G. Fodor az Orbán-kormány ellen

Csehszlovák Kém | 2014. december 2. - 13:47
Az oroszok háta mögül mutogat az amerikaiakra a Fidesz tanácsadója.

Az elmúlt hetekben a magyar közvéleményt is egy kitiltási ügy foglalkoztatta – kezdi G. Fodor Gábor cikkét a hétfői Napi Gazdaságban. Tudják, ez az a kormányközeli kiadvány, amely, eddigi információink alapján, kirobbantotta a hat magyar kormányzati tisztségviselő kitiltási botrányt, annak idő előtti megszellőztetésével.

A fideszes tanácsadó Mary Landrieu demokrata szenátor történetét meséli el, ő az egyike annak a kilenc amerikai kormánytisztviselőnek, akiknek Oroszország megtiltotta területére beutazását, válaszul az amerikai szankciókra.

G Fodor vélelmezi, az amerikai-orosz gazdasági szembenálláshoz hasonló motívumok húzódnak a magyar belpolitikai fejlemények mögött. A fideszes elemző az amerikai palagáz-forradalomnak köszönhetően az USA területén felhalmozódott hatalmas nyersanyag-készlet feltételezett kelet-európai eladásával indokolja az Orbán-kormány elbizonytalanítását (vö: A CIA buktatja meg  magyar kormányt? című konteo), mivel az az amerikai mesterterv középpontjában ellenáll.

GFG, aki korábban már olyanokat is mondott, hogy Obama elveszítette a realitásérzékét, a teljesen megzavarodott Fidesz-kommunikáció jegyében most azt állítja: a térség rebellisét, Magyarországot az USA el akarja bizonytalanítani az orosz gáz irányába történő elköteleződétől. Eközben a helyzet az, hogy a totális keleti elkötelezettségünkön csak lazíthatna egy esetleges nyugati üzletkötés.

De a Századvég stratégiai igazgatója nem akar lemaradni a fideszesek hülyeségversenyében. G. Fodor konteo-elméletével szemben a tény, hogy épp a Századvég Intézet kifizetője, az Orbán-kormány a cseh kormánnyal együtt lobbizott, hogy az USA kongresszusa tegye lehetővé a kelet-európai palagáz eladást.

Közös cikkben sürgeti a The Washington Postban már 2013 októberében az energiaügyekben illetékes Orbán Anita magyar és Václav Bartuska cseh utazó nagykövet, hogy az Egyesült Államok a palagázkincsre alapozva teremtse meg az energiahordozó közép-európai exportjának lehetőségét.

A cseh-magyar cikk megállapítja, hogy a négy visegrádi állam Washington megingathatatlan szövetségese, viszont ki van szolgáltatva az orosz olaj­ és földgázszállításoknak. Ráadásul a Gazprom monopolhelyzete miatt a régióban a gáz ára sokkal magasabb, mint Amerikában.

Orbán Anita és Václav Bartuska az amerikai körülményes szabályozásra hívták fel a figyelmet, amely akadályozza az amerikai palagázexportot. A cikk win-win szituációt emleget: az USA új, megkerülhetetlen szereplője lenne a földgázpiacnak, míg a V4 országok egy minden eddiginél szorosabb partneri kapcsolatot alakítanának ki az USA-val.

2014 áprilisában, még Martonyi minisztersége alatt, egy washingtoni konferencián, a visegrádi országok képviselőivel együtt, Orbán Anita energiabiztonságért felelős rendkívüli követ felszólalásában az amerikai gázexport stratégiai jelentőségét – az egyoldalú orosz függés és a magas Gasprom árak letörése – hangsúlyozta, írja a vs.hu.

A washingtoni kongresszus a palagáz exportjának könnyítéséről szóló törvényt 2014 június 25-én elfogadta. Orbán Anita márciusi becslése szerint az USA 2018-19-ben kereskedhetne gázzal Európában. A térségben így sem az amerikai sem az orosz fél nem tehetne szert monopóliumra, hanem végre igazi verseny alakulhatna ki a nyersanyag piacon.