Nemzeti pornó DS-ben

Csehszlovák Kém | 2014. április 17. - 16:18
Könnyfakasztó intellektuális felsőbbrendűségbe csomagolt nemzeti fullgagyi - pörög a Trianon-biznisz Dunaszerdahelyen is.

Nemzeti pornó Dunaszerdehelyen, szem nem maradt szárazon, a legjobb török vagy dél-amerikai szapanorpera sem tudott volna ennyi „őszinte” érzelmet produkálni, mint a magyarországi szélsőjobbhoz köthető nemzeti rockzenekar legutolsó csallóközi fellépése a Sikabonyi Közösségi Házban. Korábban a helyi képviselő-testület néhány tagja tiltakozott a zenekar fellépése ellen, véleményem szerint feleslegesen, hiszen ami gagyi és szar, arra a közönség sem kíváncsi. Ha a több, mint húszezres Szerdahelyben huszonhárman elmentek a koncertre az teljesen rendben van – mi nem tiltunk semmit, hogy az érdeklődés ennyire minimális volt, az a produkció színvonaltalanságát mutatta.

G. Kirkovits István, az úgynevezett „nemzeti rock” elnevezés kitalálója és egykori Pannon Rádió műsorvezetője és a műfaj egyik fő ideológusa szerint a „nemzeti rock hármashalma” az Ismerős Arcok, a Kárpátia és a Romantikus Erőszak nevű zenekarok. A skinhead gyökereiket és a futballhuligánok világát bemutató két utóbbi zenekar rendszeresen fellép a Jobbik rendezvényein és a magyar nacionalisták ellenszigeténk számító ún. Magyar Szigeten is, míg előbbi gyakran megfordul a hatuma között is.

Az Ismerős Arcokról bármelyik (ál)liberális megmondóember kapásból tudja, hogy egy ordas eszméket képviselő, veszélyes neonáczy zenekar, nyilván hasonszőrű közönséggel – írja a Via Nova Sajtósa és vérfideszes és jobbikos bloggere az álértelmiségi weblapon.

Természetesen nem ez a probléma ezzel a legújabb kori magyarsághypera rácsatlakozott másodvonalbeli rythm&blues-zenészek által alakított, nemzeti giccset előadó, könnyfakasztó projekttel, amelynek vezetője maga is érzi, hogy roppant problémás hétpróbás skinheadekkel egy helyen említésre kerülni.

Az Ismerős Arcok – nyilvánvaló anyagi szempontok és minél több meghívás érdekében – megpróbál távolságot tartani az egyébként sok helyen vállalhatatlan „nemzetirockosok” táborától. Természetesen a legmókásabb jelenetek a zenekar pénzéhsége és a megvezetett hívek, őszinte rajongásából fakadó konfliktusok. Történt, hogy Siklós település helyi fideszes alapszervezete meghívásában léptek fel a dél-magyarországi városkában, mire a zenekar „jobbikos” rajongói tiltakozásul az „álnemzeti” fideszesekkel való lepaktálás miatt, elégették lemezeiket, cédéiket.

Nem kétséges, a zenekar nem a kapusznis, maszkos ultrákhoz és a seggükre is nagymagyarországot felvarró fanatikusokhoz szól elsőrorban, dalaik a sorok közötti olvasásról szólnak, egy vélt titkos ellenállásról, amit nem lehet kimondani, de persze mindenki érti: Minden visszatér – szól egyik daluk címe és itt termszetesen a Jedire gondolnak és Szarka Ákosra, (nem). Innen nézve aztán tényleg kapitális frusztrációnak tudjuk már csak be a Vésey Lacika próbálkozását, aki mindenhol náczykat lát, holott csak hétköznapi emberekről van szó.

Az Ismerős Arcok természetesen a most nagyon divatos nemzeti dohánybolt – nemzeti rock – Nemzeti Sport  vonalon próbál érvényesülni, fogadnak el meghívásokat. A zenekar és fent említett műfajbéli társai amolyan négynegyedes igéntelen lakodalmas rock szintű igényeket elégít ki, csak itt nem a „hosszú fekete haj”, hanem „trianon” a maszturbáció tárgya. Igény szerint full gagyi, amelynek mértékét ott lehet eldönteni, hogy mekkorát hazudnak. A szélsőjobboldallal előszeretettel kokettáló Via Nova íródeákjának beszámolója szerint a kategória kétségkívül legszánalmasabb végtermékét az Ismerős Arcok teremti elő, mert valami könnyfakasztó intellektuális felsőbbrendűségbe próbálják csomagolni nemzeti pántlikás, hazaszeretettől benedvesedett termékük.

Aki egyébként nem tudná, az Ismerős Arcok két rythm&blues zenekarból az Udvari Bolondok és a $texas tagjaiból alakult. Amikor még a kényszer és a direktpolitizálás nem vitte rá őket, az akkor még a létező és kiterjedt budapesti éjszakai több tucat klub valamelyikében léptek fel rendszeresen. 

A zenészek és zenekaraik története kicsiben megmutatja azt is hogyan politizálódott át az elmúlt évtizedben Magyarországon gyakorlatilag minden és a két világháború kirekesztő nacionalizmusa hogyan fertőzte meg a modern polgári demokráciában élő és embereket. Sajnos, Nyerges Attila és Vésey elvtárs sem értette meg: a zene az valami sokkal feljebb való dolog annál, minthogy alárendeljük bármiféle nacionalista történelemszemléletnek.

Nemzeti rock, mi? Ugyan. Kellően fantáziatlan produkciók + tehetségtelen zenészek és egy divatosnak tartott címke.