Neonácira emlékezett a Fidesz szlovákiai partnere

Csehszlovák Kém | 2013. december 1. - 14:50
Békategóriás antiszemita pojácára emlékeztek a Fidesz szlovákiai szövetségesei Szimőn és róla elnevezett díjat adtak át. Botrány!

A Fidelitasszal és a Fidesszel szoros együttműködésben szervezte meg az MKP-Via Nova nyáron a Martosi Szabadegyetemet Szlovákiában. A korábban több szálon a Jobbikhoz erősen köthető és a szélsőjobb párttal együttműködő szlovákiai magyar ifjúsági szervezet tagjai a nagymagyarország-térképes pólót, Szávay Pistát polgári outfitre és Kövér Lászlóra cserélték, amiről és akikről csak az első pillanatban látszik az, hogy két különböző jelenségről beszélek.

A mókás, műkedvelő fiatalok immár sokadszorra tesznek alá a magyarországi kormányzó pártnak.

Ugye emlékeznek még: az idén májusban a Budapesten szervezett zsidó kongresszus után nem egészen két hónappal a Fidesz által szponzorált és politikusaival is megtámogatott Martosi Szabadegyetemen a Cion bölcsei antiszemita könyvet is megvásárolhatták az érdeklődők. A botrányról, amelyet a paramter.sk írt meg először, Izraelben és sok más európai országban is olvashattak.

A vállalhatatlan eszmék hirdetésére és népszerűsítésére újabban szombaton került sor Szimőn. Régi ismerősünk az MKP-Via Nova és egy az új besztercebányai megyeelnök Marian Kotleba szellemében nyíltan neonáci alapvetésű, „nemzeti radikális” Levédia Kör szervezésében egy fiatalon meghalt szélsőjobboldali figurára emlékeztek, aki mellesleg versírással is próbálkozott.

A Kantár Csabáról - mert róla van szó - elnevezett díjat olyan 35 évesnél fiatalabb személynek adják, aki magyarságot vall, irányít el minket Vésey Kovács László, a Via Nova sajtófelelőse. Amiről a sajtós kolléga hallgat: Kantár magyarságvallásának szerves része volt a zsidóellenes és a „nemzetellenes” érzelmek felvállalása is, az ifjú költőpalánta a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és Csurka István csodálója valamint egy szlovákiai neonáci sejt megalapítója is volt!

Kantár Csaba a zsidó-kérdésről: „A zsidó-kérdésem megszületéséről és fejlődéséről van szó, hogy ne kavarjam tovább a mondatokat, mint Tristan Tzara a dada-kollázst.”

„A baj nem is azzal van, hogy a zsidóság egy jelentős rétege folyton-folyvást a fazék közelébe törekszik, hiszen minden nemzet minden tagja érdemei szerint akar részesedni abból az államhatalomból, melynek szolgája. Hanem a merőkanala mélységével és az ételadagok minőségével, nagyságával.”

Kantár Csaba az antiszemitizmus vádjáról: „Ha nézeteim miatt mégis az antiszemitizmus vádjában részesülnék, akkor vállalom a bélyeget”.

Kantár Csaba a holokausztról: „Sajnos vagy sem, de pusztán csak a holokauszt miatt nem tudom jobban sajnálni a zsidókat, mint a saját fajomat.”

Kantár Csaba a MIÉP-ről és Csurka Istvánról: „Mindig rettentő sokat mondott, s amit mondott, az annyira igaz, annyira természetes számomra, hogy nem tudok tőle pontosan idézni. Ezen a számomra első nagygyűlésen egyetlen dolog tűnt különösnek, méghozzá a mód, ahogy az Igaz szóhoz jut.”

De álljunk még meg egy pillanatra, nézzük meg, milyen társaságba „keveredett” a mostanában úton-útfélen „magyarságvállaló” Fidesz-szövetséges MKP ifjúsági szervezet:

A Levédia Kör honlapja már nem, de fóruma még mindig elérhető az interneten: egy nettó antiszemita, rasszista, irredenta társaságról van szó. A fórum hozzászólói keveslik a Dávid-csillagot a honlapon, „zsiráfoznak”, amely a szélsőjobb szubkultúrában a „zsidó” szó alternatív megfelelője, és teljesen természetes módon hisznek az országhatárok megváltoztatásában is.

A szervezetet 2000-ben alapították, elnöke: Borka Zoltán. Kapcsolattartó: Kantár Csaba. Egy tizenhárom évvel későbbi megemlékező cikkben a szerző ugyanakkor magát Kantárt tatja a szervezet megalapítójának, amelynek célja a „nemzettudat ébrentartása" lenne. Borka „elnök úr” kulturális szórakozása napjainkban az Airsoft és a fradi-meccsek mentén vegetál, utóbbin előszeretettel pózol „Sieg heil” köszöntéssel és nyíltan örül Kotleba sikerének.

Két dolog gyakorlatilag biztos:

• Az MKP-Via Nova a jelek szerint Berényi elnök támogatásával minden követ megmozgat a szélsőjobboldali, náci szavazók megszerzésért is, hogy a szlovmagyar akolon belül versenyben maradjon a népszerűbb Híd párttal

• A magyarországi Fidesz a szlovákiai fiókszervezetévé degradálódott MKP a stratégiáról vagy nem tud, vagy hallgatólagosan támogatja, ami azért több kérdést is felvet.

• Belefér-e az antiszemita, neonáci eszmék felvállalása egy magát konzervatívnak, elemzők által jobboldali-populistának mondott párt szavazatszerző stratégiájába?

• Úgy tűnik: igen. Adódik a kérdés: az akció egyben a Fidesz nyitását is jelenti az antiszemita szélsőjobb felé?

Szígyen a felvidéki magyarokra nézve, hogy az alsó hangon vitatott személyiségű, hivatalosan háborús bűnös Esterházy gróf után és mellett olyan „példaképeket” állítanak a felnövekvő ifjúság elé, akik a faji alapú politizálás gondolatában hittek. Mondjuk már végre ki: a „nemzettudat” és „magyarságvállaló” bullshit-generátor alatt a hitleri Németország náci eszméit valló vagy azzal szimpatizáló alakok lassan, de biztosan polgárjogot nyernek a szélesebb közvélemény előtt is. Kíváncsian várjuk, mikor nevezik át a budapesti Kodály Köröndöt végre Adolf Hitler térnek, rend a lelke mindennek, ugye.

A magyar kormány 2014-et a magyar holokauszt évének nyilvánította. A magyarok szembenéznek múltjukkal, üzeni a fideszes propagandagépezet. Kérdés, hogy a Cion Bölcsei coming-outja, gyanús körülmények között megrongálódott Radnóti szobor, a hétvégén megrongált budapesti Hanuka-gyertyák, hogy csak hirtelenjében említsek pár botrányos esetet, mennyire árnyékolja be ezt a törekvést. Kínzó kérdés, vajon a Fidesz pártvezetése meddig fogja hagyni az MKP bénázásait, mellényúlásait vagy csupán arról lehet szó, hogy a második világháborúban milliók halálát okozó eszme, minden hivatalos póza ellenére, a mai magyar kormányzópárt egyik ideológiai alapvetésévé vált?