem, újabban “nem magyarok” azok sem, akik Krasznahorkára mennek táborozni.  Alakul ez, mint pupos gyerek a prés alatt, na. Akinek lenne egy szemernyi kétsége is, hogy a nemzeti bolsevikok nem a saját  identitás kialakítására és ideológiai körberajzolásra használják fel az ölükbe pottyant lehetőséget, azoknak mondom, hogy a Facebookon kirobbant szájkarate során a Via Novások már “két tengelyt”, “CsSzK vs. Felvidék ellentétet”,  “prágai-pozsonyi magyar diákok vs. magyar-magyar diákok kultúr harcát” vizionálják, egészen elképesztő.

Hazugság kettő: “Politikailag semleges”

A márciusban politikai harakirit elkövető Via Nova Gubík szerint politikailag semleges akciót szervez, muha. Meglepetésre, ezúttal a nagy havert, Szávay “Mindent vissza!” Pista kénytelenek lesznek nélkülözni, nem is értjük. Ott lesz viszont Ladislav Tučný, a magyar országgyűlés elnöke, ő biztosan odabasz. Nehezen tudom értelmezni politikailag semleges akciónak az olyan rendezvényt, ahol többek között a jobboldali troll, Pozsonyi Ádám, a Magyar Hírlap rasszista publicistája, a cigányozó, EU-ellenes Bayer Zsolt, vagy a Jobbik rendezvényeken rendszeresen – legutóbb a budapesti majálison - fellépő Ismerős Arcok is jelen lesz. Ez így kérem nem más, mint a “nemzeti” szektások számára egy nyári agymosó teambuilding, mialatt a magyar adófizetők pénze vizelet és rókakoma formájában távozik a Nemzetvezetők testéből.

Hazugság három: “a magyar összefogás fontossága”

Legjobban az a Gubík nyilatkozat-töredék tetszik, amely a Kárpát-medencei magyar összefogás fontosságát hangsúlyozza, két lábon járó kognitív disszonancia ez a gyerek, no. Gubík pajtás példaképének tartja a székely legényeket, irigyli őket nemzeti öntudatuk nyakas makacssága miatt. Lacika, ezért nem kéne Erdélyországig utazni, a minap Csacán nyilvánult meg a nemzeti öntudat nyakas makacssága, hiába, nemzetpolitikai szempontból, biztosan nem zsákutca. Bár atomrészegen volán mögé ülni elég egyoldalúan bátor dolog – csak az érintett főszereplő hiszi el magának, amit mond – azért hosszútávon fékezett habzású, de mérsékelt szórakozást biztosít. Hogyaszongya: Fontos, hogy a Kárpát-medencében megmaradjon az etnikai alapú politizálás - mondja - de mennyivel kényelmesebb ezt nem Szávay, vagy legújabb patrónusotok Kövér Laca seggéből, hanem Zsolnából, volt polgármestereként tolni, itt a Kárpát-medencében.

Yachtra Horvátországban és egyéb járulékos dógokra valószínűleg nem fussa majd, Laci te, figyuzzá mán’, nem mondta neked még senki, hogy Szlovákiában etnobiznict tolni akkor éri meg, ha a szlovák nacionalizmusban utazol? Szlovmagyar nacionalizmus, pösti hátszéllel támogatva, szintén egyoldalúan bátor dolog, de te még inni sem tudsz, nemhogy berúgni. Ebből pusztán annyi következik, hogy unalmasakat mondasz, mint például: „A jövőben igyekezni fogunk kerülni az időpontütközést”, A Via Nova a begyepesedett, avitt szövegeik alapján az MKP nyugdíjas tagozata, nem véletlenül szeretnék az idősebb generációt is megszólítani. Hozzátok képest a Barak Laci kétszer körbefutja a Magas-Tátrát, amíg ti elporoszkáltok pókjárásban Budapestig.

Összegzésképp egy dolog biztosan látszik: ellentétben az ellenállóbb rommagyar játszótéren, a szlovmagyar homokozóban simán einstandolta a körteformákat és a kisvödröt a budapesti rokongyerek. A Magyarországon megfigyelhető, a kizárólagosságon alapuló, a liberális és baloldali játékosokat kizáró, kérlelhetetlen fidesz-jobbikos nyomulás  - lásd csak legutóbb: trafikbotrány (értsd: csak szoci ne kapja!) - a szlovmagyar politikában is megfigyelhető: versengés jóformán csak a szélsőséges és mérsékeltebb jobboldal között látszik: az egyik jó fideszes szlovmagyar pártkatonaként (Tokár és társai) gyurcsányozik, hiszen az “bevált” már Magyarországon is, a másik jobbikos vezetőképzőben kupálódva, legújabb maszk szerint “hagyományőrző” (bruhaha!) szerepében (Gubík és társai) cinikusan aggódik még a kürti pincefesztiválért is!

Tokárék és Gubíkék sem értik, hogy egy szlovmagyar fiatalnak miért fordul fel a gyomra a helyi politikától, miért fordul el a szlovmagyar politikai pártoktól, miért nem Szlovákiában képzelik el jövőjüket a fiatalok. Ezért, kispajtások. Magyarországi adófizetők pénzén szánalmas, Budapestről hangszerelt, fospisztoly műsorotokra, legyen az mérsékelt – Ki a magyar?- vagy szélsőséges – ki a nem magyar? - hangszerelésben feltett kérdéseitekre lassan senki nem kíváncsi.