Magyar kormányfő a cseheknél?

Csehszlovák Kém | 2013. október 25. - 15:13
Pofázik. Lusta. Hűtlen.

Egészen rendkívüli, ha egy nemzet két különböző országnak adhat miniszterelnököt. A jelek szerint erre most minden esély megvan  Csehországban, ismerjük meg: ő Haszek Mihály.

• Magyar!

• A cseh szociáldemokrata párt második embere

• 30 funkciót tölt be egyidejűleg

• Pofázik. Lusta. Hűtlen.

Egyelőre mi sem tudjuk a választ a rendkívül izgalmas teológiai kérdésre, miképp lehetséges, hogy Isten mindenhol jelen van. Ami biztos: dél-Morvaország kormányzójáról, a cseh szociáldemokrata párt második emberéről és lehetséges miniszterelnökéről mindez elmondható. Vajon ki lenne képes egy időben 30 különböző – cikkünk végén felsorolt – tisztséget betölteni? Igazuk van a mai napig kételkedő zsidóknak: nem Jézus Isten fia, hiszen az ő bőrébe egy cseh, jobban mondva egy magyar politikus bújt: Haszek Mihály.

Dr. Haszek Mihály megtekint - több mint egy éve pörög nagy sikerrel az a szatirikus tumblr oldal, amely a dél-morvaországi kormányzó munkásságát mutatja be.  A vicces képaláírásokkal színesített gazdag fotógaléria a politikus leggyakoribb tevékenységét örökíti meg: megtekint. Vagy érintéssel gyógyít. A műfaj Csehországban nem teljesen ismeretlen, korábban Václav Klaus exelnök is rendelkezett hasonló albummal és ne feledkezzünk meg a nagy elődről Kim Jong-Iről, magyarországi kollegájáról Fazekas Sándorról sem, akinek elképesztő teljesítményéről az index külön videoriportban számolt be.

Akinek nem esett volna még le Haszek Mihály valójában Michal Hašek cseh politikus, mezőgazdasági szakember. Az elmagyarosított név a cseh politikus egy korábbi botrányára utal: doktori címét 2010-ben szerezte a szlovákiai Diószeg (Sládkovičovo) településen működő magánegyetemen, amelynek vezetője Mojmír Mamojka, szlovák parlamenti képviselő (SMER), egyben Hašek személyes és régi barátja. Hašek később ígéretet tett, hogy nyilvánossá teszi doktori munkáját és annak bírálatát is, de ez a mai napig nem történt meg.

A cseh vs. szlovák rivalizálás egyik mellékterméke a sporttól a politikáig, hogy a csehek előszeretettel “magyarozzák le” a szlovákokat, akik ezen rendszerint megsértődnek. Hašek szakterülete a mezőgazdaság, amit szintén sokan a "magyarokhoz" kötnek. Amúgy a cseh és szlovák nyelvben a zavaros, értheteten dolgokat szintén a "magyar" szóval vagy elmagyarosított szóalakkal jelölik.

Michal Hašek második ember

a cseh szociáldemokrata párton belül, amely jó eséllyel megnyeri a 2013-as októberi előrehozott parlamenti választásokat. Aki nem tudná: a szocdem párton belül régóta egymásnak feszül két csoport: a modernisták (élén Sobotka, jelenlegi elnök) és a konzervatívok, amelynek nem hivatalos vezetője Hašek. 2011-ben Bohuslav Sobotka a pártelnökségért vívott harcban legyőzte ellenlábasát, de ma már új szelek fújnak a kormányzásra készülő szocdemeknél is. Prágában többé-kevésbé nyíltan beszélnek a kocsmákban arról, hogy a miniszterelnöki pozíciót nem feltétlenül a párt elnökének kell betölteni.

Érkezett Zeman. Felkészül: Hašek?

Michal Hašek és a szocdem konzervatívok kemény magja az idei elnökválasztási kampányban, nem modernizátor pártelnöküket, hanem Miloš Zemant támogatta. A ČSSD első alelnöke már tíz évvel ezelőtt is Zeman emberének számított, ellentétben sok mai párttársával, Hašek nem küldte kényszerpihenőre a mai elnököt. Zeman aztán 2007-ben végleg otthagyta a ČSSD-t, a mai szocdem pártvezetés és a köztársasági elnök között vibrál a feszültség. Sobotkáról például nemrég Lengyelországban csak annyit mondott: idióta. Az elnök szemében Hašek az a személy, akin keresztül újra uralni tudná egykori pártját, a szándék megvan, kérdés: sikerülhet-e.

Pofázik. Lusta. Hűtlen.

Mások szerint Hašek csak egy a párt által kitermelt hataloméhes személy közül. Egy hamis diplomával rendelkező, hazug, értéktelen populista, aki az "egyszerű emberek" támogatását nyerte meg. A választási kampány alatt, eddig ismeretlen tettesek, Haszek Mihályt gúnyoló plakátokat helyeztek el országszerte. A billboardon ez áll: "Pofázik - ígér és nem teljesít, Lusta - a parlamenti szavazások 77%-án nem vett részt, Hűtlen - állami pénzen tart szeretőt". Mihály természetesen nem hagyta magát és rövid reagálásából kiderült, ügyvédeivel fog az esetnek utánajárni. Erre persze később sem történt meg. Az óriásplakát állításait sem akkor sem  később nem kommentálta.

Győződjenek meg saját szemükkel, tekintsék meg Haszek Mihály tisztségeit:

Haszek Mihály 30 tisztsége

Dél-Morvaország kormányzója

parlamenti képviselő

a parlament Választási Bizottságának tagja

a parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja

az Osztrák-Cseh Közös Parlamenti Csoportjának tagja

a cseh kormány Romaügyekkel foglalkozó Csoportjának tagja

a cseh kormány Energetikai és Nyersanyag-politikai Csoportjának tagja

a dél-morvaországi megye tanácsosa

a Cseh megyék Szövetségének elnöke

a Cseh Megyék Közlekedéséért felelős Regionális Tanácsának tagja

a délkeleti régió Regionális Tanácsának alelnöke

a ROP NUTS 2 délkeleti régió Monitoring Bizottságának tagja

a CENTROPE Politikai Tanácsának elnöke

a dél-morvaországi megye Gazdasági és Szociális Tanácsának elnöke

a dél-morvaországi megye Biztonsági Tanácsának elnöke

a dél-morvaországi megye Egészségügyi Tanácsadó Testületének elnöke

a brnoi Masaryk Egyetem igazgatósági tagja

a brnoi Műszaki Egyetem igazgatósági tagja

a brnoi Mendel Egyetem igazgatósági tagja

a brnoi Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem igazgatósági tagja

a brnoi Morva Tudományos Központ jogállásáról döntő Irányító Bizottság tagja

a dél-morvaországi innovációs központközgyűlésének elnöke

a Cseh Köztársaság Borászati Alapítványának Felügyelő Bizottságának Elnöke

a cseh szociáldemokrata párt (ČSSD) első alelnöke

a ČSSD politikai bizottságának tagja

a dél-morvaországi ČSSD csoportjának tagja

a brnoi ČSSD alelnöke

a ČSSD árnyék földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere

a ČSSD mezőgazdasági bizottságának vezetője

a prágai "Cíl" nevű cég Felügyelő Bizottságának elnöke

De vajon lehet-e Michal Hašekből Csehország következő miniszterelnöke?

Ne zárjuk ki a lehetőséget, annak ellenére, hogy Sobotka a párt elnöke, Zeman felkérheti az alelnököt is kormányalakításra. Elemzők szerint minden azon múlhat, hogy a ČSSD milyen választási eredményt ér el: amennyiben a párt több mint 30 százalékot csinál Sobotka gyakorlatilag hitelesítette miniszterelnökségét. Ugyanakkor ha a választópolgárok felhatalmazása nem lesz meggyőző - 25% vagy az alatti eredményt ér el a párt - Zeman Hašek felkérésével alaposan befűthet a szociáldemokratáknak.

Mi innen Magyarországról csodálattal tekintünk Mihályra, mindenre, amit elért. Drukkolunk, hogy sikerüljön a jövőben is megtartani minden funkcióját, megvédje dél-morva tanácsosi tisztségét, és győzedelmeskedjen a szociáldemokrata párton belüli csatározásokban is, amely azt jelentené, hogy Csehország következő miniszterelnöke magyar lenne! Talán még belefér idejében az Alkotmánybíróság elnöki tisztsége és a köztársaság elnöki poszt is, meglátjuk. Eddig bizonyította, hogy képes rá.