ELNÖKVÁLASZTÁS: Kiska felajánlja az MKP-nak Árva várát?

Csehszlovák Kém | 2014. március 17. - 14:28
Ha Kiska egy cseppet is reálpolitikus, akkor a második forduló előtt figyelmen kívül kell hagynia a totális szereptévesztésbe került Berényit, Bárdost, és tudatosan nacionalista vagy „csak” hülye kampánystábjukat is.

"Ez a megmérettetés nem rólam szól, hanem rólunk, az egész közösségről. Lehet ez egyfajta magyar népszámlálás" – nyilatkozta az indexnek közvetlenül a választások előtt Bárdos Gyula leszerepelt köztársasági elnökjelölt.  

Bárdos önbeteljesítő szavait – talán mégsem ő volt a legmegfelelőbb jelölt ennek a projektnek a lezavarására – mindössze két nappal a választások után már mentegeti  a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, aki mellesleg bevallottan jól érezte magát, hogy nyíltan felvállalta Bárdos támogatását.  "Szlovákiában március 15-én ugyanakkor nem népszámlálás zajlott, hanem a legjobb ingyenes közvélemény-kutatás", írja.

Nem. De én kimondom, amit senki nem mer: 2014-ben, Szlovákiában a „magyar jelölt” hívószóval már csak összesen 97 ezer ember mozgósítható. Ez ma a barcelonai Nou Camp-stadion legnagyobb befogadóképessége. Ennyi.

Meg vagyunk zavarodva? Miért nem lehet a méretes kudarcot méretes kudarcnak hívni? Élek a gyanúperrel, nem érti a Magyar Közösség Pártja, miért szavaztak olyan kevesen Bárdos Gyulára, hiszen korábban, ha egy országos jelentőségű választást tartottak Szlovákiában a dél-szlovákiai területek egyértelmű MKP-s fölényt mutattak ki. Hogyan lehetséges, hogy az MKP titkos bajszos V2-ese még így is sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint a legutóbbi országgyűlési választásokon az MKP?

Az egyébként is tragikus adatot tovább lehet fokozni! Az MKP előre nem várt, látványos mélyrepülése és saját szavazótáboruk megdöbbentő elvesztése persze nagyon is racionális okokra vezethető vissza, hiszen az utóbbi hónapok megosztó politikája nem is nagyon hozhatott a párt számára más eredményt. Ráadásul úgy, hogy az elért 5,1 százalékos eredményt kitevő szavazatok felét, a legújabb szavazatvizsgálatok alapján, a napi szinten ócsárolt Híd szavazói szállították. Ők azok a választók voltak, akik kertművelés és KDH-s közös jelölt helyett, vírusozás ellenére, mégis Bárdost választották. Az ő szavazataik nélkül az MKP jelöltje még tragikusabb eredményt ért volna el.

Persze a Híd szavazói nemcsak a magyar jelölt mellett tették le voksukat.Közel tíz százalékuk döntött úgy, hogy magasról tettek az MKP választási pettingjére és Béláék alkalmatlan jelöltjére, és már az első fordulóban viszonylag magas arányban értették meg a választások legfőbb üzenetét és szavaztak Fico ellen, azaz Kiskára!

Ne feledjük, ha a szlovákiai magyar választók önös érdekek és belharcok helyett Szlovákia érdekét néznék, akkor ez Kiska számára minimum 8 százalék plusz szavazati arányt jelentene két hét múlva a második körben és változatlan szavazati arányok mellett a magyarok gyakorlatilag eldöntenék a választások kimenetelét is. Ez olyan politikai tőke lenne, amire aztán később is hivatkozni lehet.

Úgy tűnik, mindezt az MKP-nál egyelőre másképp gondolják, mert mi történik?

Bárdos kicsapja az asztalra a magyar-kártyát!

Cuki volt Bárdos nyilatkozata a választások utáni napon: az MKP elvárja(!), hogy Andrej Kiska megmondja, mit ad a magyaroknak, aztán majd eldöntik támogatják-e vagy sem.

Nem kétséges, az MKP internetes pártlapja korábban már megdolgozta Kiskát, a vele készített interjúból kiderült, nem akarja megnyitni a Beneš-dekrétumok kérdését és nem ismeri a „Szlovákiai magyar kisebbségi minimum” nyilatkozatot sem. Az agymosott hívek számára természetesen nem kellett több, Kiska is, mint a többi, “kvázidemokrata” lett, akivel nem lehetséges az együttműködés. Pont.

Az MKP és a Smer nagyszombati megyei közgyűlési alelnöki posztját lezsírozó közös mutyija után, nehéz elhessegetni a gondolatot: Bárdos titokban akarva vagy akaratlanul összejátszik Ficoval, a szlovák demokratikus pártok ellenében. Mert mi történik valójában? Nem kell ahhoz politológusi végzettséggel rendelkezni, hogy lássuk: ha az MKP minden áron olyan kérdésekben akarja szóra bírni Kiskát a második forduló előtt, amelyekre nemhogy most, de 20 éve nehezen találni megoldást, akkor roppant nagy felelőtlenséget követ el és kockáztatja a Fico elleni győzelmet. Vagy tényleg azt várjátok, hogy Kiska hirdesse ki a magyar autonómiát.

A szlovmagyar politikai érdek képviselete nagyon fontos kérdés, de nem a választások célegyenesében kéne felvetni, mert a szlovák mátrixban egészen más hatást eredményezhet, ha mégoly jó is az eredeti szándék.

Bárdos most egyet tehet: ha valóban érdekelt a ficoi nacionalista-populista politika megroppantásában, nem hallgat szarházi tanácsadóira, hanem felszólítja híveit Kiska támogatására. Ellenkező esetben Bárdos elveszíti azt a politikai tőkéjét, amelyet még a Híd szavazók egy jó része is értékelt és politikájával az SNS nyomába lép: ő maga húzta ki a magyar kártyát!

És Fico köszöni szépen, hátradől. Emlékezzetek, Radičová is ott vérzett el Gašpi ellenében, hogy ez utóbbi a jobboldali jelölt nevében küldözgetett autonómiát ígérgető választási szórólapot országszerte.

Próbálunk nem naivak lenni: a magyar nacionalisták biztosan nem azért mutatták most meg magukat egy sehova nem vezető és hatalmas csalódást okozó kampánnyal, hogy benyújtsák a számlát, ahogy azt tették Nagyszombat megyében is.

Szlovákia szerencséje, hogy a kérdésben nem egy nyolc éve parlament kívüli pártocska fingja a passzátszelet. Ha Kiska egy cseppet is reálpolitikus, akkor az elnökválasztás második fordulója előtt figyelmen kívül kell hagynia – legyünk jóhiszeműek - a totális szereptévesztésbe került Berényit és Bárdost, tudatosan nacionalista vagy „csak” teljesen hülye kampánystábjukkal együtt. Egyértelmű ugyanis, hogy sokkal több szlovák szavazatot veszíthet a “magyar ügyek” melletti demonstratív jellegű kiállásával, mint amennyi magyar szavazat kapna emiatt  Dél-Szlovákiából.

Az MKP-s spin doctorok azt is elfelejtik: nem a kilencvenes években vagyunk, amikor még büszkén dagadhatott a magyar kebel attól, hogy a déli területeken az országos átlaghoz képest magasabb volt a választói részvétel.

Úgy tűnik: az MKP épp most játszotta el azt a nagy nehezen kialakított minimális pozitív atmoszférát, amely pártját belengte Bárdos személye miatt, a szlovák választók személyében. Az ilyen totálisan felesleges nacionalista asztalcsapkodások miatt Bárdos politikai alapállása lenullázódott és a jó Gyula kb. Csáky és Slota mellé került. Következetes magyar érdekképviselet – igen, bebaszni a csűrajtót és az asztalra csapni üres zsebbel két választási forduló között nyílt zsarolás formájában – nem.

Persze, azért izguljunk,  hogy amennyiben Kiska mégis magától felajánlja az MKP-nak Árva várát, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala minden tagját időben értesítse e-mailben és telefonon is!