Állj fel lószar, légy magyarrá!

Csehszlovák Kém | 2014. március 13. - 08:39
Állj fel lószar, légy tóttá! – hangzik az egyik magyar népi mondás, higgyétek el, van ám a magyarokra is épp elég kedves kifejezés a szlovákban.

Én elhiszem, hogy kampány van Magyarországon és kampány idején mindenki meghülyül, de azért a hülységnek eddig voltak határai, úgy tűnik Maradék-Magyarországon ez megszűnt. Legújabb borzalom a Fidesz által felvásárolt Szily Katalin kirohanása, amely büntethetővé tenné a kokárda jelképének megsértését! Mindez az exszocialista képviselőasszonynak annak kapácsán jutott eszébe, hogy a Kormányváltás választási plakátjain kutyán, macskán és egy kismalacon is ott figyelt a „nemzeti jelkép”.

A legundorítóbb az egészben, hogy a fideszes propagandagépezet a szavazók jobbikos énjére próbál mindezzel hatni, mert azt azért látni kell, hogy még a józanabb jobboldali szavazópolgár sem túlzottan lát kivetnivalót az E14 ötletesnek mondható választási plakátjaiban. Persze azok az együgyű polgártársaink, akik kardélre hánynák az osztrák humoristákat, akik nemrég Bécsben „merészeltek gúnyt űzni” az egykor szebb napokat látott egykori Hungária koronázási ékszereiből, azoknak persze most is egybe folyik taknya-nyála a dühtől és örökös kisebbrendűségi érzéstől hajtva „zsidózni” kezdenek: bezzeg, ha Dávid-csillag kerül a macskára! (Tényleg, mi is van akkor?)

Csak ez és a nacionalistákban lakozó másság elleni féktelen gyűlölet lehet az oka, hogy egy olyan eredendően cuki, az emberekben lakokozó pozitív élményekre ható választási kampányplakát kapcsán valakinek nemzeti jelképek gyalázása és és az örök absztrakt zsidó fenoménja jut csak eszébe. Vagy mégsem? Emlékeznek még erre az sms-re: „Becsületesebb kokárdát kitűzni, mint titkon a vörös csillagra szavazni!” Nem volt ez olyan rég, 2002-ben, amikor a haza nem lehetett ellenzékben és az országgyűlés tudott parlament nélkül is működni.

Segítsen már valaki, mennyivel volt jobb, amikor hónapokkal a bukott választások után, a sok agymosott fidesz birka kokárdában parádézott a városban, úton-útfélen? Lehet akkor Szily Kati szavait úgy értelmezni, hogy a kokárda nemzeti jelkép, kivéve akkor, amikor a Fidesz sms-t küld, hogy tessék hordani a választások alkalmából? Vagy csupán arról lenne szó, hogy a fideszesek ennyire búvalbaszott, karót nyelt nemzetes uramék lennének, akik egy már-már biztosan megnyert választás tudatában egy szomorú szemű kismacska, egy cuki szopósmalac és egy borzas kiskutya látványára ökölbe szorul a kezük és menten feljelentést írnának?

Amúgy, akik most kollektíven sikongatnak, állítólag mekkora sérelem érte a "nemzetet", emlékeztetném őket, a magyaroknak van a legkevesebb joguk ez ügyben földhözcsapdosva magukat hisztériázni. Ha már. Még a 90-es években az OSZK-ban beleakadtam egy legendás gyűjtésbe: a környező népekről, szomszédainkról, magyar nyelven különböző dehonesztáló mondásgyűjteményeket tartalmazott. Nem voltam rest, összeadtam a közmondásokat, a „tótok” elképesztő fölénnyel, több, mint 170 különböző "jókívánsággal" nyerték meg az intolerancia versenyt. Ezüstérmesek a „zsidók”, harmadik helyen az „oláhok” végeztek. Németek, „rácok”, „cigányok” futottak még kategória.

Állj fel lószar, légy tóttá! – hangzik az egyik népi mondás, higgyétek el, van ám a magyarokra is épp elég kedves kifejezés a szlovákban.

Csakhogy ez a jópofa plakátsorozat nem erről szól. Az van, hogy amit nagyjából mindenki tud az ellenzéki oldalon, mindeki tisztában van a választási vereséggel, onnantól kezdve, lehet viccelődni, érzelmekre játszani. Az ellenzék hülyére veszi a következő majd három hetet, elég mókás látvány a választási győzelem előszelével belengetett, befeszülő kormánypárti szavazó. 2014-ben emiatt büntetőjogi kategóriába emelni az ilyen eseteket? Ami ráadásul erősen belemagyarázott és politikai érdekektől vezérelt? Kiscicán kokárda, hűvazze, Szegény Szily Katalin mindig ott van, ahol a legnagyobb a baj, azért egy ilyen neofita magyarkodást már a Fidesznek is ciki lett volna bevállalni. De tényleg, miért nem máris halálbüntetést szabtok ki? 

Úgy tűnik, Magyarországon még az etnikai fundamentalisták is puhábbak: Talpra magyar, híg a haza!