A vízügyi törvény Fico bosszúja Kiskáért

Csicsai Gábor | 2014. július 3. - 10:44
Az öntözővíz díjkötelessé tétele elsősorban Szlovákia déli területeit érinti súlyosan. Úgy vélem, ez a törvény Robert Fico alattomos bosszúja a déli régión azért, mert éppen ezen a vidéken szavaztak a legtöbben Andrej Kiskára az elnökválasztás során. A Fico kormány egy újabb érvágással még inkább megnehezíti az amúgy is bonyolult életkörülményeket Szlovákiában.

A vízszállítás díjkötelessé tétele, amely fondorlatos módon magába foglalja a vízzel való üzletelést is, bünteti az európai alapokból finanszírozott csatorna-rendszerek kihasználatlanságát. A miniszter arrogáns módon bevezeti a mezőgazdaságban az öntözővíz díjkötelezettségét. Leginkább a déli országrészt, az itt folytatott mezőgazdasági termelést érinti ez a rendelkezés, hiszen a módosított jogszabály értelmében a gazdálkodóknak fizetniük kell majd az öntözővízért. 

Éppen Szlovákia déli területein, a mezőgazdaság minden ágazatában elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Itt már nemcsak a zöldséget és gyümölcsöt kell öntözni, hanem szinte az összes szántóföldi növényt még az időjárás tekintetében átlagosnak mondott évben is. A déli vidék többek közt az öntözésnek is köszönhetően vált Szlovákia éléskamrájává. A klímaváltozás következtében térségünket is egyre inkább szélsőséges időjárási viszonyok jellemezik. Főleg az utóbbi tíz évben az árvizeket aszály követi, amit elsősorban a déli régiók sínylenek meg, ahol intenzív gazdálkodás folyik a termőföldeken, fejlesztik az állattenyésztést, a növénytermesztést. A kormány a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül egyrészt hirdeti a mezőgazdaság, pontosabban az állattenyésztés, a gyümölcs és zöldségtermesztés támogatását, viszont egyúttal Fico és a Smer díjkötelessé teszi az öntözővizet, ezzel gyakorlatilag visszaveszi a mezőgazdászoktól az európai forrásokból nagyvonalúan osztogatott pénzt!

Sajnos, a tények arra utalnak, hogy a kormány az öntözővíz díjkötelessé tételével úgy cselekszik, mintha a más gondja-baja nem érdekelné, holott a dél-szlovákiai agrárium helyzete, boldogulása egyáltalán nem politikai, hanem gazdasági és társadalmi ügy. Érdekes „véletlen”, hogy ez a rendelkezés éppen a déli vidéket érinti legsúlyosabban, az itteni mezőgazdaságot, azokat a régiókat, ahol a legtöbben Andrej Kiskát támogatták és hozzájárultak ahhoz, hogy a független jelölt a második fordulóban fölényesen győzött Robert Fico fölött.