Magyar neonáci botránya Prágában!

Csehszlovák Kém | 2013. május 17. - 09:09
Csehországból kitiltották, Magyarországon következmények nélkül bunyózik a Békés megyei neonáci Hiter és Szálasi portréval, horogkereszttel, és antiszemita szöveggel a testére tetoválva.

 

Törölték a 10. Heroes Gate MMA harcosok meccsei sorából Petrovszki Attila mérkőzését. A magyar versenyző nyíltan neonáci eszméket vall, testén neonáci szimbólumok láthatók. Az esetről szerdán délután írtak a cseh médiában, már tegnap többen - fővárosi önkormányzat, kerületi önkormányzat, sportminisztérium - tiltakoztak a versenyző szereplése ellen. Csütörtök délelőtt már a Prágai Engergetikai Vállalat is visszalépett a rendezvény támogatásától és más civil szervezetek is tiltakozó levelükkel keresték meg a szervezőket.

"Bejelentjük, hogy a 10. Heroes Gate küzdelmeiből töröljük a magyar versenyző mérkőzését, így eleget teszünk a társadalom, különböző cégek, állami szervezetek illetve a média részéről érkező, ránk nehezedő nyomásnak. Megjegyezzük, hogy a magyar versenyző managementje által került hozzánk, és szervezetünk a sportoló eddigi teljesítménye és statisztikája alapján került be a programunkba. Sajnálatos módon, nem volt tudomásunk tetoválásairól, és bevalljuk, arról külön információt nem kértünk" - áll a szervezők közleményében.

Hozzáteszik: demokratikus társadalomban élnek, amely arról is szól, hogy minden embernek meg kell adni az újabb esélyt, ha korábban hibát követtek el. Petrovszki managere úgy tájékoztatott minket, hogy védence sanyarú körülmények között nőtt fel és már nem aktív neonáci. Ezt mi elfogadtuk, mindenkit megillet egy újabb esély. Pontosan ezért támogatunk mindenkit bőrszíntől vagy társadalmi helyzetétől függetlenül, hogy részt vegyen rendezvényeinken, ugyanakkor nem támogatjuk a kirekesztés bármilyen formáját, Petrovszki Attila testét több neonáci jelkép borítja a mai napig.

Nagyon sajnálom őt mint sportolót és embert″ – nyilatkozta az Indexes Sportgézának Petrovszki menedzsere. Kovács Attila szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit visel a testén, hiszen azt nem mutatja nyilvánosan. Arról, hogy az internetre kikerülnek Petrovszki képei, nem tehet, hiszen azt a küzdősport iránt érdeklődők és az ő személyes rajongói teszik ki. „Attila már csak a testét csuklóig elfedő ruhában, úgynevezett rash guardban lép fel. Ha előfordult az utóbbi időben, hogy enélkül jelent meg magyarországi rendezvényen, az a szervezők hibája lehet″.

Ismert: Prága Vysočany nevű városrészében a Sparta Arénában pénteken rendezik a tizedik Heroes Gate MMA harcosok versenyét, amelyen részt vett volna a nyíltan neonáci eszméket valló, magyarországi Petrovszki Attila is. Csehországban szerda délután robbant ki az ügy, Petrovszki fellépésére az Antifasiszta Akciócsoport hívta fel a figyelmet és a romea.cz foglalkozott először bővebb terjedelemben a magyarországi neonáci versenyzőről. A rendezvény támogatói között felsorolt prágai fővárosi önkormányzat és a cseh állami televízió azonnal visszaléptek az esemény támogatásától, de voltak olyan szponzorok is, akik nem. A cikk megjelenése után egyelőre a Zöld Párt tiltakozott a rendezvényt támogatók ellen.

A szerda esti órákban az estet aztán átvette a cseh mainstream média is, Ladislav Kutil, rendező elmondta, hogy a Heroes Gate honlapján hamarosan már nem lesz látható a prágai fővárosi önkrományzat, a 9. kerületi önkormányzat és a cseh televízió logója sem, mert a romea.cz oldalon megjelent cikk hatására visszalépnek az esemény támogatásáról. A romea úgy értesült, a cseh fővárosi önkormányzat tervezi, hogy nyilatkozatot ad ki a szerda esti órákban. A dotoho csekkolta: a poszt megírásának idején még megtaláltuk a logókat a rendezvény honlapján.

Rendezvényszervező, epic fail 1: nem láttam tetoválását

Kutil szerint amikor először látták Attilát, nem a tetoválásokat nézték (MUHA!), csak egy jó kis harcost láttak személyében. A cseh roma weblapnak hasonlóképp mesélte el a Heroes Gate másik szervezője, Pavel Touš első találkozását a magyar neonácival: “A harcost managementje ajánlotta nekünk, természetesen nem láttam tetoválásait, semmit nem tudtam politikai nézeteiről.”

Rendezvényszervező, epic fail 2: a versenyző pólóban fog a ringbe lépni!

Az Antifasiszta Akciócsoporttól érkező figyelmeztetés után a szervezők leültek Attilával és managerével és megállapodtak, hogy a versenyző pólóban fog a ringbe lépni, (WTF?) így nem nem lesznek láthatóak gyűlöletkeltésre alkalmas tetoválásai. A versenyző managere szerint Attila állítólag nem aktív neonáci, így a rendezvényen a neonáci eszméket sem fogja propagálni.

A youtubeon találtam egy videot, az összeállítás alsóhangon ellentmondásban van a manager szavaival.

Ladislav Kutil rendező szerint a rendezvényt sportszerű keretek között szeretnék lebonyolítani, a magyaron kívül, több külföldi versenyző is érkezett a cseh fővárosba, többek között, feketék, vietnamiak. Az idei Heroes Gate már a tizedik lesz a sorban, korábban romák, arabok is megküzdöttek egymással a legjobbaknak járó címért.

Nem voltak ennyire rugalmasak a városi vezetők a körvonalazódó botrány kapcsán. Adam Vážanský, Prága 9. kerületének polgármester-helyettese az idnes.cz-nek elmondta: a kerület nem szeretné támogatni a polgári szabadságjogot elnyomó szocialista diktatúrák propagálását, de számukra elegendő biztosíték, hogy a rendezők ígéretet tettek: a versenyző eltakarja testét. Bohuslav Svoboda, Prága polgármestere határozottabb volt az ügyben: "Kérlelhetetlen vagyok a neonáci eszmék bármilyen propagálásának ügyében, már felvettük a rendezőkkel a kapcsolatot, hogy azonnal távolítsák el a főváros logóját plakátjaikról." A cseh Ifjúsági és Sport és Oktatási minisztérium szintén megvonta a rendezvény anyagi támogatását.

A kerületi önkormányzat sem akart mindent a véletlenre bízni: a rendezvény idejére külön rendőri felügyeletet rendelt volna ki a magyar versenyző meccseire. A napilap megkereste a prágai rendőrség szóvivőjét is, Jana Rösslerová elmondta: "A helyszínre civil rendőröket vezényelünk ki a külföldi versenyző meccseire. Amennyiben törvényellenes cselekedetre kerül sor, azonnal közbelépünk, az adott helyzet függvényében."

A szervezők már szerda este bánták, hogy meghívták a magyarországi neonáci harcost, eddig csak bajt okozott rendezvényükre, rossz hírüket keltették. Pavel Touš hozzátette, ha ma kerülne képbe Attila, és mindent időben megtudtak volna róla, száz százalék, hogy nemet mondanának szerződtetésére. Szerdán még abban reménykedtek a szervezők, hogy a Attila meccse bonyodalmak nélkül lemenjen, és az eset kiértékelését és a konzekvenciák levonását a rendezvény végén tették volna meg. 

Eközben Magyarországon: se pólóviselés, se polgármesteri tiltakozás, se logólevétel, se támogatásmegvonás, Petrovszki 2010 novemberében simán felléphetett a már megismert outlookkal a Mezőtúron megrendezett IV. Pokol Kapuja elnevezésű rendezvényen, beszámoló az eseményről, itt. Egy évvel később, egy másik rendezvény kapcsán, ahol Petrovszki szintén tetkóival villogott, a Blikk szerkesztőségébe telefonált be egy felháborodott olvasó, a bulvárlap eredeti cikkét már csak egy szélsőjobboldali portálon taltuk meg, itt. A bulvárlapnak akkor a civilben cukrász Petrovszki elmondta: "Az összes tetoválásom az önkifejezés eszköze, a személyiségemet tükrözi. A nemzetiszocializmus az az ideológia, amelyben hiszek."

Egyébként Petrovszkinak a mostani már nem ez az első balhéja Csehországban, tizenkét évvel ezelőtt kiutasították az országból, derül ki egy 2011 novemberében a hungarista kitartas.hu által készített interjúból. Az MMA-s neonáci elmondása szerint "Csehországból közel 10 éve kiutasítottak a tetoválások tartalma miatt, de ehhez hozzá jött még egy Ian Stuart-ot ábrázoló póló is „Vér és Becsület" felirattal." A cseh hírek szerint Petrovszki managere tagadta, hogy Attila aktív neonáci lenne. Ezt az állítást maga Petrovszki cáfolja, amikor az interjú során érdeklődnek, mikor lépett az ideológiai harc útjára: "Közel 20 éve léptem az útra. Természetesen ifjúként még nem voltak meg a kiforrott elveim, de időközben csiszolódtam. Értem ezalatt, hogy megismerkedtem a nacionalizmussal, majd az egyetlen olyan ideológiával, ami a természetből fakad. 

Petrovszki: "A sport egyfajta elkötelezettséget és alázatot jelent számomra, mindamellett, hogy ezáltal is fejleszti magát az ember mentálisan és fizikálisan."