Újabb sarccal sújtják a kis- és középvállalkozókat!

Csicsai Gábor | 2015. július 10. - 09:32
Tovább rontja a szlovákiai vállalkozói környezetet Robert Fico kormánya, amióta 2012-ben másodszor került hatalomra. A kormány egyre populistább célokat tűzött ki maga elé, amik bizony sokba kerülnek. Az államkassza megnövekedett kiadásainak pótlására nem volt elég a vállalkozókra kivetett magasabb adóteher, ezért aztán suba alatt egy meglehetősen szokatlan intézkedéssel, az adólicenccel igyekszik pótolni a hiányzó költségvetési pénzeket.

Mi is volt a cél? Behajtani 110 milliót az államkasszába. Ez a furcsa rendelkezés már kezdetektől érthető ellenszenvet váltott ki főleg vállalkozói körökben. A cégek ugyanis - függetlenül a gazdasági eredményüktől – kötelesek befizetni a kiszabott összeget. Még akkor is, ha éppen veszteségesek. Az üzletláncok és más nagybefektetők a háttérben intenzív nyomást gyakorolnak a kormányra, így végül a kicsiket sarcolják meg. Ugyanis ez az új adófajta főleg a kis- és középvállalkozásokat terheli, pedig az ő helyzetük már eddig sem volt fényes, idáig is nagy erőfeszítéseket kell tenniük fennmaradásuk érdekében... Azok a vállalkozók, akik a márciusi adóbevalláskor némi halasztást kértek, június végére kénytelenek voltak befizetni a "Fico-licenc" összegét. A kormány pedig továbbra is fittyet hány az összes szakmai kritikára. Még arra is, hogy az intézkedés következtében egyre kevesebben akarnak majd vállalkozni Szlovákiában.   

A pozsonyi pénzügyminisztérium pedig büszkén döngeti a mellét, hogy az adólicenc a vártnál jobban teljesített - még többet sikerült beszedniük, mint amennyire előzetesen számítottak! Merőben más a véleményük viszont a kis- és középvállalkozóknak, akiket egyre jobban elkedvetlenít a növekvő adó- és járulékteher. Nekik ez a " néhány száz eurónyi adólicenc " komoly gondokat okoz.

Mit mutat a statisztika? Az új cégek száma Szlovákiában jelentősen csökkent, 2014-ben mindössze 13 053 cég alakult, ami jóval kevesebb, mint az előző években. A korlátolt felelősségű társaságok (s.r.o) iránt csökkent leginkább az érdeklődés, hiszen az adóterhek, köztük a kormány újabb elmeszüleménye, épp ezeket érinti leginkább. 

Ezek nemcsak unalmas számok, hanem egy valós történet arról, hogy a kormány gazdaságpolitikája fojtogatja a vállalkozókat, szinte rabszolgahajcsárként húzza le róluk az utolsó bőrt is. Pedig ezek nagymértékben lendíthetnék előre Szlovákia gazdaságát az elkövetkező években. Bizony, ezek a vállalkozók azok, akik nem ritkán életüket teszik fel arra, hogy innovatív terméket, minőségi szolgáltatást tudjanak kínálni, új munkahelyeket hozzanak létre. Gazdasági tények egyértelműen igazolják, hogy nem a multinacionális nagyvállalatok teszik stabillá az országot, hanem a hazai kis- és középvállalkozások. Éppen azok, amelyeket a jelenlegi Fico-kormány a támogatás helyett kifejezetten ellehetetlenít. A multik és más „nagymenők“ lelkiismeret-furdalás nélkül továbbállnak, ha nem érik el a betervezett évi nyereséget, vagy nem kapnak megfelelő támogatást. Nincs kötődésük a régióhoz, az ott élő emberekhez. Éppen ezért lesz a jövőben itt is kiemelten szükség a kis- és középvállalatokra, mert ezek nélkül külföldi cégek szalagmunkát végző szerelőműhelyévé válik majd Szlovákia! Ezért a következő választási időszakban az új kormány egyik fő célja csak az lehet, hogy végre olyan országot teremtsen, ahol megfelelő feltételek mellett lehet majd vállalkozni és ezáltal emberi módon élni, dolgozni, gyermeket nevelni.  Olyan vállalkozói környezetet kell létrehozni, melyben érdemes vállalkozni, ésszerűen befektetni, tőkét kockáztatni és innoválni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, jövő márciusban az érintett kis- és középvállalkozóknak, valamint a választópolgároknak kell bölcs döntést hozniuk.