A szlovmagy nacionalista értelmiség tündöklése és bukása

Csehszlovák Kém | 2014. augusztus 5. - 12:42
“Átgondoltam a dolgot és igaza van Viktornak, faszkivan a liberális demokráciából.” Epic fail – erre mondják.

Emlékeztek még, amikor 2013-ban a Csallóközi Kinyilatkoztató lekommunistázta Gombaszöget? Jó móka volt, Barak Laci is vitriolba mártotta tollát, megénekelte a Felvidék Zombiját. De mit ad isten, Duray – mert ugye róla van szó – a Fidesz ötödik hadoszlopaként törtető, lejárt szavatosságú megmondóemberke, 2014-ben is megszólalt, és a minden értelemeben totális bukást hozó Martfeszt után ellátogatott a tavaly még általa kommunista fertőnek tartott Gombaszögi Nyári Táborba. És ha már ott járt, újra kinyilatkozott:

a rendezvény szakított a „liberális", „szabados" és „parttalan" jelleggel!

Hangosan felkacagtam, amikor itt jártam Duray írásában, hiszen, ezzel gyakorlatilag a krasznahorkai tábor szalonnacionalista szervezőit rúgta tökön úgy a Lejárt Szavatosságú Megmondó, mint Viktor Tusnádon az egész MKP-s bandát. Felettébb szórakoztató folytatást ígért a történet, hiszen Gombaszög szervezői csipkés keszkenővel határolódtak el vérnacionalista MKP-s felebarátaiktól, fintorogva, orrukat befogva szemlélték őket, mint amikor az egykori kommunista pártitkár meglátogatta az ideológiailag képzetlenebb parasztokat a szántáson.

Mert ha azt hittétek, hogy itt vége a történetnek, tévedtetek. Ahogy azt várni lehetett, a gombaszögi szervezők kizavarták a lövészárokba egyik “mesterlövészüket”, hogy helyre tegyék a magyar nacionalista frusztrációkat még őszintén megélő Felvidéki Zombit. Kovács tizedes láthatóan nem állt a helyzet magaslatán, érezhetően nem tudta eldönteni, hogy még felszopja az öreget azon a bizonyos ponton túl is, de végül diszkréten félrefordította a fejét és csak beleeresztett egy sorozatot.

Ne tessék haragudni Duray bácsi, de…

Úgy tűnik, felnő egy újabb generáció, amely képtelen túllépni a jó öreg és fejünkre annyi bajt hozó nemzetállami gondolkodáson. Kovács tizedes, nem a nemzetállami egyenlőtlenségek lebontását kell meghirdetni, hanem a nemzetállamok lebontását! Tudod, hogy a Pocakos Tábornok, akit nemrég meghallgattál, pont ennek ellenkezőjét szeretné, homogén nemzetállamot építeni, miközben véresre tapsikoltad a tenyered. Hogy is van ez?

“Nemzet”=”Érték”?

Duray szerint a 2014-es Gombaszög “pártsemleges volt, de nem politikamentes és nem volt nemzet semleges”. Kovács tizedes állítja: “a rendezvény ideológia és pártsemleges, de nem értéksemlelges volt”.  Nézzük, mik ezek az “értékek”, Kovács szerint:

-         Nem jobb vagy bal

-         Magyar a magyarral

-         Nem elszigetelt egyének, hanem közsségek

Fantasztikus időutazásban vehetünk részt e hívószavaknak köszönhetően, amely visszavisz minket a múltba, egészen a 20-as, 30-as évek fajvédő mozgalmakig! Ezzel az írással Martoson megkaptad volna a nagyszínpadot a Tankcspada előtt, tizedeském...

A felsorolt szempontok alapján nem vitás, Martos mellett Gombaszög is hasonló alapelvek mentén “közösségépítő”, “nemzetépítő” munkát folytat a fiatalok között, csak kevésbé direkt módon, a “nemzetileg kevésbé elkötelezetteket” próbálja elragadni. Ugyanakkor nem egyértelmű, milyen értelemben gondolja a szerző ezt a nemzetépítést. Illetve, mit gondol a “közösség” fogalma alatt.

Hadd fogalmazzak meg most kétségeket – a liberális demokrácia szemszögéből!

Társadalomtudományi ismereteink alapján tudjuk: a “nemzetek” nem istentől származtatható, időtlen-idők óta létező entitások, hanem a 19. és 20. század során létrejött társadalmi konstrukciók. Ehhez kapcsolódnak olyan kifejezések, mint “nemzeti érték” vagy “nemzeti eszme”, amelyek a gyakorlatban arról szólnak, hogy az emberek “nemzetekre” oszthatóak, az ember önmaga pedig “nemzeti lény”.

De hát ez a folyamat Európában már mindenhol végbement, ez az azonosulási keret már létezik, kellően reprodukált! Nem értem, milyen közösséget szeretnétek építeni?

Nem korrekt összemosni a közösség fogalmát a nemzet fogalmával, ez így minimum kirekesztő.

Traumatizáló. Vagy már te is vettél asszimilációs célpont pólót, Balázs? Amennyiben pedig azt válaszolnád, hogy hát a hatuma és a magyarországi magyarok között hoznál létre valamiféle azonosság tudatot, erre azt mondom, hogy célod, amennyie lehetséges, már létezik. Ennél többet nemigen tudsz már az ügyben tenni, esetleg ronthatsz még rajta.

De a legszebb mégis a vége lesz. A globalizmusba, web2őbe, liberális demokráciába, többpártrendszerbe és szabad piacba, lassan, de biztosan föderalizálódó Európai Unióba beleszületett, röghöz kötött magyar parasztgyerekeink őrült kognitív diszonancia-harca ez: a fiatal táborszervező lebassza Durayt, számára már kínos magyarkodása miatt, sőt, visszautasítja a gombaszögi táborra használva a szerinte tévesen értelmezett “liberális” jelzőt. És Kovács ezután elmegy Tusnádfürdőre, meghallgatja Orbán illiberális államát meghirdető beszédét, elalél, majd kiírja a Facebookra:

“Átgondoltam a dolgot és igaza van Viktornak, faszkivan a liberális demokráciából.”

Epic fail – erre mondják.