A dunaszerdahelyi költségvetés árnyoldala

Csicsai Gábor | 2015. február 23. - 14:50
Nagy érdeklődéssel olvastam a Dunaszerdahelyi Hírnök legutóbbi számában Pápay Zoltán magyarázatát az idei városi költségvetésről. Az általa kiemelt öt pillér koncepciója első hallásra szépnek tűnik. De a büdzsé alapos elemzése után az ember gyorsan rájön, hogy az éremnek bizony van másik oldala is. Nézzük csak:

A legnagyobb pénzcsomag az iskolák fenntartására megy, ami érthető, hiszen ezek működtetése a városnak, mint fenntartónak alapvető kötelessége. Dicséretes a tanárok bérének öt százalékos emelése, viszont nem illik idegen tollakkal ékeskedni, mivel ekkora béremelésről nem helyi, hanem országos szinten határoztak. További, vagyis még helyi öt százalékot is hozzátehetett volna a városháza. Például úgy, hogy az oktatási intézmények felújítására jórészt az erre a célra fordítható uniós forrásokat használná ki, nem pedig a visszafizetendő, költségvetést terhelő banki hiteleket. Hát igen, az uniós pénzek elköltésének kemény, szigorúan ellenőrzött szabályai vannak és mulasztások, egyéb hibák esetén bizony ezek az összegek visszafizetendők (volt már rá példa a művelődési ház előtti térrel kapcsolatban...). A  hitel ugyebár jóval „rugalmasabb“...

A városi közösségi közlekedés ingyenes lesz a nyugdíjasoknak és a diákoknak, amiért plusz 30 ezret fizet a város a járatokat működtető busztársaságnak. A szociális koncepciónak ez a része rendben is van, viszont egy konkrét cégnek nyújtott minden támogatás óhatatlanul torzítja a vállalkozói környezetet.  A tisztább megoldás az említett pénzcsomag közvetlen, célirányos odaítélése, illetve juttatása az arra jogosan igényt tartóknak.

A szemétdíj csökkentése szintén dicséretes és nyilván népszerű intézkedés. A kérdés csak az, hogy miért kellett ezzel éveket várni, illetve ahogy ez az ülésen a Dunaszerdahelyen hatalmon levő párt  képviselői részéről elhangzott, miszerint "azért csökkent a szemétdíj, mert a kampányban megígértük“ – ezek szerint ha nem ígérték volna meg akkor marad?!  A csökkentés mértéke viszont jóval elmaradt a lehetőségekhez képest.

És most jön csak a feketeleves....A Municipál nevű városi cég, amely anno az egykori  városatyák döntése értelmében azért jött létre, hogy a városi karbantartó munkálatokat addig ellátó vállalathoz viszonyítva olcsóbban és átláthatóbban tevékenykedjen. A realitás viszont ismét teljesen más, éspedig az, hogy a mindennemű nyílt és rejtett, csúsztatott támogatás, juttatás, nyereségkiesés vagy bevétel összeszámlálása után, ez a cég majdnem még egyszer akkora költségvetéssel dolgozik, mint elődje!

A Dunaszerdahelyt jelenleg irányító párt által elfogadott költségvetés stratégiája kísértetiesen hasonlít az országot kormányzó SMER költségvetési koncepciójához. A felszínen apró populista engedmények, amelyek a közvéleményt hivatottak kábítani, hogy esetünkben az egyes  városatyák mesterkedéseit lehetőleg senki ne vegye észre.  Az egyik beharangozott pillér az „ún. status quo“ megtartása csak papíron létezik. Teljesen leépítenék a szabadidőközpontokat, így néhány száz gyerkőc nem tudja majd a tavalyihoz megszokott, szervezett módon, biztonságosan, mozgással tölteni a szabadidejét.

A költségvetés az eddig megszokott passzív módon felosztja, feléli a bejövő pénzeket. Nem kívánja semmilyen módon alakítani, fejleszteni a várost. A bevételi oldalon néhol kockázatosak a számok, uniós projekteknek nyomát sem találjuk, mindössze néhány kósza mondat hangzott el erről a tárgyalóteremben. Az állandó ellenérv bármilyen fejlesztési ötletre csupán az volt, hogy nem lehet, mert csak ennyi pénz fog bejönni. Semmilyen elképzelést nem hallottunk a bevételek növelésének lehetőségére néhány, már folyamatban lévő ingatlaneladáson kívül.

Akkor, amikor a multinacionális áruházláncok aranykorukat élik, tönkretéve a hazai kiskereskedelmet, nem ártana egy kicsit a körmükre nézni, vagy legalább felszólítani őket: lehetnének szolidárisabbak és bizony besegíthetnének néhány szociális projekt finanszírozásában, hiszen helyi szinten nem kis mértékben belőlünk élnek... A módot viszont, kérem tisztelettel, találja meg a város vezetése, ha már egyszer,  azonnal megszavazták a polgármesternek járó 50%-os prémiumot...