Fuck you, Béla!

Csehszlovák Kém | 2014. február 13. - 13:18
Mit ér a kétnyelvű feliratok melletti kiállás pozitív morális hozadéka, ha másik kezetekkel a másság el nem fogadását írjátok alá?

Ez a hír: támogatja a Híd elnöke a KDH elképzelését, miszerint a szlovák alkotmányban rögzítsék a házasság egy férfi és egy nő köteléke. A párt szerint a melegházasság nem tartozik az emberi jogok közé.

Bárdos Gyula Szlovákia egyik lehetséges elnökének nem tetszik az azonos neműek élettársi kapcsolata és ellenzi azt is, hogy meleg párok gyermeket fogadjanak örökbe.

Odáig az rendben van, hogy egy ilyen ember ne legyen az ország elnöke, hiszen nem tudná tiszta lelkiismerettel képviselni az ország összes lakóját, de azért van annak némi mókásan fanyar bukéja, amikor azt látjuk: a teljes szlovákiai magyar politikai establishment kisebbségellenes politikára adná a fejét.

Azon sem érdemes már nagyon meglepődni, hogy a titkos MKP csodafegyver a bajszos V-2, hogyan vélekedik az azonos neműek házasságának kérdésében. Jobb helyeken már csak UFO-nak nézik az ilyet. Egy olyan párt esetében, amely előszeretettel vírusozza politikai ellenfeleit, háborút hirdet meg a többségi lakosság ellen, összeáll Robert Fico pártjával miközben ha nem a zsebüket tömik ki, köpködik azt, ifjúsági szervezete nácikkal haverkodik, és a szervezet elnöke nyiltan irredenta próbanáci, ez nem kérdés, ez már csupán egy újabb megszokott önégetés. Az, hogy az MKP háza táján nem viccelnek jelzi: a párt körüli szervilis sajtó keményen nekiment Bauer Edit (MKP) EP képviselőnek, aki – többek között a fideszes Szájer Józseffel, Járóka Líviával, a jobboldali liberális Bokros Lajossal vagy a szoci Göncz Kingával együtt – megszavazta a melegek házasságáról szóló EP-s Luhacek-jelentést.

„Sokba kerülhet Bauer Editnek a Lunacek-jelentés megszavazása az Európai Parlamentben” – fenyegeti meg az akár politikai karrierjének lenullázását is felvállaló képviselőasszonyt Fb oldalán az egyik mikrofonállvány MKP-weblap, a marokkói portálon pedig a párt „keresztény platformja” adott ki nyilatkozatot a „vallási szabályok betartását” szorgalmazó EU-s képviselő nyilatkozatának támogatására. Röhej és döbbenet.

Ez Putyin Oroszországa, Orbán Magyarországa, Fico Szlovákiájának világa, az időben el nem készült olimpiai stadionok és szállodák világa, a magyar állampolgárok megkérdezése nélkül, titokban, tender nélkül megszületett paksi paktum világa, az antifasisztákat verő nácik kivizsgálásának ügyét simán elbagatelizáló, kikerekedett bociszemekkel rácsodálkozó és eljárási fennakadásokra hovatkozó belügyminiszter világa. Az MKP haverjai ők mind.

Putyin Oroszországa, ahol a szexuális kisebbségek tagjait nyíltan megalázhatják, meggyalázhatják és megszégyeníthetik, ahol több ezer kutyát mészárolhatnak le, áldozhatnak fel egy gigantikus, megalomán és a kezdetektől kudarcról-kudarcra haladó, az orosz népen elkövetetett társadalmi kísérlet nevében. Orbán Magyarországa, ahol a fideszes szervilis sajtó a tolerancia diktatúrájáról cikkezik a kisebbségi jogok deficitjére való felhívás apropóján minden évben, kordonok és nácik által fejberúgott rendőrkutyák sorfala között megrendezett melegfelvonulás kapcsán, Fico Szlovákiája, ahol egy nemzeti kisebbség tagjának országot kellett váltani folyamatos hatósági buzerálások és tyúkszemrelépések miatt. Ez az MKP világa.

És akkor eljött a nap, amikor ehhez a világhoz csatlakozna Bugár Béla elnök úr is. Béci, megbolondultál? Tudod milyen üzenete lenne ennek az aláírásnak, amelyet a szemforgató farizeus banda kiáltványára teszel? Béci, nem leszel jobb, mint az a szerencsétlen krasznahorkai magyar paraszt, aki „idegenrendészeti okokból” közösen szervez romaellenes tüntetést a már besztercebányai megyeelnökségig jutó Marian Kotlebával, a falu megtisztítása céljából.

A Parameter még úgy tudja: sem Szlovákia, sem Magyarország nem teokrácia, jó tudni: van egy olyan kitétel is a szlovák alkotmányban – amúgy a magyarban is – hogy az nem függ semmilyen vallási előírástól. Egyszerűen fel nem foghatjuk józan, polgári ésszel, mit akar Figel és Bugár oldani az alkotmány módosításával a szlovák állampolgárok életébe való beleszólásával. A bumm.sk utánajárt a felháborító esetnek, a Híd sajtóosztályán így tájékoztatták a szlovmagyar hírportált: „A párt a melegházasságokat nem tudja és nem akarja támogatni. Az emberi jogok tekintetében minden állampolgárt ugyanazok a jogok illetnek meg, ez nem tartozik közéjük." 

Eközben egészen biztosan Szlovákia és Magyarország alkotmányában vagy alaptörvényében ott szerepel előkelő helyen az Emberi Jogok Nyilatkozata, amely első cikkelye így hangzik: "Minden ember szabad és egyenlő joggal, méltósággal rendelkezik. Az alapvető emberi jogok és a szabadság elválaszthatatlan, elidegeníthetetlen, sérthetetlen és visszavonhatatlan." A harmadik cikkelyben ez olvasható: "Az alapvető jogok mindenkit megilletnek, faj, bőrszín, nyelv, hit vagy vallás, politikai vagy más meggyőződés, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzetre való különbségtétel nélkül".

Amennyiben a mai napig léteznek még olyan országok, ahol eltérő szexuális életet folytató emberek nem rendelkeznek hasonló jogokkal, mint azok, akik szexuális orientációjukat tekintve a többséghez tartoznak, akkor a törvény kiterjesztett értelmezésében elmondhatjuk, hogy ezek az országok – így Szlovákia és Magyarország is – súlyosan sértik az emberi jogokat.

Egyszerűen fel nem foghatjuk, miért veszélyeztetné a család úgynevezett fogalmát, ha két meleg vagy leszbikus örökbe fogad egy gyereket. Vagy megházasodik. Kit zavar ez? Ezeknek az emberekenek miért ne lehetne joguk örököst felnevelni, miért nem gondoskodhatnak utódról, mint bárki más? Nem kötelező, hogy tetszen neked vagy neked, ráadásul közvetlenül semmilyen befolyással nincs az életedre ha egy meleg pár házasodik vagy örökbe fogad egy gyermeket. Vagy ezeknek az embereknek úgy kell élni, hogy eltitkolják szerelmüket? Ezt akarná a jóistenke is?

Egyáltalán: ti nagyhangú hőbőrgő, papírral magyarságotokat minden áron igazolni akaró turbómagyarok, aktuálpolitikai pártérdekek alapján populista maszlagot felböfentő, jobb sorsra érdemes pártpolitikusok, nem ismerős ez az érzés?

Hello szlovmagyarok, a jelenlegi Fico törvény hatása miatt ugyanúgy el kell titkolnotok magyar állampolgárságotokat, mint egy meleg párnak egymás iránti szerelmét - a többségi nacionalizmus és homofóbia miatt. Ti mindannyian kisebbségiek vagytok, saját magatokat köpitek szembe, ha beálltok a farizeus KDH mellé, szégyen. Az emberiség történelme már nagyon sokszor megmutatta, mire képes a vallási fundamentalizmus, egyetlen ideológia rákényszerítése a társadalomra. Ez pedig ellentétes a modern és civilizált társadalmi  alapelvekkel. Ha Bugár aláírja a KDH javaslatát, a Híd erre az útra lép rá.

Nem is olyan régen még nem volt egyértelmű a feketék és a fehérek együttélése és esetleges vegyes házassága, napjainkban több esetben is fel lehet emelni szavunk a szlovmagyar kisebbségi jogok hatalom általi csorbítása miatt. Pont ti, szlovmagyarok lennétek azok, akik támogatnátok egy másik kisebbség ellen forduló alkotmányos megszorító intézkedést? Mit ér a kétnyelvű feliratok melletti kiállás pozitív morális hozadéka, ha másik kezetekkel a másság el nem fogadását támogatjátok? Jól meggondoltátok ti ezt?

Nemrég jött ki Csehországban a felmérés, a meleg és leszbikus kisebbség támogatása a jobboldallal szimpatizáló, Prágában élő, egyik vallási közösséghez sem tartozó, 20 ás 29 éves koroszályban sokkal gyakoribb, mint azoknál, akik a baloldallal szimpatizálnak, vallásos emberek és a 60 évnél idősebb korosztályhoz tartoznak. Egy 2013-as felmérés szerint a cseh társadalom 72 százaléka ért egyet a regisztrált partnerséggel, a csehek 51 százalékának nincs problémája, amennyiben két meleg ember házasságot köt, ugyanakkor a meleg párok örökbefogadásának lehetőségét, a csehek csupán 34 százaléka támogatja. Meglehetősen izgalmas és szemmel láthatóan jól elkülöníthető a különböző politikai pártok és támogatóinak véleménye.

Nem mondom, hogy a csehországi helyzet tökéletes. Közel sem, sőt. De azért azt lássuk be, hogy egy szomszédos ország társadalma, amely hasonló kihívásokkal küzd, hasonló múlttal rendelkezik, mint a szlovák vagy a magyar, valamennyire emberségesebben és toleránsabban közelíti meg ezt a sokakat is érinthető kérdéskört. Nézzünk Prága felé és gondoljunk néha azokra is a pártok népszerűségi adatainak böngészése közben, akik beszavaznak a parlamentbe. Jó lenne ha mi is elindulnánk végre a 21. század felé.