Gumicsizma és nagyarc

Csehszlovák Kém | 2013. június 8. - 18:26
Bagatellizáló szakértői nyilatkozat, békés miniszerelnöki kocsikázás a gáton – nem reagált időben a kormány és a magyarországi média nagy része sem a Németországból érkező árvízveszélyre.

Még csak azt sem mondhatjuk, nem szóltunk időben.

Magyarországon június 2-án, vasárnap délután a dotoho adott először hírt, majd részletes beszámolót és percrről-percre tudósítást a csehországi árvízveszélyről, a néhány pillanat alatt megemelkedő folyókról és a németországi elképesztő, minden eddiginél nagyobb mennyiségű vízmennyiségről.

A dotoho tudósítást még aznap átvette a cink.hu és a 444.hu az index.hu pedig több, mint 24 órán keresztül címlapon tartotta tudósításunk, köszönjük.  Órákkal később jelent az első MTI hír is árvíztémában, lásd: képgaléria, 1-es kép.

Most, június 8-án, hat nappal később, amikor óránként új rekordot állít fel a Duna, felettébb vicces elolvasni ezt a még június 2-án született és a témát meglehetősen bagatelizáló nyilatkozatot, amely 800 centis, szombati tetőzésről szólt, pusztító áradástól nem kell tartani.

Másnap, június 3-án már a dotoho a percről-percre kommentjei között is feltűnt néhány aggódó vélemény, lásd képgaléria, 2-es kép.

Miközben mi itt Prágában majdnem eláztunk, úgy tűnt: Magyarországon nem veszik annyira komolyan, így volt ez a nagy hóval is, jutott eszembe. Délután az index.hu és a hvg.hu már percről-percre tudósítással jelentkezett, máshol semmi.

A kormányfő a dotohon megjelent árvízhírek után csupán két nappal később reagált egy protokollesemény keretén belül: Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel, Bakondi György OKF főigazgatóval és Tarlós István főpolgármesterrel június 4-én nézte meg közösen az árvízi védekezés munkálatait a Római-parton.

A magyarországi média ezt követően kezdett érdemben foglalkozni a lehetséges árvízveszéllyel, a miniszterelnök pedig PR-kampányba kezdett: szokatlanul direkt népszerűséghajhászás azóta a külföldi médiának is feltünt. A dotoho szerint csupán látványos kompenzációról , semmitmondó ripacskodó pótcselekvésről van szó, mivel a magyar kormány látványosan elaludt az évszázad árvizének érkezése előtt.

Jelenleg ott tartunk, hogy újabb négy centivel dőlt meg a szombat délután két órakor mért 861 centiméteres vízállás és még nincs vége: a budapesti főpolgármester szerint kilenc méternél tetőzhet a Duna, de ha magasabb szintet is elér, akár ötvenezer embert is kitelepíthetnek a fővárosból.

Kérdés, mi történik a magyar fővároson kívül a Duna mentén?