Állítsuk meg a székely-terrort!

Csehszlovák Kém | 2014. január 8. - 11:52
Erre megy el a magyar adófizetők pénze, hogy sok kis nackó faszkalapot termelünk Erdélybe, Székelyföldre is?

Románul beszélt, megverték: Gheorge Predut az új Malina Hedvig.

Hiába no, kezd beérni a Fidesz-Jobbik tandem nemzetpolitikája, a sok székely zászlón kívül, végre vannak felmutatható eredmények is, lassan, de biztosan megtaláljuk a helyünk a kelet-európai nacionalisták élmezőnyében. Nem is kellett sokat dolgozni rajta, hiszen az etnikai politizálás gyümölcsöző, könnyen látványos eredményeket hoz. Lehetett már érezni ezt a bukaresti román-magyar meccs körül kialakult nemzeti hiszti idején is, az úgynevezett székely kígyózásról nem is beszélve, az erdélyi magyar társadalom szép lassan csúszik a lefelé a balkáni csúszdán, ide vezet a fene nagy magyarpride.

Aki ne tudná, szilveszter idején több sepsiszentgyörgyi magyar nemzetiségű fiatal kötött bele egy már nyugdíjas korú román politikusba, beszélsz magyarul? Nem beszélt, eszméletlenre verték. Alaposan. Anyanyelve miatt. Mert románul beszélt. Ami különösen dicsőséges, hogy a hírek szerint öten-hatan vertek egy embert, Csaba királyfi népe, ez lenne a székely virtus? A megvert férfinak bordája tört, feljelentést tett, és még ezt is mondta: „Ha valaki korábban azt mondja, hogy ilyen Sepsiszentgyörgyön megtörténhet, nem hiszem el”. A támadókat azóta elfogták, eddig két fiatal magyar nemzetiségű román állampolgárt azonosítottak be.

Az igazi dili mégis az eddig az eset kapcsán született magyar reakciók böngészése. Természetesen az ügy kapcsán nagy kuss van a magyarországi médiában, mondhatni tipikus nacionalista elfojtás. Az erdélyi, partiumi lapok még csak-csak beszámolnak az esetről, szűkszavúan, csak mértékkel. Ha Gheorge Predut az új Malina Hedvig, akkor a magyar közvélemény első reakciói alapján újra átélhetjük a szlovák közvélemény 2006-os reakcióit is, már amire egyáltalán ráakadhattunk a nagy kollektív magyar elhallgatás közepette: nem is történt meg az eset, nem úgy történt meg az eset, különben is, akit megvertek egy notorikus hazudozó, ja meg különben is, olyan sokáig elnyomtak minket, ez most járt, vagy legalábbis belefér. Ezüstérmes: minek ment oda provokálni? És az eddig legjobb: a székelyek visszavágtak a román-magyar 3:0-ért.

Nem kevésbé mulatságosak és valahonnan nagyon ismerősek a lassan szivárgó hivatalos reakciók is, nem történt etnikai támadás. Malina Hedviget elmondása szerint azért verték meg szlovák fiatalok, mert magyarul beszélt. Gheorge Predut elmondása szerint azért verték meg magyar fiatalok, mert csak románul beszélt. Malináról nem sokkal később kiderül, hogy hazug és vallomása ellentmondásos, nem is úgy történt az egész, a rendőrség szerint kizárható az etnikai támadás. Predutról is lassan kiderül, hogy „óvatosan kell bánni nyilatkozataival”, különben is, nemrég előzetes letartóztatásban volt közokirat-hamisításért. Mintha a két esetnek lenne köze egymáshoz, ha így haladunk jó esély van arra, hamarosan megtudhatjuk: Predut saját magát verte meg, sőt puszta kézzel eltörte bordáját is!

Jah, Dunának, Oltnak egy  a hangja.

Majd el felejtem, azt azért ugye mindenki tudja, hogy a rommagyar autonómia-törekvéseknek, megannyi, rengeteg aprómunkát, előkészítést követelő román-magyar konferenciának, közös ügyeink békés kibeszélésének tehet most be a mostani eset a román közvélemény egy tekintélyes részében. Amúgy Fico-Kalinák módra le lehet tagadni az esetet, meg sem történt, de az aligha győzi meg a román közvéleményt. Most mindenki gondolkozzon el gyorsan magában, vajon hányan hiszik el a szlovák kormány hivatalos álláspontját Malina, győri lakos hazudozásairól? Mert nincs az a második székely menet, tele román zászlóval, amely a nacionalista indulatot és dühöt csillapíthatná. Amúgy e kijózanító sorok helyett írhatnék valami távolságtartó sajnálkozó bekezdést is, csak látni kell, hogy a legújabb etnikai rommagyar politizálásban már a projekt kilövése pillanatában bele volt kódolva a kudarc.

Sepsiszentgyörgy egyébként azon kívül, hogy az egyik legnagyobb székely közösséggel rendelkező város, azért érdekes, mert polgármestere az a nacionalista RMDSZ-es Antal Árpád, aki az elmúlt években végigturnézta, zabálta a Kárpát-medencét a székely autonómia álmával. Most az eset kapcsán képes volt lenyilatkozni: egyre több a provokáció Sepsiszentgyörgyön. Értjük. Tehát ha valaki Romániában nem beszél magyarul, az provokáció. Minimum verés jár érte. Ez teljesen hülye? Mint ahogy teljesen megbolondult a a sepsi rendőrség is, amely még december elsején rótt ki 33 ezer forintos bírságot egy román fiatalra, mert román zászlót lobogtatott a város főterén, Ez román föld, kiabálta. Tort ül a nacionalizmus, semmi kétség.

Az etnikai alapú nemzetpolitizálás első gyümölcseiről írtam az elején, és nem az autonómiáról, amit így, biztosan nem lehet elérni. Vajon milyen szellemben nevelhetik arrafelé a fiatalokat mostanában a székely tanítók? Erre megy el a magyar adófizetők pénze, hogy sok kis nackó faszkalapot termelünk Erdélybe, Székelyföldre is? Azt mondja az egyik megmondó csávójuk, ilyeneket nyilatkozik: annyi közöm van Romániához, hogy ott fizetem be az adómat. Facepalm. Ebben a szellemben akarjátok ti az autonómiát elérni? Ha Demeter Szilárd, Tőkés kabinetvezetője így beszél, milyen lehet a többi? Oké, most kaphattunk egy kis ízelítőt, most még először kérdeztek, aztán ütöttek.

Van két javaslatom is gyorsan a végére: keressünk már 3 különbséget a

Szabadkai magyar fiatalokat verő szerbek

A felvidéki magyar diáklányt verő szlovák kopaszok

És a román politikust verő székely legények között!

Nagy most megint a sírás, szegény Malina Hedviget elüldözte ez a gonosz szlovák állam, bezzeg az Eu megint hallgat. Javaslom a szlovmagyar és rommagyar érdekképviseleti szerveknek és küldöttségeknek, próbáljanak egyeztetni az erdélyi román kollégákkal, mikor repülnek ki Strasbourgba. Talán így panaszaikat, együtt, közösen megérti az Európai Unió is, amely eddig ugye „süket” volt hasonló problémák meghallására és amely szerintük béna kacsaként viselekedett. Nem lennék most az Eu helyében, de az biztos: megértem őket, hiszen az a klub nem piszkos kis kelet-európai nacionalizmusok apró-cseprő frusztrációra lett kitalálva, ehhez az adott tagországok társadalmának kell belül, egymás között válaszokat találni. Nekünk, nekik most így sikerül.

Üdv az ököljog évében!