Amit szabad a Kubalának, azt nem szabad a Priskinnek

Csehszlovák Kém | 2015. augusztus 5. - 16:53
Ezen a héten is megnyerte az MKP a hülyseségbajnokságot. Már a focihoz is értenek, majd ők megmondják, hova igazolhat egy magyar futballista!

„Priskin te állat, baszd meg az anyádat!” – üvöltötte a DAC-Slovan meccsen a hazai szurkolók egy része a magyar válogatott csatárának, akinek annyi volt a bűne, hogy éppen a Slovan Bratislavába igazolt az idei szezonban.

No, meg lőtt is egy bombagólt a Tujvel hálójába a hétvégén, amikor rekordlétszámú közönség előtt a csallóközi csapat fogadta a szlovák sztárklubot. Még szerencse, hogy a hazaiaknak aztán később egy magyar, Kwin Noé pontot mentett!

Szimpatikus csapat a DAC, ráadásul a tulajdonosváltás óta nem lehet nem észrevenni a klub fejlősését, erősödését. Ha megnyered a lottó főnyereményét, hirtelen neked is több barátod lesz, DAC-meccsre is többen járnak és ahogy az ilyenkor szokott lenni, megnőtt a hülyék száma és pofája is a lelátón. Nemrég írtam, hogy szlovmagyar nácik provokáltak olasz-német kétnyelvű felirattal az I. Bécsi döntés évfordulóján, amelynek legalább annyi köze volt a focihoz, mint a Ferencváros B-középében kifeszített In Memorian Csatáry László molinónak.

Már csak egy politikus hiányozott a klub körül. Jelentem, megérkezett. Samu István, az MKP országos elnökségének tagja, aki ha egyszer civilként megpróbálna elhelyezkedni, a légiirányító vagy az agysebész szakmában biztosan nem rettennének meg a konkurenciától, ugyanis megszólalt a legújabb műbalhé, a Priskin „nem tisztességes magyar” Tamás kapcsán. Miután az MKP-nak most midnen szavazatra szüksége lesz, először a DAC tábort szopkodta meg, mintha a politikai pártnak valami köze is lenne egy sportegyesület szurkolótáborához, majd jött, ami ráragadt a Duray agymosodában:

„Priskin Tamás komármi (szlovákiai magyarként), immáron magyar válogatottként igazolt a Slovanhoz!!!”

Egek, Samu Pista bizonyára még nem hallott azokról a holland, francia, spanyol, portugál vagy német játékosokról, akik a szomszéd ország egyik csapatához szerződtek. Vagy nem hallott a Ferencváros legújabb igazolásáról, az egyébként ma már töketlen Sesztákról, aki szlovák válogatottként igazolt...a Ferencvárosba!

Persze Samunak itt nem kellett volna abbahagyni. Hiszen ha Priskin Slovanba igazolása külön megszólalást érdemel, akkor vajon miért nem ért meg ennyit a Slovanból a Nyíregyházába igazoló Slovan-legenda, Juraj Halenár vagy éppen Žofčák? Ők nem követtek el hazaárulást? :D Vagy, hogy maradjunk DAC-nál, abban a csapatban hány szlovák játszik vagy bevándorlónak kinéző néger? De Samu nem tudja abbahagyni:

„Nem egyszerűen egy „tápióbicskei” tehetséges – (jaffás) magyarországi focistaként.”

Itt megbomlani látszik a Jobb Híján Emkápés Pista agya, hiszen elvtársai szerint már nincsenek is szlovákiai magyarok, csak magyarok. De most akkor hirtelen lettek jaffások is? Ezek szerint mégis létezik egy identitás, amit az MKP jobbikos ifjútörökjei próbálnak úton-úfélen letagadni? Arról a vicces helyzetről nem is beszélve, hogy a DAC-Slovan meccs előtt is elénekelte a közönség a szélsőjobbos zenekar dalát, amely szerint „egy vérből valók vagyunk”. Öt perccel később már nem. Aki ezt érti, kommentben írja már meg a megfejtést.

„Tudja azt is, hogy nálunk mit jelent a Slovan, nem egyszerűen csak focicsapat: hanem az elmúlt 25 év szlovák, nacionalista-soviniszta hangulatkeltő magatartásnak fészke , melegágya. A nevében benne van: SLOVAN!”

Mondja az MKP Esze Tamása és már csak arra kéne választ adnia, mi köze Priskin Tamásnak a szlovák nacionalizmushoz? Egyáltalán: mi köze, milyen társadalmi jelentősége van, ha egy szlovákiai származású, magyarországi labdarúgó leigazol Szlovákia kirakategyesületébe? Azon kívül persze, hogy a megélhetési magyarság-politikusknak kíváló muníciót ad, hogy napokig lovagoljanak egy 2015-ben értelmezhetetlen példán, mintha ez ma valakinek tényleg komoly problémát okozna.

Ráadásul, tapaszalat alapján mondhatom, Priskin teljesen korrekten viselkedett: gólja után nem hányt cigánykereket, nem öklözött a levegőbe, de még csak térden sem csúszott a Slovan B-közepe vagy neadjisten a főtribün népe elé. Ha már valakinek fontosabb egy sportteljesítmény során a nemzeti hovatartozás, Priskin ezzel a gesztussal elég egyértelműen kifejezte, hogy szíve Magyarországhoz húzza, magyar nemzetiségűnek tartja magát.

Samu Pista az MKP-ba tudta eladni magát, másol nem kellett, Priskin meg a Slovanba. Samu a magyarságából próbál megélni, Priskin pedig sportteljesítményéből. A szlovák bajnokság ráadásul jóval erősebb, mint a magyar, Priskinnek meglehetősen oda kell tenni magát, hogy hétről hétre tapsoljanak neki a Slovan drukkerei. Míg Samu Pista egy szlovák viszonylatban is meglehetősen ruppótlan párt cserepadosa, nagy ritkán cserélik be az utolsó percekre, ha egyáltalán szóhoz jut. Tapsot nem is hallani, csak néhány elvtársa bégetését. Priskin gólokat, Samu öngólokat lő csapatának.