Robbantott a szlovák szélsőjobb

Csehszlovák Kém | 2013. november 10. - 13:19
Beköszönt a Jobbik besztercebányai alapszervezete.

Szombaton önkormányzati választásokat tartottak Szlovákiában, itt a hétvége legnagyobb megleptésének gyorsértékelése: beköszönt  a Jobbik besztercebányai alapszervezete, ahojtye. 

Hol van már a Csurka-féle Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) vagy a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS)? Nem veszi őket már évek óta senki komolyan, saját, szélsőjobbos táborukon belül sem. Magyarországon a helyzet letisztultabb képet mutat, a Jobbiknak a 2009-es EP-választás 10% feletti eredménye hozta el az áttörést, vált a párt és a körülötte létező, amúgy rendes országokban a csatornafedél alá tartozó szubkultúra a közbeszéd a politikai mindennapok részévé.

Ezt az áttörést most Szlovákiában Kotleba megyei választásokon összehozott 20% feletti eredménye szállíthatja, nagy kérdés persze: ez a lokális, és amúgy tradicionálisan erősen nacionalista választókerületi siker, mire lesz elég országosan, képes lesz-e – a Fidesz-Jobbik páros mintájára – a Smer mellett megerősödni egy szlovák szélsőjobboldali párt vagy a siker csupán egy erősen kifutott eredményt produkált az egykori informatikus tanár?

Ki ez a Kotleba,

akinek személye amúgy is nagy kedvencem az országhatárokon és nemzeteken átnyúló nacionalista sémák bemutatására. Ő az a politikus, aki modernizálta a szlovák szélsőjobbot, webes megjelenésben vagy az utcai masírozások formájában, ő az, aki felzárkóztatta a helyi széljobb mozgalmat, a globalizálódó szélsőjobb trendekhez. De ugyanez az alak köpködte 2006-ban a rozsnyói Kossuth szobrot egy másrcius 15-i ünnepség alkalmával elvtársaival.

És ugyanez az ember, akinek néhány éve egy krasznahorkai szlovákiai magyar parasztember földet adott el, amelyen illegálisan felépített és jelenleg romák által lakott házak álnak. Erősen beleégett a retinánkba a jelenet, amint a szlovák neonáci vezér és egy dél-szlovákiai magyar nemzetiségű ember együtt szervez ún. Nagytakarítási akciót a helyi romák ellen, a gyűlésen egymás után szólalnak fel, akiket a helyi vegyes nemzetiségű lakosság tapssal köszönt.

Kik szavazttak Kotlebára?

A hagyományos szlovák szélsőjobboldali szavazókat nagyjából-egészéből elszipkázta az SNS elől a Fico-féle Smer. Lásd: Orbán taktikája a magyar szélsőjobb felé. Ezeknek az embereknek, klasszikusan bőven elegendő ha Fico néha Malina Hedvigezik egyet, vagy odapörköl egy kicsit a peredieknek, bocsánat, tessedikovóiaknak, addig zek a tradicionális szélsőjobb szlovák szavazók, akik inkább ugranak egy kis magyarozásra, mint mondjuk Izrael állam bírálatára vagy a neoliberalizmus vagy a multikuturalizmus vívmányainak pocskondiázásra.

Fico minden nacionalista párt szavazóbázisát letaroló politikája következtében a szlovák szélsőjobbnak újra fel kellett építeni magát, ehhez talán legokosabb kiindulópont Kotleba viszonylag kevésbé támadható személye volt. Ne felejtsük el: a sajtóban meglepőnek mondott választási eredmény Kotleba tágabb szülőföldjén, Besztercebánya megyében született.

Mit üzen Kotleba?

Senkinek ne legyen kétsége, ez a pali, ha Magyarországon élne, ott lenne a Jobbik szűk pártvezetésében Vona (Zázrivecz) mellett. Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy ki mondja, Kotleba megalapíthatná a Jobbik besztercebányai alapszervezetét! Az olyan érvekkel, hogy a megyei választás népszavazás lesz a szlovákiai romákról, az igazságtalanságokról, a paraztita életmódról, és a tabutémákról, bizonyára elnyerné a Jobbik szűkebb vezetésének szimpátiáját is. Nem kínálnak a hagyományos pártok megoldást, hallom máris a következő érvet, miért szerepelt ilyen jól a szlovák szélsőjobb. Kotleba eredménye nem az emberi butaságról, hanem a kétségbeesésről, tehetetlenségről szól mondják hívei. Az persze jogos kérdés, milyen alternatívát jelenthet Szlovákia számára egy neonáci.

Fico nem örül

A szlovák főváros valószínű elvesztése mellett a szélsőjobb előretörésének sem. Kotleba váratlan második fordulós továbbjutása kapcsán a szlovák miniszterelnök a jobboldal válságáról beszélt, majd határozottan kijelentette: semmilyen szélsőjobboldali nem fogja irányítani a beszercebányai megyét.

Mit mondnak a józan szlovákok?

Tény, hogy Kotleba 21%-os eredménye és második körös részvétele erősen sokkolta a Tátra alján élőket. A továbbjutásra esélyesnek tartott Ľudovít Kaník – őt támogatta a Most-Híd is - jobboldali jelöltre laza hat százalékot vert rá. Ráadásul Kotleba képviselői helyére érkezett szavazatszám – 8678 darab szavazat! – a második legtöbb karikázás – Szlovákiában nem „ikszelnek”, hanem „karikáznak” a választópolgárok – csak a nagyszombati megye jelöltje Nagy József tudta őt megelőzni 8794 szavazattal.

A besztercebányai megye versengés győztese, a smeres Vladimír Maňka rossz hírnek nevezte Kotleba “ezüstérmét”, amelyet nem szabad alábecsülni, szerinte a szélsőségesek fekete-fehér világlátást és egyszerű megoldási javaslatokat ajánlanak, amelyeket nem lehet a történelmi példák fényében figyelmen kívül hagyni. Stanislav Mičev, a Szlovák Nemzeti Múzeum Igazgatójának értékelése szerint a szélsőjobb relatív magas választási eredménye a katasztrófális gazdasági helyzet és a társadalom totális morális válságának következménye.

Hogy Szlovákiában mekkora megdöbbenést okozott a szélsőjobbos vezér félelmetes előretörése, hadd érzékeltessem az SNP igazgatójának a miértre adott válaszával::

"Nem tudom megindokolni. Az emberek javíthatatlanok. Azt hiszik, hogy a legszebben hangzó megoldások a legjobbak, amelyeket leginkább egy tekintélyelvű személyiség válthat valóra. A választópolgárok atr gondolják, hogy a megyei közgyűlés eredményei nem számítanak, de ez egy a kezdet. A történelem során más Vezérek is először csak kevés szavazatot kaptak.