Botrány készül az Észak lakótelepen

Csicsai Gábor | 2014. július 28. - 18:55
Felhívom a dunaszerdahelyi polgárok figyelmét, hogy újabb milliós panamázás készül Dunaszerdahelyen. Ezért felszólítom Hájos Zoltán polgármestert, hogy akadályozza meg a tervezett előnytelen ingatlancserét, amellyel egymillió eurótól fosztaná meg Dunaszerdahely városát, nem sokkal a megbízatási idejének lejárta előtt, miközben ezt a pénzt a város utcáinak vagy a DAC-stadionnak a felújítására költhetné. A polgárok nevében követelem, hogy az önkormányzati képviselők ne engedjék, hogy jóval áron alul, tisztességes versenytárgyalás nélkül elcseréljék a felújításra váró, a helyiek körében csak "Malájföld" néven ismertté vált Lőrincz Gyula utcai 2134-es kiürített négyemeletes tömbházat. Elég volt Dunaszerdahely kifosztásából!

Megengedhetetlen, hogy a 32 felújításra váró lakást bárki árverés nélkül, jogi trükkökkel, aprópénzért eladja vagy a piaci értékhez képest többszörösen túlértékelt ipari telekre cserélje, miközben a fizetőképes fiatalok nem jutnak bérlakáshoz a városban.

Ideje lenne tudatosítani, hogy most egy város vezetése és nem egy bank sikkasztása a feladat! Egy város vezetésének pedig alapvető feladata tisztességesen gazdálkodni a rájuk bízott vagyonnal, amely nem válhat különböző trükközések, a törvényesség határát érintő vagy már túllépő, morálisan mindenképpen tűrhetetlen módszerek eszközévé.Ha a mai városvezetés képtelen ennyi év alatt megoldani a kiürített lakások felújításának finanszírozását és visszaszerezni a lakótömb alatti telket, akkor felszólítom, hagyja azokra az új tisztségviselőkre, akiket a novemberi helyhatósági választásokon a polgárok tisztelnek meg a bizalmukkal. Ha pedig Hájos polgármester számomra érthetetlen módon, pályázati támogatás helyett önerőből szeretne hulladékgyűjtő-udvart létesíteni, akkor írjon ki erre a célra külön közbeszerzési versenytárgyalást! Ne próbálkozzon jogszerű, de indokolatlan eljárásokkal ezt megkerülni.

Ezért felszólítom a városvezetést, hogy az Észak lakótelep kiürített 2134-es blokkját ne kótyavetyélje el, hanem a környező falvak mintájára használja ki az állami támogatást és létesítsen 32 bérlakást pályakezdő fiatal családok számára.

A statisztika könyörtelen: Dunaszerdahely lakosságának száma évről évre csökken, mert nem épül elegendő, megfizethető árú és színvonalú önkormányzati bérlakás és a fiatal dunaszerdahelyiek kénytelenek falukra költözni.  Ha valaki úgy gondolja, hogy ott családi házat vesznek, akkor téved. Ugyanis a faluk százával építik a bérlakásokat az egyébként városunk számára is hozzáférhető állami támogatásokból. Így elszippantják a produktív korú és sok százezer eurós adóbevételt jelentő fiatal lakosainkat, a város fejlődése stagnál, a lakosság pedig elöregedik.

Tisztességtelen dolog ilyen helyzetben előnytelen feltételek mellett megszabadulni egy félkész lakótömbtől. Ezért felszólítom Hájos Zoltán polgármestert, hogy nyilatkozzon és tegyen határozott lépéseket ebben az ügyben, amíg nem lesz késő, hiszen az utóbbi 4 év botránylistája már e nélkül is felháborítóan gazdag.